نسیم گیلان

آخرين مطالب

با بحران آلودگی در شمال ایران چه باید کرد؟ مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - با بحران آلودگی در شمال ایران چه باید کرد؟
٠
٠
تجارت فردا / متن پیش رو در تجارت فردا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی | حساسیت اکوسیستمی مناطق شمالی ایران، بسیار بیشتر از بقیه نقاط کشور است. در نظر گرفتن توپوگرافی ویژه شمال ایران در ترسیم وضعیت اکوسیستمی و حساسیت‌های آن می‌تواند به فهم مخاطبان کمک کند. از یک طرف، تعدد رودخانه‌ها و بارش بالا، وجود سواحل دریای خزر، بیش از 870 تالاب و آب‌بندان، حدود دو میلیون هکتار جنگل و همچنین اراضی زراعی حساس و از طرف دیگر بافت فشرده و متراکم واحدهای مسکونی به‌خصوص در بخش‌های جلگه‌ای، حساسیت‌هایی را برای محیط زیست به وجود آورده است. از نظر محیط زیست طبیعی، این مناطق از بهترین مناطق زیست پرندگان بومی و مسیر باکیفیتی برای گذر پرندگان مهاجر است. در برخی مناطق سالانه نزدیک به 600 هزار قطعه پرنده به‌تنهایی در یک مجموعه تالاب به سر می‌برند. بنابراین حساسیت‌های اکوسیستمی اینجا از بسیاری از استان‌های ایران و حتی دیگر کشورها بیشتر است. با همه این حساسیت‌ها چند دهه با بی‌مبالاتی طبیعت مازندران رها و محیط زیست مورد بی‌توجهی واقع شد. اساساً فکری برای مدیریت شهرها و به‌خصوص زباله‌ها و شیرابه آنها و مدیریت آب‌های زیرزمینی و... نشد. ما اکنون میراث‌دار مجموعه مشکلات محیط زیستی در مازندران و البته غالب شهرهای شمال ایران هستیم. در 70 سال گذشته سطح جنگل‌های پهن‌برگ شمال ایران حدود سه و نیم میلیون هکتار بود. امروزه این میزان از نظر کمی به کمتر از دو میلیون هکتار رسیده است. البته بیش از یک‌میلیون هکتار آن در مازندران واقع است. از نظر کیفی نیز به علل مختلف از جمله از بین رفتن مواد مغذی جنگل، دسترسی جنگل از هر نقطه برای مردم، برهم خوردن تعادل بین دام و مرتع و بروز خشکسالی‌های متعدد باعث شده است که کیفیت جنگل‌های شمال ایران متاثر شود. خیلی از جنگل‌ها در ایران دیگر پیر شده‌اند. دیگر زادآوری کف جنگل اتفاق نمی‌افتد. زباله‌ها در جنگل رها می‌شود. شیرابه‌ها به اعماق ریشه‌های درختان می‌رسد و آنها را می‌خشکاند و همه اینها در مجموع باعث پیر شدن جنگل شده است. متاسفانه در طول جنگل‌های شمال هر جا شما تصور کنید می‌توانید با خودرو وارد جنگل شوید. راه‌سازی‌های بی‌ضابطه سبب شده جنگل‌ها به محل تردد بدل شوند و البته بخشی از این راه‌ها برای دسترسی روستاهای درون جنگل بوده است. آتش‌سوزی درون جنگل، ریشه‌کنی درختان، شکستن سرشاخه‌ها و لگدکوب کردن جنگل در طول این چند دهه فرصت تجدید حیات را از جنگل گرفته است. بنابراین تنها درختانی که باقی مانده‌اند درختان کهنسال هستند. اگر این درختان هم به دیرزیستی برسند ما باید شاهد یک مخاطره جدی برای تداوم حیات جنگل‌های پهن‌برگ هیرکانی باشیم.
در استان مازندران که اولین مقصد میلیون‌ها گردشگر داخلی در طول سال است، مدیریت انواع آلودگی مطلقاً صورت نگرفته است. اکنون میانگین تصفیه پساب خانگی در کشور حدود 50 درصد است. در مازندران در خوش‌بینانه‌ترین حالت این تصفیه به 15 درصد می‌رسد.
متاسفانه مردم و حتی گاهی نهادها به صورت عام فکر می‌کنند مسوول همه آلودگی‌ها محیط زیست است. مثلاً تصور می‌کنند محیط زیست باید مشکل فاضلاب را حل کند. باید محیط زیست بیاید پسماندها را جمع‌آوری کند و... این از عدم آگاهی و ضعف اطلاع‌رسانی نشات می‌گیرد. نبود آموزش و نبود مسیر مناسب برای مطالبه‌گری مردم، تشکل‌ها و رسانه‌ها سبب شده نهادهای مسوول از انجام ‌وظیفه خود شانه خالی کنند و مردم آنها را به عنوان متولی نمی‌شناسند. قانون و مقررات البته به درستی تدوین شده است. طبق ماده 7 قانون مدیریت پسماند، مدیریت اجرایی پسماند در شهرها به عهده شهرداری است و روستاها بر عهده دهداری و خارج از شهر و روستا بر عهده بخشداری و با هماهنگی راهداری است. در رابطه با پیگیری و بررسی عدم اجرای این قانون، ماده 36 آیین‌نامه اجرایی مدیریت پسماند، مسوولیت را بر عهده سه وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جهاد کشاورزی و وزارت نیرو گذاشته است. تا اینجا محیط زیست قانوناً تکلیفی متوجه خودش نمی‌بیند. البته تقسیم کار به نحوی است که هر وزارتخانه وظیفه خود را به خوبی می‌داند. وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت پسماندهای کشاورزی، وزارت بهداشت برای مدیریت پسماندهای بیمارستانی، پسماندهای خانگی با شهرداری‌ها و دیگر نهادها هم مسوولیت‌های خود را دارند. ماده 23 قانون مدیریت پسماند اما می‌گوید؛ نظارت عالی بر اجرای قانون به عهده سازمان محیط زیست است. یعنی وظیفه سازمان محیط زیست نظارت عالی بر عملکرد وزارتخانه‌هایی مثل بهداشت، کشاورزی، نیرو و... در مدیریت پسماند است. متاسفانه در کشور ما این بخش‌ها که قانون به روشنی مشخص کرده است، مغفول مانده است. محیط‌زیست خود به مساله ورود کرده است. خودش طرح دعوا می‌کند و کار نهادهایی را که بر اساس ماده 23 قانون مدیریت پسماند، مسوول هستند خود انجام می‌دهد. در طول سه سال اخیر تلاش کردیم همه نهادها مسوولیت خود را بشناسند. از آنها خواستیم که برای تکالیف خود گزارش و توضیح بدهند. واقعیت این است که هیچ کسی وظیفه‌اش را انجام نمی‌دهد.
یک واقعیت غیرقابل کتمان، قرار نداشتن حل مشکلات پسماند و پساب در شهرهای شمالی به‌خصوص در مازندران، در اولویت مدیریت شهرداری‌هاست. درست است که شهرها مسائل متعددی از جمله آموزش، مسائل اجتماعی و فرهنگی دارند ولی در شمال ایران هیچ چیز مهم‌تر از مساله سلامت ناشی از تخریب اکوسیستم زیستی بر اثر ازدیاد آلاینده‌ها نیست. باید حل معضل پسماند در صدر اولویت‌های استان قرار می‌گرفت که این اتفاق نیفتاد. شهرداری‌های ما اراده لازم را برای حل مشکل پسماند ندارند، چون اگر داشتند باید موضوع پسماند مازندران حل می‌شد. نهادهایی که باید منابع را تامین کنند و عملیات اجرایی را بر عهده بگیرند، مثل مجلس و وزارت کشور و... از هم مطالبه می‌کنند شما برای مدیریت پسماند چه کرده‌اید؟ در حالی که خودشان متولی هستند. در هیچ‌کدام از این بخش‌ها آن اراده حقیقی برای حل مشکل زباله دیده نمی‌شود. هم‌افزایی انجام نمی‌شود. اگر هم‌افزایی بین‌بخشی انجام می‌شد مشکل حل می‌شد. تا سال 95 تنها شش شهر مازندران تصفیه‌خانه فاضلاب داشتند. تصفیه‌خانه‌هایی که ظرفیت‌شان برای یک‌چهارم تولید پساب شهری کفایت می‌کرد. ساری که 400 هزار نفر جمعیت دارد تنها برای 100 هزار نفر ظرفیت تصفیه داشت. در این چند سال البته با پیگیری‌های انجام‌شده برای 9 شهر دیگر نیز تصفیه‌خانه ساخته شد. سوال این است که چطور در طول دو سال می‌توان شبکه جمع‌آوری فاضلاب و تصفیه‌خانه برای 9 شهر ایجاد کرد، ولی در طول چند دهه هیچ اتفاقی نیفتاده بود. در مورد پسماند کشاورزی ما در مردادماه و نیمه دوم شهریور مشکل جدی در مازندران داریم. چه کسی باید جلوگیری از آتش زدن مزارع را پیگیری کند؟ وزارت جهاد کشاورزی اصلاً خود را مسوول نمی‌دانست اما اکنون اداره جهاد کشاورزی استان متوجه شده که وظیفه قانونی دارد که باید به آن عمل کند و پاسخگوی محیط زیست باشد. محیط زیست در کنار تمام این نهادهاست تا بتوانند مسوولیت‌هایشان را انجام دهند. به نظر من عدم اعتقاد به محیط زیست نه‌تنها در دولت بلکه در نهادهای عمومی غیردولتی مثل شهرداری‌ها و نهادهای انتخابی مثل شوراها و مجلس و نهادهای انتصابی و حتی خود مردم همچنان وجود دارد. هیچ‌ کس نمی‌داند که مسوول است یا از مسوولیت سر باز می‌زند.
در مورد رودخانه‌ها واقعاً مساله بحرانی است. رودخانه‌ها آسیب جدی دیده‌اند. زمانی که من بچه بودم و پدرم در مازندران کشاورز بود، زمانی که برنج می‌کاشتیم از آب همین رودخانه‌ها می‌خوردیم، چایی دم می‌کردیم و ماهی صید می‌کردیم ولی امروز حتی جرات نمی‌کنیم دست و صورتمان را در آب این رودخانه‌ها بشوییم. اینقدر سم و کود در آب این رودخانه‌ها ریخته شده که واقعاً نگران‌کننده است. جهاد کشاورزی باید پاسخگو باشد اما وقتی ما مراجعه می‌کنیم آنها می‌گویند نه، همه چیز طبق استاندارد جهانی است و حتی از کشورهای توسعه‌یافته و دارای محیط زیست پاک هم استانداردتر هستیم. در حالی که ما می‌دانیم خارج از نظام توزیع و از طریق قاچاق، سموم کشاورزی وارد می‌شود. امروز خیار نیم سانت است و فردا صبح خیار 20 سانت رشد کرده است و در بازار است. این هولناک است. امیدوارم نهادهای نظارتی وظیفه‌شان را به درستی انجام دهند. مشکل اساسی ما در بحران‌های محیط زیستی، نبود نظارت نهادهای نظارتی بر عملکرد دستگاه‌های آلاینده است. بدتر اینکه هیچ نهادی مسوولیتش را قبول نمی‌کند و در این شرایط طبیعی است که حیات در ایران، شمال ایران و در مازندران ضعیف‌تر و روزبه‌روز بر حجم بیماری و سرطان و مشکلات سلامتی مردم افزوده شود.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/126379/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

اقدام زیبای عروس و داماد بعد از مراسم عروسی شان

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی + عکس

سوداگر مرگ با بیش از 4 کیلو تریاک در رشت دستگیر شد

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی

امحای بیش از یک هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیربهداشتی در شهرستان رشت

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

خارج کردن تومور شکمی از کودکی 10 ساله در رشت

برپایی نخستین نمایشگاه «خطاشی» در شهرستان لنگرود

برگزاری کارگاه‌ های آموزشی عکاسی طبیعت و پسماند در آستارا

ایجاد اشتغال و رفع مشکلات آب شهری و روستایی در اولویت است

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

امحای بیش از هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیر بهداشتی در شهرستان رشت

تحقق اهداف بهداشتی رضایتمندی مردم را به همراه دارد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

عمل موفق خارج کردن تومور شکمی از بدن یک کودک 10 ساله در رشت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

خارج کردن تومور بزرگ از بدن کودک 10ساله

افتتاح 3 طرح هادی و آسفالت راه روستایی در شهرستان فومن

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10

ماجرای صدای انفجار مهیب در گناوه چه بود؟

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه انفجار در اصفهان

اراذل و اوباش آستارا از کف خیابان‌ها‌ شدند

خارج کردن تومور بزرگ از بدن کودک 10ساله در رشت