نسیم گیلان

آخرين مطالب

استعفای روحانی؛ تنها راه یا انتحار سیاسی؟ مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - استعفای روحانی؛ تنها راه یا انتحار سیاسی؟
٥٦٨
٠
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/5895868
-->
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
عبدی می‌گوید برخی وزرای دولت نیز به این نتیجه رسیده اند"که با ادامه این حد از تنش دیگر، کاری نمی‌شود کرد. شنیده‌ام که معاون اول رئیس‌جمهور هم، کم‌وبیش به چنین فکری رسیده است."
"ایده انتخابات زودرس" و یا "استعفای حسن روحانی" مباحثی هستند که در روز‌های اخیر از سوی عباس عبدی تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاح طلب مطرح شده و واکنش‌های فراوانی در پی داشته است.
به گزارش فرارو، عباس عبدی چندی پیش در یادداشتی در روزنامه اعتماد با اشاره به بالا گرفتن سطح تنش‌های سیاسی در کشور به بررسی راهکار‌های خروج از این وضعیت پرداخت و نهایتا به این نتیجه رسید راه درست برای خروج از بحران موجود برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری است.
عبدی چه می گوید؟
به عقیده عبدی "هیچ حکومت و دولتی حتی در شرایط عادی نیز نمی‌تواند و مجاز نیست که با این حد از تنش مدیریت خود را تداوم دهد. در بیشتر نظام‌های سیاسی شیوه‌هایی را برای چنین موقعیت‌هایی پیش‌بینی کرده‌اند."
او معتقد است سه راه بیشتر برای خروج از این وضعیت وجود ندارد. "اول اینکه دولت درصدد کسب رای اعتماد از مجلس باشد تا اگر رای گرفت با اقتدار به کار خود ادامه دهد." عبدی در ادامه عنوان کرد این کار بی فایده است چرا که "مساله اصلی موافقت یا مخالفت مجلس نیست."
این فعال سیاسی اصلاح طلب راه دوم را "تغییر کلی کابینه و آوردن افراد جدید و باانگیزه" دانست، اما در ادامه این راه را نیز بی فایده دانست و افزود "کندی این دولت در انتخاب همکاران، اجرای این برنامه را ممکن است تا مدت‌ها طولانی کند. به علاوه مساله اصلی همکاران نیستند، بلکه شخص رییس‌جمهور مورد نظر است. "
به این ترتیب عبدی راه سوم و مسیر درست را "برگزاری انتخابات زود هنگام" معرفی کرد و نوشت: «انتخاباتی که می‌تواند همراه با انتخابات مجلس انجام شود. مثلا در اردیبهشت ماه یا حتی در اواخر اسفند ماه. همزمانی در انتخابات می‌تواند برآورده‌کننده یکی از خواست‌های قبلی، یعنی تقارن این دو انتخابات باشد."
این فعال سیاسی پس از طرح این پیشنهاد در گفتگو با نشریه صدا به بیان جزییات آن پرداخت. مسئله اصلی این است که لازمه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، "عزل"، "استیضاح" و یا "استعفای" روحانی است.
عبدی می‌گوید برخی وزرای دولت نیز به این نتیجه رسیده اند"که با ادامه این حد از تنش دیگر، کاری نمی‌شود کرد. شنیده‌ام که معاون اول رئیس‌جمهور هم، کم‌وبیش به چنین فکری رسیده است."
او با اشاره به تنش‌های موجود در شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: «اتفاقی را که در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی رخ داد، مسئله ساده‌ای نبینید. این حد از توهین و برخورد و تنش (چه از طرف رئیس‌جمهور با آقای ازغدی و چه بالعکس فرقی نمی‌کند)، غیرممکن و قابل‌تداوم باشد.»
او معتقد است اجرای طرح افزایش قیمت بنزنی از سوی دولت عجیب بوده چرا که دولت "در کوچک‌ترین تصمیمات عادی خود هم مانده و قادر به تداوم آن نیست."
عبدی می‌گوید ایده "برگزاری انتخابات زود هنگام با ایده "خروج از حاکمیت" در دوران اصلاحات تفاوت دارد. چرا که خروج از حاکمیت ایده‌ای "تهاجمی" بود، اما در شرایط کنونی ادامه این وضع، "اصلاً به نفع هیچ‌کس نیست." چرا که "دولت دیگر قادر نیست هیچ تصمیمی بگیرد؛ مگر تصمیمات بسیار خرد که هیچ دردی را دوا نمی‌کند. "
عبدی در پاسخ به این سوال که راهکارش برای انتخابات زودرس چیست؟، گفت: «رییس جمهور می‌تواند استعفا دهد و کنار برود و بعد، تصمیم بگیرند انتخابات زودرس برگزار کنند. البته، در اصل 131 قانون اساسی هست که مقام رهبری می‌توانند کسی را به عنوان رییس جمهور معرفی کنند تا زمانی که انتخابات مجدد برگزار شود. معاون اول هم همزمان استعفا دهد تا شایبه دیگری پیش نیاید. این راه هم وجود دارد. فکر نمی‌کنم این پیشنهاد، مشکل حقوقی داشته باشد.»
عباس عبدی تاکید کرده است که با استعفای روحانی هیچ تضمینی برای بهبود اوضاع وجود ندارد "بحث این است که از این وضعیتی که به هیچ وجه قابل دفاع نیست، عبور کنیم."
البته پیشنهاد عباس عبدی پیشتر توسط سعید حجاریان دیگر سیاستمدار اصلاح طلب مطرح شده بود. حجاریان با اشاره به اینکه در کشور "حاکمیت دو گانه" وجود دارد، معتقد است شاید «پایان دادن به این معضل، از معبر استعفای رئیس جمهور و برگزاری همزمان دو انتخابات در اسفندماه سال جاری بگذرد تا نتیجتاً، مجلس و دولتی همسو با رؤسای همسوتر بر مصدر امور قرار بگیرند.»
در سال‌های گذشته نیز در مقاطع مختلف این مبحث مطرح می‌شد. به ویژه در سال 96 پس از اعتراضات دی ماه این موضوع بیشتر از جانب رسانه‌های اصولگرا مورد توجه قرار گرفت. اما در آن مقطع روحانی با قاطعیت اعلام کرد که استعفا نخواهد دارد در درون حاکمیت نیز مخالفت‌هایی با این ایده صورت گرفت.
اما حالا اوضاع با سال 96 تفاوت‌های زیادی دارد. دولت دوم روحانی عملا شکست خورده است. اَبَر پروژه این دولت یعنی" برجام" نفس‌های آخرش را می‌کشد و راهکار‌های اقتصادی دولت نیز به نتیجه نرسیده است. فشار خارجی نیز در اوج خود قرار دارد. از همه مهمتر نارضایتی مردم از عملکرد دولت است به گونه‌ای که حتی عده‌ای می‌گویند روحانی حالا منفورترین سیاستمدار تاریخ پس از انقلاب است.
واکنش‌ها به پیشنهاد عبدی
پیشنهاد عباس عبدی با واکنش‌های زیادی در فضای سیاسی و رسانه‌های روبه رو شده است. به ویژه اصولگرایان در این باره اظهار نظر می‌کنند. اصولگرایان سعی می‌کنند نشان دهند به شدت با این ایده مخالفند. برخی از آن‌ها معتقدند پیشنهاد عبدی در واقع پوست خربزه اصلاح طلبان زیر پای دولت روحانی است.
سید نظام موسوی از فعالان رسانه‌ای اصولگرای و مدیرمسئول پیشین خبرگزاری فارس امروز در توئیتی درباره بحث "استعفای روحانی"، نوشت: «استعفای مقامات سیاسی عموماً دو دلیل دارد: یا بدلیل ناتوانی در انجام وظایف است یا محدودیت اختیارات. اختیارات آقای روحانی بویژه در حوزه‌های اقتصادی و سیاست خارجی تقریبا از همه روسای جمهور قبلی بیشتر بوده و هست. پس طرح استعفای روحانی از جانب برخی همپیمانان سیاسی او چه دلیلی دارد؟»
در سوی دیگر مهدی محمدی از نویسندگان پیشین کیهان معتقد است "داستان استعفای روحانی را جدی نگیرید" چرا که "قدرت طلب‌تر از این حرفهاست؛ این را هم می‌داند که استعفا در این زمان، بخشی از عملیات براندازی است و بی عقوبت نمی‌ماند. هدف ویرانی طلبان از این بحث هم فقط نپذیرفتن مسئولیت وضع فاجعه بار موجود در آستانه انتخابات است که آن را هم به کاهدان زده اند. "
محمد عبداللهی از فعالان رسانه‌ای اصولگرا نیز به همین تندی به این ایده حمله کرده است. او می‌گوئید: «فشار اصلاح طلبان تندرو برای استعفای روحانی، اگرچه تلاشی برای زیر میز زدن و نجات خود از کارنامه دولت است، اما در واقع تبعیت از دکترین شوک بر اساس مدل عراق و لبنان است که می‌تواند کشور را با یک تلاطم ساختاری روبرو کند. ناآرامی سیاسی که ناآرامی اجتماعی را به دنبال خواهد داشت!»
برخی از اصولگرایان می‌گویند روحانی باید بماند و پاسخگوی عملکردش باشد.
سید یاسر جبرئیلی استعفای روحانی را "انتحار سیاسی" می‌داند. او در این باره نوشته است: «از کسی که همه سرمایه اجتماعی خود را باخته باشد، انتحار سیاسی بعید نیست. به نظر من استعفا اسم رمز یک انتحار در آینده نزدیک است.»
اما در جریان اصلاح طلب نیز طرح استیضاح مخالفانی دارد. عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت اصلاحات و از اعضای شاخص اصلاح طلبان معتقد است "استعفای روحانی" همراهی با "اقتدارگریان" است.
او در توئیتی نوشته است: «درست است که از روحانی ناراحتیم و به او انتقاد داریم و حتی بعضی از رای به او پشیمانیم، اما این دلیل همراهی ما با اقتدارگرایان حاکم بر دولت موازی پنهان نمیشود، اتفاقا زاویه ما با روحانی به دلیل سکوت و گاه همراهی او با آن اردوگاه و تخلف از وعده مقابله با آنان است.»
صادق زیباکلام هم مخالف دیدگاه عباس عبدی برای استعفای روحانی است. به عقیده او با برگزاری انتخابات زودرس شرایط عوض نخواهد شد. زیباکلام افزود "به اعتقاد بنده در اسفندماه تندروترین مجلس بعد از انقلاب تشکیل می‌شود و اگر انتخابات ریاست جمهوری نیز برگزار شود، فردی تندرو‌تر از احمدی نژاد و قالیباف رئیس جمهور خواهد شد. "

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/137332/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز ماراتن کنکور سراسری در گیلان

ائمه جمعه در حفظ اتحاد و همدلی بین مردم نقش مهمی دارند

افزایش تولیدات علمی و فرهنگی دانشگاه در راستای تحقق شعار سال

مرگ جوان صومعه سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

کشف 2 تن شکر قاچاق در رودسر

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

ساخت بیش از 50 واحد مسکونی در صومعه سرا

برنامه ریزی برای توزیع 15 هزار جعبه تخم نوغان در گیلان

دانش‌آموزان گیلانی همیار و سفیر نجات غریق می‌شوند

50 میلیارد تومان دیگر به حل مشکلات پسماند گیلان اختصاص یافت

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

همت عشایر گیلان در جهش تولید با تولید انواع محصولات

تو که با عاشقان درد آشنایی

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

کشف 2تن شکر قاچاق در رودسر

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

آسمان گیلان تا هفته آینده صاف و آفتابی است

آشیانه ساختن پرستو‌های دریایی در تالاب بین المللی انزلی

پیشرفت 90 درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر

تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی

اجرای کارگاه آموزشی پیشگیری از غرق شدگی در گیلان

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

گیلان باید تحت پوشش فیبر نوری قرار گیرد

محفل مشق حماسه به مناسبت عملیات «وعده صادق» در رشت برگزار شد

شهر پره سر نیازمند تخصیص زمین برای تولید کود آلی از زباله‌ی تر است

درخواست سازمان جهاد کشاورزی از شالیکاران گیلانی

آغاز توزیع تخم نوغان از شنبه در گیلان/ قیمت هر جعبه 28 هزار تومان

نگاه مطالبه‌گر در حوزه فرهنگ و هنر تحول‌ آفرین است

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه