نسیم گیلان

آخرين مطالب

وزیر خارجه سابق اسرائیل نوشت: آمریکایِ عهد شکنِ ترامپ مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - وزیر خارجه سابق اسرائیل نوشت: آمریکایِ عهد شکنِ ترامپ
١
٠
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/5750904
-->
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
تئودور روزولت رئیس جمهور سابق آمریکا به سیاست سازانِ عرصه سیاست خارجی توصیه می‌کرد: به نرمی سخن بگویند و چماقی بزرگ در دست بگیرید. اینطور به نظر می‌رسد که ترامپ بر عکس این قاعده رفتار می‌کند. اضافه بر این، جهل وی نسبت به تاریخ و جغرافیای سیاسی، اعتقاد کورکورانه و اشتباهش نسبت به خرد و آگاهی شخصی اش، بی اعتنایی او به افرادی که در حلقه مورد اعتمادش حضور ندارند، و تهدیدِ جهانی که چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا حامل آن است، حد و اندازه ندارد.
شلومو بن عامی* در وبگاه تحلیلی پراجکت سیندیکیت نوشت: تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی از سوریه که راه را برای حمله ترکیه به کرد‌های سوری هموار ساخت، بی وجدانیِ آشکار آمریکا و خیانت آشکار این کشور به یک متحد راهبردی را به نمایش گذاشت. چنین خیانت‌هایی از دولت‌های فاشیستی و یا رژیم‌های دیکتاتوری انتظار می‌رود. با این حال، امروز این ایالات متحده آمریکا با موقعیت رهبری در جهان (و کشوری که پیشگامِ به اصطلاح آرمان‌ها و ایده آل‌های جهانی می‌باشد) است که خود را به مثابه امپراطوریِ غیرقابل اعتماد در دنیا معرفی کرده است.
اقدام ترامپ در رها کردن کرد‌ها که وفادارترین و موثرترین متحدان آمریکا در جنگ بر علیه داعش بوده اند و تا همین اواخر، پایگاه‌های نظامی مشترک با سربازان آمریکایی داشتند، آخرین مورد از لیست بلندبالای خیانت‌ها و پیمان شکنی‌های مرگبارِ دولت او محسوب می‌شود. وی روند عهد شکنی دولت خود را با خارج کردن آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس آغاز کرد. او با این حرکت، به نحو بی شرمانه‌ای منافع سرمایه داران با نفوذ را بر منافع جامعه بشری ترجیح داد.
ترامپ همچنین از توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام خارج شد و بار دیگر (علی رغم پایبندی ایران به الزاماتِ برجام)، تحریم‌ها بر علیه تهران را بازگرداند. حتی متحدان اروپاییِ آمریکا هم از پیمان شکنی دولت ترامپ در امان نبوده اند. وی بار‌ها به متحدان عضو ناتویِ آمریکا حمله کرده و آن‌ها را مجازات کرده است. در حال حاضر، دولت ترامپ تحریم‌های تجاری به ارزش 7.5 میلیارد دلار به کالا‌های کشور‌های عضو اتحادیه اروپا اعمال کرده است. ترامپ اخیرا با غرور گفته است: بدون شک، آمریکا پیروزِ جنگ تجاری با اتحادیه اروپا خواهد بود.
اروپا همچنین از اقدام ترامپ در خیانت به کرد‌ها آسیب می‌بیند. اگر در ناآرامی‌های جاری، هزاران زندانی داعشی که در اسارتِ نیرو‌های دموکراتیک سوریه (SDF) هستند فرصتی برای فرار بیابند و از زندان بگریزند (کما اینکه شماری از زندانیان داعشی این فرصت را یافته و فرار کرده اند)، متحدان اروپاییِ آمریکا قطعا از این موضوع آسیب خواهند دید. با این حال، ترامپ چندان در این خصوص نگران نیست. وی اخیرا در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی، به صورت خیلی عادی گفته است: "خوب آن‌ها (زندانیان داعشی) قصد دارند وارد اروپا شوند، اروپا جایی است که آن‌ها می‌خواهند به آن بروند. آن‌ها می‌خواهند به خانه‌های خود بازگردند".
دیگر شکی در بی اعتباری و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا چه به عنوان رهبری جهانی و چه به عنوان یک متحد یا شریک وجود ندارد. در این راستا، کشور‌ها در حال تغییر رویکرد خود نسبت به آمریکا هستند. به عنوان مثال، هند پس از یک دهه روابط جدی و عمیق با آمریکا، به دنبال برقراری پیوند‌های نزدیک با روسیه و چین است (شایان ذکر است که کرد‌ها تلاش کرده اند تا با روسیه به توافق برسند. امری که بدون شک موجب افزایش نفوذ منطقه‌ای کرملین خواهد شد).
اضافه بر این، متحدان آمریکا در منطقه شرق آسیا، در حال بررسی گزینه‌های خود برای کاستن از تهدیدِ کره شمالی هستند. موضوعی که ظاهرا ترامپ علاقه خود در پرداختن به آن را از دست داده است. ترامپ به آزمایش‌های مکرر موشک‌های بالستیک کوتاه بردِ کره شمالی که تهدیدی برای سئول و توکیو، و نه نیویورک و واشنگتن هستند، بی اعتنایی کرده است. او گفته: "شخصا" از این آزمایش ها، آزرده خاطر نشده است.
در حال حاضر، کره جنوبی تلاش می‌کند تا با کره شمالی آشتی کند. در مقابل، ژاپن بودجه دفاعی خود را تا حد بی سابقه‌ای افزایش داده است. تایوان نیز به نحو روزافزونی به آشتی با چین گرایش پیدا کرده است (این موضوع یک رای عدم اعتماد دیگر به آمریکا و سیاست‌های آن است).
عربستان سعودی نیز در حال وفق دادن خود با پیمان شکنی‌های ترامپ است. به دنبال حمله ماه گذشته انصارالله یمن به تاسیسات نفتی آرامکو، ترامپ از اقدام نظامی با هدف حمایت از عربستان خبر داد. با این حال، عربستان سعودی به خوبی می‌داند که نباید روی وفاداری و اعتبار ایالات متحده آمریکا حساب باز کند.
عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی از سوریه اندکی پس از آن انجام شد که این کشور عملیات‌های فرماندهی و کنترل نیروی هوایی خود را به خارج از منطقه خلیج فارس منتقل کرد (برای تقریبا 4 دهه این عملیات‌ها در منطقه خلیج فارس برقرار بودند). این حرکتِ آمریکا، انتظار‌ها مبنی بر خروج بیشتر و کامل ترِ نیرو‌های آمریکایی از منطقه خاورمیانه را بیش از پیش تقویت می‌کند. این تحرکات آمریکا موجب شده تا واشنگتن نتواند به اقدام ایران در سرنگون ساختن پهپاد 150 میلیون دلاری آمریکا نیز واکنشی نشان دهد.
در شرایط فعلی، اینگونه به نظر می‌رسد که برقراری مجدد روابط حسنه میان ایران و عربستان سعودی (که می‌تواند مادر همه انقلاب‌های دیپلماتیک در منطقه باشد)، در آینده‌ای نزدیک محقق شود. دیگر کشور‌های منطقه خلیج فارس نیز به احتمال زیاد به هرگونه توافق احتمالی میان ایران و عربستان خواهند پیوست.
خودِ آمریکا هم از کشاندن ایران به میز مذاکره ناامید است. به طور حتم، ترامپ هرگونه توافق هسته‌ای جدید با ایران را حتی اگر تغییر اندکی نسبت به توافق اوباما با ایران دربرداشته باشد، به عنوان یک پیروزی برای خود عَلَم خواهد کرد. نمونه این موضوع را می‌توانیم در توافق سه جانبه آمریکا-مکزیک-کانادا مشاهده کنیم که ابتکار ترامپ در ایجاد تغییر در آن، کمکی به بهبودِ توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی نکرد. شاید ترامپ خود را استادِ "هنر معامله" بداند با این حال، در مقایسه با ایرانی ها، وی یک مذاکره کننده مبتدی است.
موضع و رویکرد منطقه‌ای ایران، بیش از همه تحت تاثیر این واقعیت قرار دارد که اسرائیل (به عنوان متحد آمریکا که شاید کم تحمل‌ترین کشور در مواجهه با خیانت احتمالی از جانب واشنگتن باشد)، کاملا در چنبره کنترل ترامپ قرار دارد. در این راستا، ترامپ از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل حمایت می‌کند و پشتیبانی خود از مذاکرات و گفتگو‌ها برای انعقاد یک توافق رسمیِ دفاعی میان آمریکا و اسرائیل را اعلام کرده است. با این حال، اگر ایران تصمیم بگیرد به حملات مکرر اسرائیل به مواضع نظامی خود در عراق و سوریه واکنش نشان دهد، هیچ ضمانتی دال بر اینکه آمریکا در کنار اسرائیل بماند وجود ندارد. گذشته از همه این ها، همچون کردها، اسرائیل هرگز به آمریکا در نرماندی کمک نکرده است! (این موضوع ظاهرا پیش شرط لازم برای وفاداری آمریکا در تعامل با دیگر کشور‌ها است. ترامپ اخیرا در بیانیه‌ای گفته است کرد‌ها به آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم کمکی نکرده اند!). با این حال، رئیس جمهور آمریکا به این نکته اشاره نکرده که پدرِ خود او به آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم کمکی نکرد. وی در آن دوره، به خدمت سربازی هم نرفت. پسران او نیز در جریان جنگ ویتنام از رفتن به خدمت سربازی خودداری کردند.
در مورد ترکیه، ترامپ تهدید کرده اگر این کشور در جنگ بر علیه کرد‌ها کاری انجام دهد که وی آن را خارج از چهارچوب و محدودیت‌ها ارزیابی کند، واشنگتن اقتصاد ترکیه را نابود و محو خواهد کرد. ترامپ سپس نامه‌ای عجیب و غریب به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ارسال کرد و از وی خواست تا انسان کله شقی نباشد. با این حال، نکته‌ای که در این میان مطرح می‌شود این است: چرا باید اردوغان به سخنان و تهدید‌های ترامپ گوش دهد؟ مگر غیر از این است که اردوغان به رغم مخالفت و اعتراض ترامپ، سامانه اس 400 را از روسیه خریداری کرد ولی مجازات نشد؟ آیا ترامپ پیشتر جایزه اردوغان را با نشان دادن چراغ سبز به وی جهت کشتار کرد‌های شمال سوریه نداده است؟ چندان شگفت آور نیست که بنا بر برخی گزارش ها، اردوغان نامه ترامپ را مستقیما داخل سطل زباله انداخته است.
تئودور روزولت رئیس جمهور سابق آمریکا به سیاست سازانِ عرصه سیاست خارجی توصیه می‌کرد: به نرمی سخن بگویند و چماقی بزرگ به دست بگیرید. اینطور به نظر می‌رسد که ترامپ بر عکس این قاعده رفتار می‌کند. اضافه بر این، جهل وی نسبت به تاریخ و جغرافیای سیاسی، اعتقاد کورکورانه و اشتباهش نسبت به خرد و آگاهی شخصی اش، بی اعتنایی او به افرادی که در حلقه مورد اعتمادش حضور ندارند، و تهدیدِ جهانی که چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا حامل آن است، حد و اندازه ندارد.
*شلومو بن عامی، وزیر خارجه سابق رژیم صهیونیستی است. او در حال حاضر، نایب رئیس مرکز بین المللی صلح تولیدو است. وی نویسنده کتابِ "زخم‌های جنگ، جراحت‌های صلح: تراژدی عرب-اسرائیلی" است.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/126942/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

اقدام زیبای عروس و داماد بعد از مراسم عروسی شان

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی + عکس

سوداگر مرگ با بیش از 4 کیلو تریاک در رشت دستگیر شد

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی

امحای بیش از یک هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیربهداشتی در شهرستان رشت

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

خارج کردن تومور شکمی از کودکی 10 ساله در رشت

برپایی نخستین نمایشگاه «خطاشی» در شهرستان لنگرود

برگزاری کارگاه‌ های آموزشی عکاسی طبیعت و پسماند در آستارا

ایجاد اشتغال و رفع مشکلات آب شهری و روستایی در اولویت است

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

امحای بیش از هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیر بهداشتی در شهرستان رشت

تحقق اهداف بهداشتی رضایتمندی مردم را به همراه دارد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

عمل موفق خارج کردن تومور شکمی از بدن یک کودک 10 ساله در رشت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

خارج کردن تومور بزرگ از بدن کودک 10ساله

افتتاح 3 طرح هادی و آسفالت راه روستایی در شهرستان فومن

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10

ماجرای صدای انفجار مهیب در گناوه چه بود؟

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه انفجار در اصفهان

اراذل و اوباش آستارا از کف خیابان‌ها‌ شدند

خارج کردن تومور بزرگ از بدن کودک 10ساله در رشت