نسیم گیلان

آخرين مطالب

چله شب شبانان ورزشي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - رشت - چله شبی دیگر به قانون طبیعت نو می شود و شبانان گیلانی رمه هایشان را بر دامنه ها گسیل می دارند تا آئین شبی را بجای آورند که فردایش را خور روز (روز خورشید) می نامند.

نیاکان ما در هفت هزار سال پیش به گاهشماری خورشید دست یافتند و با تفکر و تأمل دریافتند که نخستین شب زمستان، بلندترین شب سال است و از سالیان دور این شب را بر مبنای جمع گرایی پاس داشتند تا به امروز که طولانی ترین شب سال را با شاهنامه، حافظ و نیایش بیدار می مانند تا شاهد فروغ خورشید باشند.
اما امروز چله شب ها هم نوین شده اند و صدای قصه مادربزرگان روز به روز محو تر می شود؛ گزاف نگفته ایم اگر بگوییم دلمان برای آجیل های دویست هزارتومانی لک نزده و برای هندوانه هایش هم دلتنگ نیست و شیرینی پشمک هایش نیز از همین حالا دلمان را زده است ؛بل چله شبی اصیل می خواستیم که بوی زغال کرسی هایش سُرور افزای روح شود و صدای نای چوپانانش سریع تر از آنچه در ذهن خطور می کند به گوش برسد.
دعوت ها از یک هفته پیش تر آغاز شده و بساط فخر فروشی ها به راه و آهنگ تجمل شهرنشینی صدای خوشی ندارد؛ به سببی نیک از هیاهوی شهر فارغ شده و ارتفاعات پائیز زده گیلان را به سمت غرب پشت سر نهاده و در آق ولر - سرزمین گنج - خانواده وکیلی را میهمان می شویم.
روستا در میان دره است و ارتفاعات منظره اش؛ سرما تا مغز استخوان را می کاود؛ درخت گردو عظیم است و صدای گوسفندان در همین نزدیکی است.
اهالی با گویش آذری سخن می گویند و در قاب پنجره های چوبی نمای زنانی با پوشش محلی است تا بدانند میهمان خانه وکیلی چه کسانی هستند.
دیوارهای خانه روستایی، گلین می نماید و تا نیمه داخلی آن به رنگ سبز روغنی است و سقف، چوب ناب که گرمای قهوه ای سوخته اش به جان می نشیند.

نبی الله، چوخا (لباس پشمین) و کلاه نمدی به سر دارد و مدام خوشآمد می گوید و بالاخره از شب چله می پرسیم از پنجره درخت گردو و سقف ایوان را نشانمان می دهد.
آذوقه شب چله که در گویش آنجا به ˈ چیله ( به فتح لام) شبˈ گفته می شود، در لفافه ای کاهی شکل بر روی درخت گردو عظیم و سقف ایوان آویزان است.
سراغ میثم را که می گیریم کیهان (برادر میثم) را می خوانند و با نیسان آبی راه به ارتفاع نزد میثم رهنمون می شویم؛ هوا گام را از کولاک فراتر نهاده، پس به دعوت گرم میثم، کومه چوپانان را که از شاخه درختان برآمده و شاخه های گنبدی شده که با چادری از موی بز و پلاستیک های سنگین پوشیده شده دعوت می شویم ؛ بوی هیزم ما را به کنار بخاری هیزمی می کشاند که هیزم ها گاه به وسعت یک کنده گداخته دود می کند و گرمایش چه دلچسب است.

زندگانی میثم و خانواده اش از طریق دامداری می گذرد و چند روز مانده به "چله شب" گروه ایرنا را در ارتفاعات آق اولر تالش فرا می خواند و با سخنانش مسحورمان می کند، بیش از چهارم ابتدایی را نگذرانده اما بقدری سلیس و گرم سخن می گوید که گمان بردیم تازگیِ سخنانش موجب شده چنین حلاوتی بر جان بنشاند؛صدایش در میان صدای زنگوله رمه ها می پیچد و می گوید بیشتر چوپانان ساز نی می نوازند برخی از قطعات اصلی که با نی نواخته می شود به گوسفندها اختصاص دارد مانند گوسند دوخان، گوسند ها گردن ؛همچنین قطعاتی چون زرد ملیجه غوربتی عزیز و نگار ولگ سری شرف شاهی ریزه خوان گلنکشی و چاروداری از جمله قطعات شناخته شده است.

میثم روز بعد از چله شب را روز خور می خواند و به یاد می آورم ابوریحان بیرونی در آثار الباقیه آورده است ایرانیان باستان با این باور که فردای شب چله با دمیدن خورشید روزها بلندتر می شوند و تابش نور ایزدی افزون تر ؛ آخر پائیز و اول زمستان را شب زایش مهر ایزد نگهبان آفتاب می خواندند و برای آن جشن بزرگی برپا می کردند و از این رو به دهمین ماه سال دی (دادار و آفریننده )می گفتند که ماه تولد خورشید است روز پس از شب چله را خور روز (روز خورشید)می خواندند و به استراحت می پرداختند و تعطیل عمومی بود.
آتش پائیز اندک اندک بر شاخ و برگ درختان فروکش کرده و سپیدی برف ارتفاعات را دوره کرده است که قزبست خانم و همسرشان احمد قاسمی از آئین چله شبان غرب گیلان در ارتفاعات می گویند.
انگار رابینو - در اوایل قرن بیستم سرکنسول دولت بریتانیای کبیر در شهر رشت بوده است - راست می گفت ؛ او در کتابهایش به فرهنگ کار در جامعه گیلان اشاره می کند و زنان گیلان را یکی از مولفه های اصلی کشاورزی می داند و امروز نیز زنان و مردانی که محصولات ارگانیک شان را در بازارهای محلی عرضه می کنند به یکی از جاذبه های گردشگری گیلان تبدیل شده اند.
قزبست خانم در پاسخ به خبرنگار ایرنا که معنای نامش را جویا می شود می خندد و می گوید نمی دانم ؛ لباس محلی بلندش را می تکاند و می گوید: بذرهای کدو، هندوانه، خربزه و آفتابگردان را که تابستان جمع کرده ایم به همراه عدس، سویا و برنج برای آجیل شب چله به رسم همیشه بو داده و ازگیل و خوج (گلابی وحشی) را از سال قبل درون آب نمک خوابانده تا بر سفره شب چره (شب چله )بنشانیم.
وی ادامه می دهد: زنان کوهستان سیب زمینی ، کدو ، چغندر، کونوس(ازگیل) را روزها قبل از باغچه های جنگلی شان چیده و با طناب های کنفی بر ایوان خانه ها می آویزند تا چیلَه شب(شب چله ) را با گرمای تنوری و پخته آنها سرکنیم .
احمد آقا ادامه سخن بانو را سر می گیرد و می افزاید: در شب چله بزرگان خانواده تنها به خرید یک هندوانه اکتفا نکرده بلکه چندین هندوانه می خرند و چهار برش کرده و هر برشی را به خانه همسایه ای پیشکش می کنند و آنان هم به پاس قدردانی سینی پیشکش را خالی برنمی گردانند.
با خود می گویم چه غنی است این آداب، و یاد دیالوگ کمال الملک اثر زنده یاد علی حاتمی در ذهنم رژه می رود که می گفت: هنر؛ این فرشه، شاهکار؛ این تابلوست، دریغ که همه عمر یک نظر به زیرپا نیانداختم.

