نسیم گیلان

آخرين مطالب

چو دزدی با چراغ آید.../ ادعای اشرف غنی درباره زبان فارسی مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - چو دزدی با چراغ آید.../ ادعای اشرف غنی درباره زبان فارسی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6069935
٠
٠
روزنامه سازندگی / متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مهدی یزدانی‌‌خُرّم/ صحبت‏های اشرف غنی رئیس‏جمهورِ کشوری به نامِ افغانستان درباره‏ی هویتِ زبان دَری و برخی حقایقِ تاریخی بیش از آن‏که برآمده باشد از دانش و شناخت در ادامه‏ ی پروژه‏ی تضعیفِ ریشه‏های تاریخی ایران است که سال‏هاست با هم‏کاری برخی کشورهای تازه‏متولدشده، قومیت‏گراهای تندرو و حامیانِ سیاسی‏شان در حالِ رقم خوردن است. فارغ از اینکه «ایرانِ بزرگ» و بعد «خراسانِ بزرگ» چه محدوده‏ی جغرافیایی‏ای را در بر می‏گرفته‏اند و اسنادش از روز روشن‏تر است و اینکه کشوری به نامِ افغانستان مطلقن ساخته‏ی نیروهای خارجیِ استعماگر است و یکی از دلایلی هم که هیچ‏وقت در قالبِ یک کشور نتوانست قدعَلم کند نیز همین بوده، باید اشاره کنم به مرزهایی که ادبیاتِ فارسی برای ما روشن کرده است. زبانِ فارسی در متن‏ها رقم می‏خورد و البته در مناطقِ گوناگون به شیوه‏های مختلف تکلم می‏شود. بسیاری از شاعران و سخن‏سازانِ مهم زبانِ فارسی و هم‏چنین نقاشان و خوش‏نویسانِ ایرانی در مناطقی که طبقِ معاهده‏هایی در دورانِ قاجار از ایران جدا شد، در خاکِ افغانستانِ کنونی زنده‏گی می‏کرده‏اند. این اتفاق فقط برای افغانستان رقم نمی‏خورد چه کشورهای تازه‏سازی چون ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و... نیز در دلِ خود شهرهایی را دارند که موطنِ شاعرانِ فارسی‏گوی بوده است. در ادبیات ما بارها از بلخ و سمرقند و غزنین و بخارا و قندهار و... نام برده می‏شود. مناطقی که بعدِ سقوطِ ساسانیان تحتِ‏لوای حکومت‏های تحتِ امر خلافتِ اسلامی قرار گرفت و عملن بعدِ به‏قدرت‏رسیدنِ صفویان و احیای کاملِ امپراتوری ایران در مرزهای‏اش باقی ماند. روشن‏تر از روز است که حتا با درنظرگرفتنِ اسناد مرزهای سیاسی نیز تراوشاتِ امثالِ غنی و فقیر بیش‏تر مضحک به نظر می‏رسند اما استدلالِ اصلی به زبانِ فارسی بازمی‏گردد.
زبانِ فارسی سیرِ تطور طولانی‏ای داشته که در مباحثِ زبان شناسی درباره‏اش بسیار نوشته‏اند. چه مثلن جریان‏های «پارسی‏گویانِ هند» هیچ‏گاه باعث نشده قدرت‏های سیاسی در ایران هند را زمانی جزو امپراتوری ایران بدانند یا حمله و توافقِ مغولان بر بخش‏های وسیعی از آسیا و اروپا نیز نتوانست از آن‏ها یک امپراتوری مستقر و قدرتمند بسازد چون مغولان در تمامِ ممالکی که فتح کردند ذوب شده و عملن هویت‏شان از بین رفت. دلیل‏اش هم فقدانِ قدرت زبانی، مذهبی و فرهنگی‏ای بوده که مغولان از آن بی‏نصیب بودند. اما امپراتوری ایران علاوه بر اینکه قومیت‏های فرهنگ داری چون تُرکان، کُردها، گیلک‏ها و خراسانی‏ها را در دلِ خود داشت، از زبان فارسی و فرهنگی برخوردار شد که تمامِ این قسمت‏ها را به هم متصل می‏کرد. از این منظر فقط می‏توان در قامتی بسیار کوچک‏تر امپراتوری عثمانی و زبان و ادبیات ترکی را با آن مقایسه کرد. ساختارهایی که هم قدرتِ سیاسی و نظامی و اداری داشتند، هم زبان و فرهنگِ خود را اشاعه و گسترش می‏دادند. به همین دلیل عملن سه سنتِ فکری و فرهنگی و ادبی جدی در منطقه‏ی خاورمیانه را باید از آن مصر، ترکیه و ایران دانست. سه نقطه ‏قبلی که سه جنس هنر و ادبیات و فرهنگ نزدیک از نظرِ مذهبی اما متفاوت از منظرِ زبانی را طیِ قرن‏ها نماینده‏گی می‏کرده‏اند. بعدِ جنگِ اول جهانی و تکه‏تکه‏شدنِ منطقه مرزهای تازه ساخته شدند. مرزهایی که بر اساسِ میلِ فاتحانِ غربی بود. این میان ایران تکه‏های مهمی را در جنگ با روس‏ها و بعد تنازع با بریتانیا از دست داد. ازجمله مناطقِ مهم و فرهنگ‏داری چون هرات را. اما زبانِ فارسی توانست بی‏توجه به این اتفاق نیابتِ آن امپراتوری سیاسی را بر دوش بکشد. کافی‏ست با نگاهی تاریخی دریابیم که عمده‏ی فرهنگ و ادبیاتِ فارسی در منطقه‏ی ایرانِ کنونی تولید شد بعدِ جداشدنِ تکه‏های دیگر. در صد سالِ اخیر دیگر فارسی‏نویسان و فارسی گویان سهمِ مهمی در ادبیات و هنر فارسی نداشته‏اند و اگر هم بوده عمدتن در حدی توریستی به نمایش درآمده. اینکه اشرف غنی با حربه‏ی تملک‏خواهی زبانی پیش آمده کاری‏ست هوشمندانه و نشان می‏دهد تا چه حد دچارِ فقر و فقدان در هویتی‏ست که نمی‏تواند شکل و رنگِ یک کشور را به خود داشته باشد.
چنین رفتارها و برخوردهایی که ناشی از عقب‏مانده‏گی همه‏جانبه است و تکرارش باعث افروخته‏شدنِ شعله‏های ناسیونالیسم تندی می‏شود، اتفاقی تازه نیست. در چند سالِ گذشته و در غفلتِ همیشه‏گی ارگان‏های فرهنگی در دولت‏ها بسیاری از وجوهِ تاریخی و فرهنگی ایران را به یغما برده‏اند. ساختاری که تا سال‏ها با «شاهنامه»‏ی فردوسی برخوردی سیاسی داشت و در آغاز کارش می‏خواست با کلنگ بر جانِ تخت‏جمشید بیفتد چه‏گونه می‏تواند از هویتِ ایرانی دفاع کند؟ هرچه در تمامِ این سال‏ها هزینه شده با هوش‏مندی خواسته بینِ ایرانیت و اسلامیت فاصله بگذارد. در‏حالی‏که این دو چنان به هم آمیخته‏اند که حذفِ یکی‏شان دیگری را نیز کم‏نفس و تنها می‏کند. حفاظت از مرزها فقط حفاظتی فیزیکی نیست چه مرزهای زبانی و فرهنگی ایران بسیار گسترده‏تر از مرزهای فعلی شناخته‏شده‏اش است. این مرزها را باید روشن‏فکران و نویسنده‏گان پاس‏داری کنند و ارگان‏های فرهنگی نیز به آن‏ها تاسی کنند. نه اینکه مثلن صادق زیباکلام که هیچ تخصصی در حوزه‏ی زبان و ادبیات فارسی ندارد بیاید و مثلن روزِ ملی افغانستان را «تبریک» بگوید. روز جداکردنِ خاکِ ایران را! اما به یغمابردنِ سرمایه‏های زبانی و فکری هولناک‏تر است. چه با کمی سرمایه‏گذاری و حمایت سیاسی طَرارانِ فرهنگی مانندِ غنی می‏توانند هویتی برای خود بسازند و این ستم و ظلم به نسل‏های تازه است که در سال‏های اخیر و باتوجه به سیاست‏های فرهنگی بیش از پیش نسبت به مفهومِ وطن دل‏زده شده‏اند. مقابله با انواع اشرف غنی‏ها یک وظیفه‏ی جدی‏ست. نه با مسخره‏کردن و تحقیر که با قدرتی برآمده از هزاران صفحه ادبیاتِ فارسی که نشان می‏دهد این امپراتوری هم‏واره در این منطقه وجود داشته و مهم‏ترین چیزی که تا امروز حفظ کرده، زبان‏اش بوده است. زبانی که نه مغولان، نه تیمور، نه اعراب و امثالهم نتوانستند خللی به آن وارد کنند و عملن مهم‏ترین دژی شد که فتح‏ناشدنی ماند تا امروز. حال برخی می‏کوشند کلِ دژ را از آنِ خود بدانند و اگر شد بخش‏هایی از آن را تصرف کنند. ضعفِ سیستمِ فرهنگی دولت‏مردانِ ایرانی در این زمینه‏ها بارها خود را نشان داده و برای همین چنین این دست سیاست‏مدارانِ محلی را گستاخ کرده تا بتوانند این‏گونه سخن بگویند. با شعار و شعر نمی‏توان از هویت فرهنگی یک ملت دفاع کرد چه به سرعت تاریخ را جعل می‏کنند. چنان‏که طیِ این سال‏ها بارها با مواردش مواجه بوده‏ایم. از فیلمِ مضحکِ سی‏صد تا ادعاهای هرروزه‏ی تاجیکستان و ترکیه و بخشی از اعراب برای دزدیدنِ میراثِ فرهنگی ایران. فقط این را می‏دانم که زبان و ادبیات فارسی هیچ‏گاه تصرف نشده است و این حمله‏ی همه‏جانبه از جنسی دیگر است... به قول سنایی « چو دزدی با چراغ آید/ گزیده‏تر برَد کالا»... و این‏ها دزدانِ با چراغ‏اند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/155860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

یکی از راه‌های توسعه گیلان همدلی میان دولت و مجلس است

پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد