نسیم گیلان

آخرين مطالب

دوربرگردان رشد غیرنفتی مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - دوربرگردان رشد غیرنفتی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6062476
٢٣٨
٠
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
به‌روزرسانی تصویر اقتصاد ایران در پایان پاییز، حاوی سکانس‌های سیاه و سفید است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی بدون نفت پس از 5 فصل در پاییز امسال مثبت شد و تولید ناخالص غیرنفتی معادل 9/ 0 درصد افزایش یافت. نکته دوم اینکه در پایان 9 ماه ابتدایی سال جاری، رشد اقتصاد غیرنفتی صفر ماند. از این رو می‌توان گفت که کوچک‌تر شدن اقتصاد غیرنفتی متوقف شد. هرچند کماکان رشد اقتصادی با نفت منفی و معادل 7/ 1- درصد است. البته در پاییز، شدت کوچک شدن اقتصاد ایران آهسته‌تر شده است؛ چراکه انقباض رشد اقتصادی در 2 فصل ابتدایی 98، مرز 10- درصد را نیز پشت سر گذاشته بود. مهم‌ترین عوامل بازیابی اقتصاد در فصل سوم، بخش ساختمان و تامین آب، برق و گاز طبیعی بوده است. بخش ساختمان در فصل گذشته رشد 6/ 12 درصدی و تامین برق و گاز رشد 3/ 23 درصدی را ثبت کردند. با این‌حال، رشد اقتصادی با نفت در 9 ماه ابتدایی سال جاری معادل 6/ 7- درصد ثبت شد که پایین‌ترین رشد 9 ماه در 8 سال اخیر محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد در سمت تقاضای اقتصاد نیز همچنان علائم رکود پررنگ است؛ از جمله کاهش 4 درصدی مصرف نهایی بخش خصوصی و رشد موجودی انبار.
اقتصاد ایران در طول 9 ماهه ابتدایی سال‌جاری، از یک سمت به دلیل افت شدید بخش نفت، کوچک‌تر شد و از سمت دیگر، میزان تولید ناخالص داخلی بخش غیرنفتی نسبت به سال قبل ثابت ماند. همچنین داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهند که میزان تولید ناخالص داخلی در طول 9 ماهه ابتدایی، تقریبا برابر با 9 ماه ابتدایی سال 1390 است که اگر این روند در فصل چهارم نیز تکرار شود، بدین معنی است که اقتصاد ایران یک دهه بدون رشد را درحال سپری کردن است.
داده‌های رشد پس از 9 ماه
پس از کش‌وقوس‌های فراوان آماری بین بانک‌مرکزی و مرکز آمار، رئیس مرکز آمار داده‌های حساب ملی را به اشتراک عموم گذاشت. درحالی‌که طبق مصوبه شورای‌عالی آمار، قرار بر این بود که داده‌های رشد اقتصادی از سوی بانک‌مرکزی محاسبه و در دسترس مرکز آمار قرار گیرد و این مرکز صرفا بازگوکننده آمار رشد باشد، جواد حسین‌زاده در مصاحبه‌ای این اطلاعات را از سوی مرکز آمار اعلام کرد. بر این اساس، محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال 1390، در 9 ماهه نخست سال 1398 به رقم 4/ 500 هزار میلیارد تومان رسید که نشان از رشد منفی 6/ 7 درصدی اقتصاد ایران در مدت مذکور دارد. همچنین تولید ناخالص داخلی بدون نفت در 9 ماهه ابتدایی رقم 4/ 430 هزار میلیارد تومان را ثبت کرد، تا نسبت به مدت مشابه سال قبل بدون تغییر باقی بماند. نگاهی به داده‌های حساب ملی مرکز آمار نشان می‌دهد این عقبگرد، دست‌کم از سال 1391 به این‌سو، تجربه نشده است. با توجه به اینکه داده‌های مرکز آمار از سال 1390 در دسترس است، در مورد سال‌های قبلش نمی‌توان اظهارنظر کرد، اما از سال 1391 هیچ‌گاه اقتصاد ایران در بازه 9 ماهه، به میزان سال 1398 کوچک نشده بود. همچنین اگر میزان تولید ناخالص داخلی 9 ماهه ابتدایی سال‌جاری با 9 ماهه ابتدایی سال 90 مقایسه شود، نشان می‌دهد که میزان تولید تقریبا برابر با سال 1390 است و به عبارتی میزان رشد اقتصادی در طول 8 سال ابتدایی دهه فعلی، صفر است. البته اگر میزان تولید ناخالص داخلی بدون نفت در نظر گرفته شود، میزان تولید 9 ماهه سال 98، نسبت به مدت مشابه سال 1390 درحدود 8/ 15 درصد رشد را نشان می‌دهد؛ یعنی سالی 9/ 1 درصد رشد بدون نفت. تمامی این ارقام، نسبت به اهداف تعیین شده در برنامه ششم توسعه، عقب‌افتادگی شدید دارند.
جزئیات رشد
رشد 9 ماهه بدون نفت صفر درصد ثبت شده است، پس مهم‌ترین عامل کوچک شدن اقتصاد ایران، بخش نفتی بوده است. میزان تولید بخش نفت (به قیمت ثابت 1390)، نسبت به 9 ماهه سال 1397، معادل 37 درصد کمتر شده است. این افت، سنگین‌ترین رشد بخش نفت در دهه جاری به حساب می‌آید. در سال 91، میزان تولید ناخالص بخش نفت، 4/ 29 درصد در بازه 9 ماهه کوچک شده بود. البته در سال‌جاری، در فصل سوم، میزان تولید بخش نفت نسبت به فصل دوم اندکی افزایش یافته است. در واقع میزان تولید بخش نفت در شرایط تحریمی در 3 فصل ابتدایی امسال تثبیت شده است و احتمالا از این میزان کمتر نخواهد شد. علاوه بر نفت در 9 ماهه ابتدایی سال‌جاری، بخش‌های اقتصادی «ماهیگیری»، «معادن»، «صنعت» و «گروه خدمات» نیز نسبت به سال قبل کوچک‌تر شده‌ و رشد منفی ثبت کرده‌اند. اما بخش‌هایی که در 9 ماهه ابتدایی سال‌جاری، حجیم‌تر شده و بر رشد اقتصادی اثر مثبت داشته‌اند، شامل بخش «کشاورزی»، «تامین آب، برق و گاز طبیعی» و «ساختمان» می‌شود. چشمگیرترین رشد متعلق به بخش ساختمان با رشد 9 ماهه 6/ 9 درصدی است. همچنین تامین برق و گاز نیز رشد قابل‌توجه 7/ 7 درصدی را در بازه 9 ماهه ثبت کرده است. در بخش خدمات، اغلب زیرگروه‌ها رشد منفی را ثبت کردند تا مجموعا بخش خدمات به میزان 2/ 0 درصد کوچک‌تر شود. منفی‌ترین رشد این بخش در زیرگروه «عمده و خرده‌فروشی، فعالیت‌های خدماتی مربوط به تامین جا و غذا» مشاهده می‌شود. علاوه بر این خدمات متعلق به امور عمومی، خدمات شهری، آموزش و سلامت و مددکاری اجتماعی نیز نسبت به سال 97، با افت 2 درصدی مواجه شده است.
داده‌های پاییز
میزان رشد محصول ناخالص داخلی در فصل پاییز امسال نسبت به پاییز سال قبل، افت 7/ 1 درصدی را ثبت کرده است. به نوعی، این آرامترین افت از زمان تشدید تحریم‌ها (فصل سوم سال گذشته) به حساب می‌آید. میزان افت تولید در فصل‌های بهار و تابستان امسال بیش از 10 درصد ثبت شده بود. کندشدن روند کاهشی تولید ناخالص داخلی، می‌تواند به این معنی باشد که اقتصاد ایران حداقل از دوره کاهش شدید پس از تحریم خارج شده است. همچنین بخش غیرنفت در فصل گذشته، رشد مثبت 9/ 0 درصدی را ثبت کرده است. این اولین رشد بخش غیرنفتی پس از فصل اول سال 97 به‌حساب می‌آید. همچنین رشد غیرنفتی در تابستان نیز صفر درصد گزارش شده است. مقام‌های دولتی با استناد به اینکه دو فصل پیاپی رشد منفی نداشتیم، مدعی‌اند که اقتصاد غیرنفتی ایران از رکود خارج شده است. اما برخی اقتصاددانان معتقدند در مورد اقتصاد ایران، نمی‌توان قاعده‌ای که در مورد کشورهای صنعتی کارآیی دارد را به‌کار بست. چراکه از نظر آنها، اقتصاد ایران شدیدا تحت‌تاثیر بخش نفت، سیکل‌های سیاسی دولت‌ها و سیکل اقتصاد جهانی قرار دارد. ضمن اینکه دو عدد صفر و 9/ 0 درصد مثبت، در دامنه تقریب و خطا قرار دارند. به همین دلیل این گروه از اقتصاددانان، معتقدند در اعلام خروج بخش غیرنفتی از رکود نباید عجله کرد. اما در هر حال می‌توان گفت که 2 فصل است که ارزش افزوده اقتصاد ایران، دچار افت نشده است.
در سومین فصل سال، میزان عقبگرد بخش نفت نسبت به دو فصل اول، تعدیل شد. البته این تعدیل بیشتر به این خاطر بود که در دو فصل ابتدایی سال گذشته، اثر چندانی از تحریم‌های نفتی نبود، درحالی‌که در فصل سوم سال 97، تحریم‌های نفتی آغاز شد. با این حال میزان تولید بخش نفت در پاییز امسال هم نسبت به پاییز سال قبل درحدود 3/ 15 درصد افت کرد. پس از بخش نفت بیشترین کاهش را بخش «ماهیگیری» ثبت کرده است. میزان حجم تولید این بخش در فصل سوم پاییز امسال نسبت به پارسال، تقریبا 9/ 6 درصد کاهش یافت. بخش کشاورزی نیز که در دو فصل اول رشدهای قابل‌توجهی را ثبت کرده بود، در فصل سوم با 1/ 1 درصد عقبگرد در تولید مواجه شد. به نظر بیشترین اثر را بر رشد بخش غیرنفتی، بخش ساختمان داشته است. می‌توان گفت بخش ساختمان، تنها بخش اقتصاد ایران است که کاملا در رونق به سر می‌برد. رشد این بخش در پاییز امسال نسبت به پاییز پارسال معادل 6/ 12 درصد گزارش شده است. کارشناسان دو عامل را در این رونق دخیل می‌دانند، نخست رونق قیمتی که در سال گذشته رخ داد، باعث شد تا سازندگان ترغیب به ساخت‌وساز بیشتری شوند؛ آنچه هم که به ترغیب سازندگان کمک کرد، عدم امکان دخالت دولت درحوزه قیمتی بخش مسکن بوده است. اما پیشران اصلی بخش ساختمان، بودجه عمرانی دولت بوده یا ساخت‌وساز واحدهای مسکونی در بخش‌خصوصی؟ داده‌های بخش هزینه حساب‌های ملی، گزینه دوم را محتمل می‌کند.چراکه میزان هزینه مصرف نهایی بخش دولتی در فصل پاییز امسال نسبت به سال قبل، 4/ 2 درصد کمتر شده است. علاوه بر این، تحلیل مرکز پژوهش‌های مجلس از بخش حقیقی اقتصاد ایران در نیمه اول سال حاکی از این است که بخش ساختمان‌های مسکونی پیشرو بوده‌اند. چراکه عملکرد بودجه عمرانی دولت در 6 ماه اول نسبت به سال قبل، درحدود 5 درصد به شکل اسمی کاهش یافته بود که با لحاظ تورم، رقم حقیقی افت سنگین‌تر می‌شود. تغییرات سهم بخش‌ها: نسبت به سال گذشته، در 9 ماه ابتدایی سال‌جاری بخش کشاورزی بار بیشتری از تولید را به دوش کشید. سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی از محصول ناخالص داخلی که در سال قبل معادل 8 درصد بود، در سال‌جاری به 9/ 8 درصد ارتقا یافت. در سوی مقابل سهم بخش خدمات به 9/ 44 درصد نزول کرد. بخش خدمات در سال 95، در بیش از 50 درصد از تولید ناخالص داخلی سهم داشت. همچنین گروه صنایع و معادن نیز به‌رغم افت سهم نفت، 7/ 47 درصد از کل تولید اقتصاد را تکشیل داد که در قیاس با سال گذشته، اندکی افزایش داشته است. مهم‌ترین رشد این بخش، متعلق به دو گروه ساختمان و تامین آب، برق و گاز طبیعی است.
تحولات بخش هزینه
اقتصاد ایران در سمت تقاضا نیز همچنان تحت فشار است و علائم رکود، هویدا است. مطابق داده‌های مرکز آمار، هم هزینه مصرف خصوصی و هم هزینه مصرف نهایی دولت در 9 ماه ابتدایی سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش همراه بوده است. این کاهش در مصرف بخش‌خصوصی پررنگ‌تر گزارش شده است. بخش دولتی با کاهش مصرف 4/ 2 درصدی همراه بوده، درحالی‌که برای بخش‌خصوصی این کاهش معادل 6 درصد ثبت شده است. علاوه بر این، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص که میزان سرمایه‌گذاری در اقتصاد را نشان می‌دهد، افت 6/ 2 درصدی را در سه فصل ابتدایی امسال به‌جا گذاشت. افت سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش ماشین‌آلات گزارش شده است(7/ 14- درصد)؛ از آن طرف سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان رشد قابل‌توجه 6/ 9 درصدی را ثبت کرده که بزرگ‌ترین رشد بخش هزینه حساب‌های ملی بوده است. البته میزان تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، در سومین فصل امسال با رشد 9/ 0 درصدی همراه شده تا اندکی از رشدهای منفی دو فصل اول جبران شود. بهبود تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در فصل سوم نیز مرهون رشد 6/ 12 درصدی سرمایه‌گذاری بخش ساختمان بوده است. همچنین در فصل دوم امسال، تغییرات موجودی انبار و اشتباهات آماری، با رشد خیره‌کننده 6/ 192 درصدی همراه بوده است. برخی می‌گویند عمده این تغییرات ناشی از اشتباهات آماری است. میزان رشد موجودی انبار و اشتباهات آماری در فصل سوم 7/ 23 درصد گزارش شده است. اگر میزان رشد موجودی انبار را هم درحرکت این بخش موثر بدانیم، به این نتیجه می‌رسیم که رکود اقتصاد در فصل پاییز کماکان در سمت تقاضا وجود دارد، با این تفاوت که سرعت رشدش نسبت به تابستان تعدیل شده است. رشد موجودی انبار در دو فصل پیاپی تابستان و پاییز، می‌تواند مترادف با افت رفاه مردم باشد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/155127/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

آسمان گیلان تا هفته آینده صاف و آفتابی است

آشیانه ساختن پرستو‌های دریایی در تالاب بین المللی انزلی

پیشرفت 90 درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر

تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی

اجرای کارگاه آموزشی پیشگیری از غرق شدگی در گیلان

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

گیلان باید تحت پوشش فیبر نوری قرار گیرد

محفل مشق حماسه به مناسبت عملیات «وعده صادق» در رشت برگزار شد

شهر پره سر نیازمند تخصیص زمین برای تولید کود آلی از زباله‌ی تر است

درخواست سازمان جهاد کشاورزی از شالیکاران گیلانی

آغاز توزیع تخم نوغان از شنبه در گیلان/ قیمت هر جعبه 28 هزار تومان

نگاه مطالبه‌گر در حوزه فرهنگ و هنر تحول‌ آفرین است

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ضرورت معرفی جلوه‌های ایثار و شهادت به نسل جدید

اجرای 35 کیلومتر فیبر نوری در آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر

56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان کشف شد

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

لزوم استفاده از ظرفیت‌های استانی در ساخت موزه دفاع مقدس

پروژه های عمرانی گیلان سرعت می گیرد/ زباله سوز رشت نیازمند اعتبار 2000 میلیاردی

الزام فرهنگ‌سازی برای کتاب‌های الکترونیکی

صحبت های دلنشین دکتر کاکاوند در مورد قدرت

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

ویدئوی از خط تولید لوازم آرایشی اورجینال در پاکستان!

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

آسمان گیلان تا هفته‌ی آینده صاف و آفتابی

کشف 56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان

تجلیل از فعالان طرح حجاب و عفاف

توزیع تخم نوغان در 9 شهرستان گیلان از شنبه

کشف 56 خودرو سرقتی در گیلان

ما دو جور بخشنده داریم!

یکی از 4 سنگرِ اهواز در زمان جنگ از بین رفت

«آستاراچای» غنی‌ترین بانک ژنی آبزیان گیلان

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

قهرمانی نخبگان گیلان در لیگ برتر شطرنج بانوان کشور

تامین نفت سفید 11 هزار خانوار گیلانی فاقد گاز طبیعی

گیلان، مهد شهیدان و سرداران دفاع مقدس است

ثبت سفارش کتاب‌های درسی از امروز 5 اردیبهشت

اتمام تعمیر اسکله تاریخی بلوار بندرانزلی