نسیم گیلان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ کشف میدان نفتی کافی نیست مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - سرمقاله شرق/ کشف میدان نفتی کافی نیست
٠
٠
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/5801285
-->
شرق / « کشف میدان نفتی کافی نیست » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
کشف یک میدان جدید نفتی در کشور با ذخیره تقریبی 22 میلیارد بشکه نفت، جایگاه ایران را در نقشه ذخایر نفتی جهان به رتبه سوم افزایش داده و موقعیت ایران را به‌عنوان دارنده بالاترین ذخایر هیدروکربوری (مجموع نفت و گاز) در دنیا تثبیت می‌کند. حجم ذخایر اثبات‌شده ایران بر اساس گزارش‌های معتبر بین‌المللی به‌ویژه گزارش چشم‌انداز انرژی 2019 بی پی (بریتیش پترولیوم) در حدود 155.6 میلیارد بشکه برآورد شده است که بعد از ونزوئلا (303 میلیارد بشکه)، عربستان (297 میلیارد بشکه) و کانادا (167 میلیارد بشکه)، چهارمین کشور دارنده ذخایر بزرگ نفتی جهان است. درصورتی‌که حجم میدان ‌‌کشف‌شده جدید (22 میلیارد بشکه) به حجم ذخایر کنونی اضافه شود، مجموع ذخایر نفتی کشور به 177.6 میلیارد بشکه خواهد رسید که از مجموع ذخایر نفتی کانادا بیشتر خواهد شد و ایران به رتبه سوم ارتقا خواهد یافت که البته شناسایی این جایگاه مستلزم راستی‌آزمایی از سوی مراجع معتبر بین‌المللی انرژی است.‌به‌طور طبیعی کشف میدان‌های جدید نفت و گاز در هر کشوری ازجمله ایران با توجه به اهمیت راهبردی انرژی در فرایند توسعه‌ای و ثروت‌آفرینی آن، بر جایگاه آن کشور در عرصه بین‌المللی خواهد افزود. در‌حال‌حاضر حوزه اکتشاف نفت و گاز، یکی از فعال‌ترین، پویاترین و علمی‌ترین حوزه‌های اقتصادی و فنی به شمار می‌رود و کشورهای مختلف اعم از توسعه‌یافته و در‌حال‌توسعه سرمایه‌گذاری گسترده‌ای برای کشف میدان‌های جدید دارند. وجود ذخایر بالای نفت و گاز از منظر اقتصادی و توسعه‌ای به دلیل امید به دسترسی آسان و کم‌هزینه به منابع انرژی، ریسک سرمایه‌گذاری در هر کشوری را به میزان بالایی کاهش می‌دهد و در‌عین‌حال زمینه‌ای بزرگ برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در کشور خواهد بود. در واقع ذخایر بزرگ نفت و گاز در شرایط کنونی علاوه بر قابلیت ثروت‌آفرینی برای هر کشور (به شرط استفاده بهینه از سرمایه‌های تولیدی)، پشتوانه اعتماد‌ساز بزرگی برای هر اقتصادی است. پشتوانه‌ای که صرفا در بعد اقتصادی و مالی خلاصه نمی‌شود و ابعاد اجتماعی و سیاسی– امنیتی را نیز در بر می‌گیرد. این شرایط برای ایران به‌عنوان یک کشور پیشرو به لحاظ تاریخی در صنعت نفت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. طبیعتا اقتصاد جهانی و نظام بین‌الملل نسبت به این ظرفیت بزرگ نمی‌تواند بی‌تفاوت باشد و برای همیشه در تقابل با آن قرار گیرد. ایران و ظرفیت بزرگ انرژی آن دهه‌های متمادی است که خود را به اقتصاد جهانی و سیاست بین‌المللی تحمیل کرده و شاید یکی از دلایل بالابودن حساسیت‌های سیاسی و امنیتی به ایران، به ظرفیت بی‌رقیب انرژی آن بازگردد. خوشبختانه ایران در سال‌های اخیر باوجود همه محدودیت‌ها و تحریم‌ها، به دانش و فناوری مناسب اکتشاف میدان‌های نفت و گاز دست یافته و موفق شده است در یکی از حساس‌ترین شرایط سیاسی، به موفقیت‌های خوبی در زمینه کشف میدان‌های نفت و گاز دست یابد.
اما واقعیت این است که در شرایط کنونی آنچه به‌صورت بالفعل زمینه اقتدار و تأثیرگذاری کشورهای دارنده ذخایر نفتی را فراهم می‌کند، بشکه‌های تولیدی نفت در سطح بازارهای جهانی است. تبدیل ظرفیت بالقوه (ذخایر نفت و گاز) به ظرفیت بالفعل (بشکه‌ها و محموله‌های نفت و گاز) و به دنبال آن تأمین سرمایه و تبدیل آن به ثروتی پایدار، فرایندی سخت است. صرف وجود ذخایر نفت و گاز برای هیچ کشوری قدرت، توسعه و رفاه ایجاد نمی‌کند. ونزوئلا به‌عنوان بزرگ‌ترین دارنده ذخایر اثبات‌شده نفت (17.5 درصد نفت جهان)، تنها 1.5 میلیون بشکه در روز (1.6 درصد تولید جهانی) تولید می‌کند. این سطح پایین از تولید، عملا تأثیری در اقتدار بالفعل این کشور در عرصه جهانی ندارد؛
ضمن اینکه ونزوئلا درحال‌حاضر یکی از بدترین شرایط اقتصادی دنیا را تجربه می‌کند. ایران نیز باوجود برخورداری از حجم بالایی از ذخایر، به دلایل مختلف از توان و ظرفیت تولیدی بالا و متناسب با ذخایر و نیازهای مالی برخوردار نیست. شاید عده‌ای بر این باور باشند که باوجود مدیریت ضعیف منابع حاصل از تولید و صادرات نفت و به‌اصطلاح هدرروی این منابع در طول یک قرن گذشته، همان بهتر است که میزان تولید نفت کشور باوجود ذخایر بالا، در همین میزان باقی بماند اما نکته آن است که نباید اهمیت و منطق یک موضوع را نادیده گرفت.
منطق حکم می‌کند با توجه به گرایش به انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش شدت آهنگ مصرف انرژی‌های فسیلی در آینده که منجر به کاهش ارزش اقتصادی آنها خواهد شد، ذخایر نفت کشور با سرعت و شدت بالایی استخراج‌شده و به‌ سرمایه نقدی مناسب برای سرمایه‌گذاری و ثروت‌آفرینی پایدار تبدیل شود. علاوه بر این ذخایر نفت ایران به‌عنوان سومین یا چهارمین ذخایر نفتی جهان، نتوانست مانع از تحمیل تحریم‌ها در دو دوره اخیر شود؛ درحالی‌که اگر تولید نفت ایران در حد بالایی قرار داشت، به لحاظ اقتصادی و امنیتی، تحریم‌کنندگان به‌راحتی نمی‌توانستند ایران را تحریم کنند. از سوی دیگر تبدیل این ظرفیت بالقوه (ذخایر نفت) به ذخایر بالفعل و قدرت‌آفرین، نیازمند سرمایه‌گذاری کلان و گسترده‌ای است (حداقل 200 میلیارد دلار در یک برهه 5 ساله). تأمین 10 درصد این میزان سرمایه از منابع داخلی درحال‌حاضر امکان‌پذیر نیست چه رسد به‌کل آن؛ بنابراین رجوع به منابع خارجی و جذب حداکثری آن، یک امر راهبردی است. امری که صرفا در منابع مالی خلاصه نمی‌شود و می‌تواند بخش دیگری از خلأهای صنعت نفت یعنی فناوری را جبران کند. آنچه درحال‌حاضر از نان شب برای صنعت نفت ایران واجب‌تر است، افزایش ضریب برداشت نفت از میدان‌های نفتی است. پایین‌بودن سطح فناوری، باعث شده متوسط برداشت ایران از میدان‌های نفتی به‌طور متوسط 10 درصد باشد. سطحی که در بسیاری از کشورها، به بالای 50 درصد رسیده است. به گفته مقامات نفتی، یک درصد برداشت بیشتر از میدان تازه کشف‌شده یادآوران، درآمد نفت ایران به قیمت فعلی نفت را در حدود 32 میلیارد دلار افزایش می‌دهد. این میزان در حدود 70 درصد کل درآمد نفت ایران در یک سال است. مسئولیت بزرگ حاکمیت در قبال مردم و نسل‌های آینده کمک به ارتقای ضریب برداشت از میدان‌های نفت است که این مهم نیز نیازمند برخورداری از دانش و فناوری روز دنیاست. خوابیدن در پوست ذخایر نفت و برداشت پایین از چاه‌های نفت به هر دلیلی افتخار نیست. باید از هدرروی بیش از این منابع و ثروت‌های خدادادی جلوگیری شود.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/130145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

یکی از راه‌های توسعه گیلان همدلی میان دولت و مجلس است

پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری