نسیم گیلان

آخرين مطالب

سرمقاله مردم سالاری/ فقر، چالشی مثبت برای رشد اقتصادی مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - سرمقاله مردم سالاری/ فقر، چالشی مثبت برای رشد اقتصادی
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6093668
٥
٠
مردم سالاری / « فقر، چالشی مثبت برای رشد اقتصادی » عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم حامد هدائی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
برای پی بردن به نگرانی‌های عمومی نیاز نیست به علوم غریبه متوسل شویم، کافی است با چشمانی باز، چند روز، تیترهای اصلی روزنامه‌های کثیرالانتشار را مرور کنیم، آنگاه متوجه می‌شویم که اقتصاد و بحران‌های زندگی روزمره، خانوارهای ایرانی را به شدت در هم فشرده است.
در این بین، تنها کار مهم صاحبنظران اقتصادی، تشریح نوعی از ناهنجاری معیشتی است که صنعت و تجارت و زندگی عمومی را آلوده و فلج کرده است. هر یک از آنها با فیلتر و چارچوب ذهنی مخصوص به خودشان، نگرانی‌های اجتماعی را به لیست اعداد و ارقامی که بتواند از چارچوب نظری شان دفاع کند گره می‌زنند. مایلند همه چیز را به درستی شرح دهند، اما قادر به طرح سوالات کلیدی و جمع‌بندی موضوعاتی که به رفاه، افزایش ثروت عمومی و کاهش فقر بینجامد نیستند.
به عنوان مثال، اگر بتوانند پیش فرض‌هایشان را درباره فقر به کلی دگرگون کنند و از این پس فقیران را قربانی یا وبال نپندارند، بلکه آن‌ها را تغییر پذیر و کارآفرینانی خلاق و مصرف کنندگانی حساس به قیمت بدانند، آیا دنیایی از فرصت در برابرشان آشکار نمی‌شود؟ فکر می‌کنید چند میلیون فقیر می‌توانند پیشران دور تازه تجارت و سعادت کشور شوند؟ آیا می‌توانند سرچشمه نوآوری باشند؟
لازمه خدمت به مصرف کنندگان پایه هرم اقتصادی، نوآوری در فن آوری، کالا، خدمت و مدل‌های کسب و کار است. مهم تر، همیاری و همکاری کردن شرکت‌های بزرگ با سازمان‌های جامعه مدنی و دولت‌های محلی است. پیدایش و رونق بازار در پایه هرم اقتصادی، سبب پیدایش میلیون‌ها نوکارآفرین در سطح توده می‌شود، از زنانی که نقش کارآفرین را بر عهده گرفته‌اند تا خرده کاسبی‌های روستایی. این خرده کاسبی‌ها بخش جدانشدنی از زیست نظام مبتنی بر بازار است. لازمه این نظام نوآوری‌های سازمانی و حاکمیتی نیز هست.
اما درباره فقیرترین مردم ایران چه می‌توان کرد؟ چرا با وجود فن‌آوری‌های پیشرفته، دانش مدیریت رو به رشد و استعداد سرمایه‌گذاری و ثروت فراوان نمی‌توانیم سهم اندکی در گشودن گره فقر و محرومیت فراوانی که در جای جای کشور به چشم می‌خورد داشته باشیم؟ چرا نمی‌توانیم نوعی سرمایه‌داری فراگیر و منطبق با فرهنگ چند هزار ساله کشورمان ابداع کنیم؟
خوب می‌دانیم که چنین پرسش‌هایی به هیچ وجه تازه نیستند، در عین حال، تکرار کارهای گذشته مثل کمک‌های عمرانی، یارانه، حمایت‌های دولتی، راهکارهای محلی و مبتنی بر سازمان‌های غیر دولتی، تکیه بر مقررات‌زدایی و خصوصی‌سازی دارایی‌های عمومی، گرچه مهمند و طی سالیان گذشته، نقش و اثری داشته‌اند، اما بدبختانه نتوانسته‌اند مشکل فقر را در کشور حل کنند.
اگر چه غیر انتفاعی‌ها به طور خستگی ناپذیر در راه ترویج راهکارهای بومی و کارآفرینی بومی کوشیده‌اند، ولی متاسفانه ایده ی کارآفرینی در مقیاس بزرگ، به عنوان راهکار محتمل بر فقر زدایی، هنوز ریشه نگرفته است.
به نظر می‌رسد بسیاری از سیاستمداران، بوروکرات‌ها و مدیران شرکت‌های بزرگ بر یک چیز اتفاق نظر دارند؛ فقیران در قیمومیت دولت قرار گرفته‌اند. این توافق تلویحی زمانی دردسرساز شد که بخش کلان خصوصی تصمیم گرفت در دست و پنجه نرم کردن با مشکلات اقتصادی درصد بالایی از جامعه، به نقشی حاشیه‌ای و ناچیز بسنده کند.
اما پرسش اصلی و طبیعی این است که، چه می‌شود اگر منابع و امکانات شرکت‌های بزرگ را در راه مشارکت و ابداع راه حل مشکلات قاعده نشینان هرم اقتصادی؛ یعنی کسانی که با درآمدی کمتر از ده تا پانزده هزارتومان در روز، زندگی می‌کنند به کار گیریم؟ چرا نمی‌توانیم استعداد سرمایه گذاری شرکت‌های بزرگ را با دانسته‌ها و تعهد سازمان‌های غیر دولتی و جوامع نیازمند کمک تلفیق کرده و آنها را بسیج کنیم؟
طرح چنین پرسش‌هایی می‌تواند آغازی برای به حرکت درآوردن شرکت‌های بزرگ برای توجه به نقش خود و عمل به آن در راه آفریدن جامعه‌ای عادلانه‌تر و انسانی‌تر از طریق همیاری موثر با نهادهای دیگر باشد.
در عین حال پیداست که مدیران، تنها زمانی شور و شوق و پایبندی خود را به یک سری از فعالیت‌های عمومی حفظ می‌کنند که آن همیاری از سنخ «کسب و کاری سودمند» باشد.
اصل موضوع این است که میلیون‌ها انسانی که در پایه هرم اقتصادی نشسته‌اند، می‌توانند وسیله‌ای برای بازتعریف کسب و کارهای بسیار سودند شوند.
این مقوله از جنس کارهای بشر دوستانه و مسئولیت‌های اجتماعی بنگاه‌ها نیست. بلکه چنین کارهای ابتکاری و نوآورانه، تنها با مشارکت میان فقیران و شرکت‌های بزگ به ثمر می‌رسد. برای حفظ استمرار انرژی، منابع و نوآوری، پایه هرم اقتصادی باید عنصر اصلی رسالت شرکت‌های بزرگ بخش خصوصی گردد.
راهکار اصلی حل مشکل فقر، فقیران هستند. آنها باید تبدیل به مصرف کنندگانی فعال، آگاه و درگیر کار شوند. کاستن از فقر می‌تواند پی‌آمد مشارکت در ایجاد بازاری برای تامین نیازمندی‌های فقیران باشد. معضل فقر باید ما را وادار به نوآوری کند نه آن که به ما حق تحمیل راه حلمان را بر فقیران بدهد.
در آغاز این گذار و تحول باید همزمان دو نکته را مدنظر قرار داد. اول، باید به الزام‌های زبانی که به کار می‌بریم توجه داشته باشیم. کاهش «فقر» و «فقیران» واژه‌هایی هستند که از بار معنایی و تاریخی سنگینی برخوردارند. کانون فعالیت‌های کارآفرینانه، به مثابه پادزهر رخوت کنونی، باید دوچیز باشد: یک جامعه مصرف کننده فعال که با آن غیر عادلانه رفتار شده و دیگر، شکوفا کردن فرصت رشد ملی در تجارب و رونق و رفاه در اثر پیوستن میلیون‌ها فقیر به شبکه سرمایه داری فراگیر و مبتنی بر فرهنگ یک کشور.
باید بحثمان را درباره مصرف کنندگان و بازارهایی که در حق آنها ظلم شده است آغاز کنیم. این کار باید با احترام گذاردن به مصرف کنندگان پایه هرم اقتصادی، چون یک پای مسئله، آغاز شود. فرض اساسی این است که این مصرف کنندگان هم در حل مشکل به اندازه طرف دیگر اهمیت دارند.
مصرف کنندگان و جوامع آنها حق انتخاب می‌خواهند و این حق را به دست می‌آورند. پایه هرم اقتصادی فرصتی فراهم می‌سازد تا فرآیند تغییر در مناسبات سنتی حاکم بر روابط شرکت و مصرف کننده شدت پیدا کند. دوم اینکه باید بپذیریم که تبدیل کردن پایه هرم به بازاری پرتکاپو، در اصل نوعی فعالیت توسعه‌ای و عمرانی است. بحث بر سر کاراتر کردن خدمت به بازار موجود نیست. رویکردهایی نو و خلاق لازم است تا فقر را به فرصتی برای همه طرف‌های درگیر تبدیل کنیم. چالش این است. به بیان دیگر فقط بحث تولید و مصرف نیست. مصرف کنندگان پایه هرم اقتصادی، کالا و خدمت را به قیمتی که در توانشان باشد می‌خرند، اما مهمترین موضوع این است که با آنها به درستی رفتار شود، تولید عزت نفس و حرکت کارآفرینانه در پایه هرم اقتصادی، به احتمال زیاد، ماندگارترین سهم و نقشی است که بخش خصوصی می‌تواند انجام دهد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/158752/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

یکی از راه‌های توسعه گیلان همدلی میان دولت و مجلس است

پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

منتخب شهرستان لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: راه اندازی شبکه‌های تلویزیونی انتخابات کار

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

نخستین نشای مکانیزه برنج در شفت انجام شد

نیشکر هفت تپه؛ از سرخط اعتصابات کارگری به پیشتازی سنگر تولید

امنیت شغلی در گرو تداوم چرخ تولید کارخانجات است

بررسی پرونده‌ها و کالاهای موجود در انبار مرکزی اموال تملیکی گیلان