اسماعیل آقاجانی دانش آموخته ارشد دانشگاه شهید بهشتی با پایان نامه مطالعه تطبیقی و باستان قوم شناسی عشایر تالش با مردمان عصر آهن منطقه؛ مقاله ای را با عنوان "بررسی باستان مردم شناسی،تداوم گذشته در میان شبانان امروز تالش" ارائه کرده است و بر همین اساس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: زندگی شبانی عشایر تالش و گیلان متفاوت با دیگر عشایر کشور است.
وی ادامه می دهد : فرهنگ، متاثر از معیشت است و معیشت متاثر از زیست بوم؛ جلگه نشینان پیشینه چوپانی دارند؛ کشت برنج و ابریشم موجب شد که چوپانان یکجانشین شدند اما معیشت اولیه آنان دامداری بوده است.
وی با بیان اینکه نتایج مطالعات مردم نگاشتی به دست آمده در تفسیر داده های باستان شناختی مورد استفاده قرار گرفت و شواهدی از وجود الگوهای مشترک فرهنگی بین گذشته و اکنون به دست آمده است، گفت: همه کشاورزان ،جلگه نشینان کنونی و یکجا نشینان فرهنگ معنویشان نمی تواند زیاد با هم تفاوتی داشته باشد.
آقاجانی باستان شناسی را علم شناخت گذشته انسان می داند و می گوید: برای باستان شناسی گرایش پیش از تاریخ عشایر تالش و گیلان می توان شبانان را در نظر گرفت ،عشایر ویژگی شان تحرک است؛ از طریق مطالعه شبانان کنونی می توان فرهنگ مادی و معنوی الگوهای امروز را استخراج کرد و با مشاهده رفتارهای امروز رفتارهای چهار هزار سال پیش را بازسازی کرد.
همچنین در کتاب گالش ها اثری به برآورندگی میثم نوائیان،نیما فرید مجتهدی و ابوطالب قاسمی وسمه جانی آمده است: قدیمی ترین سندی که از نام گالش ها موجود است تفسیر کتابالله ابوالفضل بن دیلمی به کوشش محمد عماد حائری مربوط به قرن 9 هجری قمری است که در ذیل کلمه "الرعاء" که به معنی چوپان است نام گالش نوشته شده است این سند مهم نشان دهنده آن است که از حدود 600 سال پیش گالش رواج داشته ؛گالش از دو واژه "گاو" بعلاوه "لش" تشکیل شده که گاو از ریشه گوشورون ایزد نگاه دارنده و مینوی چهارپایان مفید و به روایتی روان گاو یکتا آفریده، آمده است او وظیفه مراقبت از حیوانات مفید را روی زمین برعهده دارد کلمه گالش به معنای پاییدن و نگهبانی کردن است .

گالش ها زندگی نیمه کوچ نشینی دارند که هوشمندانه با طبیعت (جلگه جنگل و کوهستان) و راه های تامین معیشت شان تطبیق دارد ؛ابعاد زندگی گالش ها علی رغم نقش پررنگ آن ها در نظام اجتماعی منطقه از دوران کهن نحوه زندگی و معیشت و آئین و رسوم خاص کم تر مورد توجه قرار گرفته است، مردمانی که تحولات عمیق اجتماعی، اقتصادی و شیوه معیشتی سخت آن ها مخاطره های طبیعی و تغییرات محیط زیستی سبب شده که به شدت در معرض زوال اجتماعی و فرهنگی قرار می گیرند.
"وسیع خانم بخشی" که گاودار است می گوید : گردو ، فندق ، خوج(گلابی جنگلی) و کدو خوراک پایه " کوچی چله (شب چله)" است و روستائیان شرق گیلان تخمه آفتاب گردان را هم نمی خرند و خود کشت می کنند و بی بی شهربانو هم قصه امیر ارسلان نامدار می خواند ، شیرین و فرهاد را هم بلد است و هندوانه که زمین گذاشته می شود کودکان می خوانند امشب شب چلا چاقو می زنیم هندونه کلا ... این را می گوید و به حس خوش چله شبانشان می خندد.
وسیع خانم می گوید : شب چله کسی دعوت نمی شود بلکه فرزندانش با خانواده شان بصورت گروهی و یکجا نوه ها را به دیده بوسی پدربزرگ و مادربزرگ می آورند و دوشابج(ترکیبی از برنج برشته شده و شیره انگور و آب کونوس(گیلانیان میوه ازگیل را یکماه پیش از شب چله در ترکیبی از آب و نمک و سرکه می خوابانند) پاداششان است و نرم می خندد.
رابینو سرکنسول انگلیس در گیلان که به مناطق مختلف گیلان و مازندران سفر کرده بود در مورد گالش ها چنین می نویسد: گالش ها همان چوپان ها و گاو چران های کوهستان های گیلان هستند گله دارهای مناطق جلگه ای گیلان ،گوسفندها و چهارپایان اهلی خود را در تابستان ها به آنها می سپرند آن ها در کوه ها زندگی می کنند نژاد سالم آن ها با گیلک ها که به سبب زندگی در محیط باتلاقی لاغرند تفاوت دارد چنان چه گرگ یا حیوان وحشی دیگری گاوی را بدرد گالش ناچار است بهای آن را بپردازد ولی اگر حیوان در پرتگاهی بیافتد یا بمیرد در قبال آن مسئولیتی ندارد گالش ها قسمتی از محصولات دامی را به مالکان گله ها می پردازند و بقیه برای خود آن ها می ماند آنان در ازای کارشان برنج و گاهی هم پول دریافت می کنند.
ˈمحمد بشراˈ محقق و پژوهشگر معتقد است: باید به فرهنگ اصیل خود بازگشت باید ایرانی ماند و از تمدن روز دنیا هم عقب نماند.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: شب چله نمادی از جمع گرایی ایرانیان است و باید روح این جمع گرایی حفظ شود نه اینکه روز به روز خانواده ها گسسته تر و ماهواره ها قصه گوی فرزندانمان شوند.
یکی از روانشناسان بالینی کشور که پژوهش های بسیاری در ارتباط با جمع گرایی در قالب پژوهشی علمی با عنوان بررسی سنت های جمعی ایرانی دارد، تاکید می کند: شب چله نمادی است از جمع گرایی ایرانیان که متاسفانه امروزه با ظهور روزافزون پدیده شهرنشینی، روز به روز رنگ باخته تر می شود.
ˈمینو یثربی معتقد است: براساس پژوهش یادشده حتی در آئین باستان میوه هایی برای شب چله انتخاب شده که روح جمعی بر آنها حاکم است و از آن جمله اند هندوانه ، انار و انگور...
وی می گوید: امروز سراهای نگهداری سالمندان در کشور بیش می شوند و این موضوع نتیجه کمرنگ شدن جمع گرایی و گرایش افراد به فردگرایی است.
وی ادامه می دهد: باید به خود بازگشت و فرهنگ غنی و نیک مان را از مدارس نهادینه کرد.
چله شب ها نوین شده اند و صدای قصه مادربزرگان روز به روز محو تر می شود؛ آری دلمان برای آجیل های دویست هزارتومانی لک نزده و برای هندوانه هایش هم دلتنگ نیست و شیرینی پشمک هایش نیز از همین حالا دلمان را زده است ؛چله شبی اصیل می خواهیم که بوی زغال کرسی هایش سُرور افزای روح مان شود و صدای نای چوپانانش سریع تر از آنچه در ذهن خطور می کند به گوش هامان برسد و به همت گروهی کار برآمد...
برچسب‌ها
فرهنگی شب یلدا گیلان

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/138040/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

منتخب شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: راه اندازی شبکه‌های تلویزیونی انتخابات کار

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

نخستین نشای مکانیزه برنج در شفت انجام شد

نیشکر هفت تپه؛ از سرخط اعتصابات کارگری به پیشتازی سنگر تولید

امنیت شغلی در گرو تداوم چرخ تولید کارخانجات است

بررسی پرونده‌ها و کالاهای موجود در انبار مرکزی اموال تملیکی گیلان

جمع‌آوری و دستگیری 528 معتاد و سوداگر مرگ طی 2 روز در گیلان

لزوم تقویت دانشگاه فرهنگیان

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

مرگ جوان صومعه‌سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

رقابت بیش از 11 هزار داوطلب گیلانی در 2 گروه آزمایشی

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

برگزاری 740 برنامه ویژه هفته عقیدتی سیاسی در گیلان

افزایش غیر منطقی تعرفه برق با شعار سال هم‌ خوانی ندارد

14 همت پروژه اقتصادی و عمرانی گیلان در سفر رئیس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد

اردیبهشت گیلان بهاری و آفتابی

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر