نسیم گیلان

آخرين مطالب

آیا اربیل به رابطه با تل‌آویو چشم دوخته است؟ مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - آیا اربیل به رابطه با تل‌آویو چشم دوخته است؟
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6108204
١٥٠
٠
دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
عبدالرحمن فتح‌الهی/ بخش مهمی از مصاحبه مفصل و طولانی جمعه هفته گذشته دوم اسفندماه/21 فوریه مسعود بارزانی، رئیس پیشین اقلیم و رهبر کنونی حزب دموکرات کردستان عراق (پارتی) با نسخه عربی زبان روزنامه ایندیپندنت در خصوص آینده روابط اقلیم کردستان با اسرائیل و نیز ارزیابی وی از معامله قرن در آن مصاحبه، بهانه ای شد که در بستر مواضع، سخنان و حتی تلاش های عملیاتی سران و مقامات اقلیم کردستان به منظور حفظ و تداوم حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق، آن هم در دوران پساسردار، مسئله چالشی تر، حساس تر و به مراتب جدی تری با محوریت «روابط اربیل - تل آویو» مورد ارزیابی قرار گیرد.
اگرچه در یادداشت هایم، چه در دیپلماسی ایرانی و چه در سایر نشریات و خبرگزاری ها به انحاء مختلف به صورت مستقیم و غیر مستقیم انتقادات گاه تند و جدی را به مسئولین و سران اقلیم، به‌خصوص دو حزب اصلی (اتحادیه میهنی کردستان عراق و حزب دموکرات کردستان عراق) و شخص مسعود بارزانی داشته و کماکان دارم، اما در این مجال و با وجود تمامی نگاه های انتقادیم بر این باورم که نباید به صرف وجود نگاه انتقادی به کارنامه سران اقلیم، ارزیابی ها و تحلیل ها را از دایره انصاف خارج کرد.
لذا به موازات وجود انتقاداتم با برخی از نگاه های توهم توطئه ای پیرامون مناسبات اربیل و تل آویو مخالم؛ نگاه هایی که به ویژه در جریان تلاش مسعود بارزانی برای برگزاری پروسه همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق و حمایت نسبی اسرائیل از آن رفراندوم، پیرامون رابطه و وابستگی سیاسی و تاریخی کُردها به صهیونیست ها به شکل بسیار پررنگ تری که مطرح شد، به گونه ای که در آن برهه به دلیل شدت گرفتن این قبیل نگاه ها شاهد شکل گیری یک موج رسانه ای در این خصوص بودیم.
در بحبوحه زمان برگزاری همه پرسی جدایی اقلیم کردستان از عراق که نه تنها مطلوب نگاه تهران نبود، بلکه در تضاد با منافع آنکارا و بغداد نیز قرار داشت، قطعاً به دلایل سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی ناشی از اقتضائات ژئوپلیتیکی اقلیم کردستان عراق، تل آویو برخلاف جریان بین المللی به خصوص کشورهای عربی و حتی ایالات متحده آمریکا در عدم حمایت از برگزاری همه پرسی به پشتیبانی عملی از استقلال اقلیم کردستان برای جدایی از عراق پرداخت و همین مسئله سبب شد تا نگاه اربیل و تل آویو در یک شرایط، نه از پیش طراحی شده، بلکه به واسطه همسویی ناخواسته در یک مسیر قرار گیرد و این نکته باعث شد که بسیاری «پروسه» رفراندوم استقلال اقلیم کردستان عراق را یک «پروژه» با مدیریت و برنامه ریزی تل آویو تلقی کنند. علی الخصوص که مشاهده برخی عکس‌ها و تصاویر اهتزاز پرچم اسرائیل در کرکوک و اربیل در زمان برگزاری همه پرسی استقلال کردستان برای بسیاری تحریک آمیز بود، اما این قیبل مسائل نباید موجب برداشت غلط در رابطه با کردها شود. چرا که بخشی از نفود تدریجی اسرائیل در میان کردها، به خصوص اقلیم کردستان عراق را باید از دل نحوه تعامل و دیالکتیک تاریخی کشورهای عربی، ترکیه و ایران با کردها جستجود کرد.
اما با وجود تمام این نکات باز هم نمی توان مدعی شد که اقلیم کردستان مجری طرح‌های اسرائیل در منطقه به خصوص تقابل با جمهوری اسلامی ایران است. خصوصاً که در شرایط حساس کنونی بعد از ترور سردار سلیمانی که تلاش برای اخراج نیروهای آمریکایی از خاک عراق و کل منطقه غرب آسیا پررنگ تر شده است، مخالفت اربیل با خروج نظامیان ایالات متحده از عراق این فرضیه را تقویت کرده است که اربیل از یک سو برای حفظ امنیت خود در برابر بغداد، آنکارا و به خصوص تهران و نیز احتمال ظهور هسته های خفته داعش و دیگر گروه های تروریستی خواهان تدوام حضور آمریکایی ها، حداقل در خاک اقلیم است.
علیرغم ذکر این نکات هم نمی‌توان گفت که این گمانه‌زنی‌ها درست است، چرا که اقتضائات روابط اربیل – واشنگتن متفاوت از آن چیزی است تل آویو از کُردها انتظار دارد. برای اسرائیل اقلیم کردستان عراق یک متحد غیرعرب است؛ متحدی که مستقیما درگیر تنش بیش از 70 ساله فلسطین نیست. پیرو این نکته و از زمان تشکیل نطفه اولیه اسرائیل، این بازیگر نوظهور منطقه خاورمیانه به دنبال تحقق راهبرد «اتحاد پیرامونی» دیوید بن گورین، اولین نخست وزیر اسرائیل با هدف گسترش روابط اسرائیل با کشورها و گروه‌های غیرعرب در منطقه بوده است تا به انزوای این کشور پایان داده شود.
در طول سال های اخیر گسترش این نگاه و راهبرد بن گورین کار را به جایی رسانده است که اسرائیلی ها خارج از جغرافیای خاورمیانه، از شرقی ترین کشورهای آسیای دور تا جنوبی ترین کشورهای قاره آفریقا و غربی ترین کشورهای آمریکای مرکزی و آمریکای لاتین به عنوان کشورهای هدف در این استراتژی تعریف کنند.
اتفاقا در همین راستا حتی کشوری مانند سودان که درگیر مسائل داخلی خود بعد از سقوط عمر البشیر است، از نگاه مقامات تل آویو برای پیگیری راهبرد اتحاد پیرامونی دور نماند و در همین رابطه شاهد دیدار چند هفته پیش بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان در اوگاندانا بودیم.
در سایه این نگاه و راهبرد تل آویو برای تعریف و گسترش مناسبات پیرامونی خود قطعا بازیگران غیرعرب منطقه خاورمیانه از اهمیت صد چندانی برخوردار است و به دلیل همین اهمیت بود که برای اجرای این دکترین، اسرائیل از همان روزهای نخست حیات خود تلاش جدی برای شکل گیری روابط با کردها را آغاز کردند که محوریت این تلاش ها به ملا مصطفی بارزانی، پدر مسعود بارزانی، رئیس سابق اقلیم کردستان عراق، باز می گشت.
در این خصوص اسرائیل در آن زمان تماس هایی با ملا مصطفی بارزانی برقرار کرد که حاصل این تلاش‌ها و تماس ها دو دیدار وی (ملامصطفی بارزانی) از اسرائیل در سال 1968 و سال 1973 بود که آن دو حضور ملا مصطفی بارزانی در اسرائیل هم نتیجه چندانی برای برقراری مناسبات اسرائیل با کردها در پی نداشت. اگر چه باعث شد که نگاه کردها در خصوص تنش اعراب و اسرائیل تعدیل شود و به تبع آن کردها به سمت نگاه میانه رفتند و پیرو آن، نه حمایتی از اسرائیل در طول سال های جنگ کردند و نه همراهی با فلسطینی‌ها و اعراب از خود نشان دادند. با وجود آن که برگزاری همه پرسی استقلال کردستان عراق دوباره فرصت مغتنمی برای مقامات اسرائیلی به منظور شکل گیری روابط با کردها به وجود آمد، ولی در نهایت، هم همه پرسی و هم تلاش های حمایتی تل آویو از اربیل به شکست کشیده شد و دوباره تحرکات سیاسی برای ایجاد روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و اقلیم به کما رفت.
در این میان قطعا نقش ایالات متحده هم بسیار مهم و حائز اهمیت است. چرا که کاخ سفید سعی دارد از اهرم کُردها، چه کردهای سوریه و چه کردهای اقلیم، به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم برای حفظ امنیت اسرائیل استفاده و یا به تعبیری سوء استفاده کند. اما نمی‌توان از این مفروض این استنباط را استخراج کرد که اقلیم مجری طرح های اسرائیل در منطقه بوده و یا اربیل هم خواهان ایفای چنین نقشی است. چرا که اقلیم کردستان عراق اساسا به واسطه علقه های خود با ایران و نیز جبر ژئوپولتیکی ناشی از همسایگی با جمهوری اسلامی و مهمتر از آن حساسیت جدی تهران نمی تواند خود را به عنوان مهره ای در جهت تداوم امنیت اسرائیل قلمداد کند. هر چند که احتمالا مقامات اربیل در نگاه غایی خود شکل گیری مناسبات سیاسی و دیپلماتیک با اسرائیل را یک واقعیت اجتناب ناپذیر تصور می کنند، چنانی که مسعود بارزانی در مصاحبه جمعه پیش خود با نسخه عربی زبان روزنامه ایندیپندنت در خصوص ارزیابیش از آغاز روابط میان اربیل – تل آویو اذعان می کند که ما بر این باوریم رابطه با اسرائیل یک مسئله طبیعی است، چرا که شکل گیری این روابط تبدیل به یک واقعیت شده است و هیچ کسی نمی تواند آنها (اسرائیلی ها) را به دریا بیندازد؛ لذا من بر این باورم که بیشتر کشورهای عربی در حال حاضر دارای روابط با اسرائیل هستند و این یک مسئله طبیعی و بهتری است.
پیرو این نکته شاید برخی تحلیل های دیگر در طول سال های گذشته بر نیاز تل آویو به تامین انرژی از خاک اقلیم به عنوان یکی دیگر از محورهای تلاش اسرائیل به منظور نزدیکی هر چه بیشتر به اربیل تاکید داشت، خصوصا که برخی آمارها از تامین 77 درصدی نفت اسرائیل از کردستان عراق خبر می داد که حتی اگر هم چنین آماری را درست بدانیم، این واردات در سایه تغییر وضعیت منطقه تغییرات جدی پیدا کرده است. شاید اسرائیل در مقاطعی به دلیل عدم دسترسی به منابع نفتی در کشورهای حاشیه خلیج فارس، اقلیم کردستان را نقطه طلایی و حیاتی برای تامین انرژی خود تصور می کرد، اما یقینا اکنون مناسبات پررنگ و نزدیکی های سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی و انرژی کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی به عنوان شاخص ترین کشور عربی در تولید نفت خام، شرایط را به شدت متفاوت از چند سال گذشته کرده است.
بنابراین اقلیم کردستان محصور در خشکی که محدویت های ژئوپلتیکی خاص خود را دارد در مقام قیاس با کشوری مانند عربستان، آن هم در حوزه تامین انرژی اسرائیل تقریبا هیچ به حساب می آید. به ویژه که فدرالیته بودن اربیل و وابستگی به دولت بغداد دایره محدویت های اقلیم را در برقراری برخی مناسبات،‌ آن هم با اسرائیل که از حساسیت های بسیار جدی برای بغداد برخودار است، هم بیشتر خواهد کرد.
اتفاقا ذیل همین واقعیت که ناشی از محدویت های اربیل است، مسعود بارزانی در مصاحبه مذکور پیرامون آینده مناسبات با اسرائیل و احتمال برقراری روابط با آن صراحتا عنوان می کند که قلیم کردستان همچنان بخشی از عراق است و نمی تواند به صورت جداگانه با رژیم صهیونیستی روابط دیپلماتیک برقرار کند. لذا تا زمانی که ما (اقلیم) همچنان بخشی از خاک عراق هستیم، اگر اسرائیل سفارت خود در بغداد را افتتاح کند، کنسولگری آن در اربیل نیز افتتاح خواهد شد و ما از آن استقبال خواهیم کرد، با این حال بدون افتتاح سفارتخانه اسرائیل در بغداد امکان ندارد که مستقلا رابطه ای دیپلماتیک از جانب اقلیم با اسرائیل برقرار شود.
با این وصف من بر این باورم که نگاه اسرائیل به موقعیت اقلیم متفاوت از ارزیابی اربیل به برقراری مناسبات با تل آویو است. در این راستا اقلیم به دلیل برخورداری از امتیازات سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی بنای شکل گیری، تداوم و گسترش روابط با همه بازیگران منطقه را دارد و به تبع آن سعی می کند نهایت انعطاف سیاسی را در خصوص بحران های منطقه که خود نیز به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در آن درگیر است به صرف بهره مندی از امتیازات حفظ روابط با همه کشورها را در دستور کار خود داشته باشد. همین نگاه باعث شده است که حتی اربیل در خصوص تجاوزات مکرر ارتش ترکیه و کشتار ساکنین مرزهای شمالی اقلیم در سایه حملات هوایی و زمینی ترکیه هم سکوت کند تا مبادا روابط اربیل – آنکارا خدشه دار شود. نظیر همین نگاه نیز به تنش ایران و آمریکا وجود دارد. یعنی اربیل به دنبال حفظ روابط با تهران و واشنگتن است. حال در مقابل اسرائیل بر این باور است که می تواند همکاری نظامی و اطلاعاتی نزدیک و استراتژیکی با اقلیم کردستان داشته باشد و جای پای محکمی برای خود در همسایگی با جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند. به این ترتیب اسرائیل می‌تواند حوزه نفوذ خود را علیه ایران، سوریه و عراق گسترش دهد. همین امر باعث شده تا سران و مقامات اسرائیلی، کُردها را به عنوان یک هم پیمان استراتژیکی قابل اعتماد در منطقه به حساب آورده و بخش قابل توجهی از استراتژی سیاست خارجی خود را به آن اختصاص دهند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/159715/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری 740 برنامه ویژه هفته عقیدتی سیاسی در گیلان

افزایش غیر منطقی تعرفه برق با شعار سال هم‌ خوانی ندارد

14 همت پروژه اقتصادی و عمرانی گیلان در سفر رئیس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد

اردیبهشت گیلان بهاری و آفتابی

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

آغاز ماراتن کنکور سراسری در گیلان

ائمه جمعه در حفظ اتحاد و همدلی بین مردم نقش مهمی دارند

افزایش تولیدات علمی و فرهنگی دانشگاه در راستای تحقق شعار سال

مرگ جوان صومعه سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

کشف 2 تن شکر قاچاق در رودسر

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

ساخت بیش از 50 واحد مسکونی در صومعه سرا

برنامه ریزی برای توزیع 15 هزار جعبه تخم نوغان در گیلان

دانش‌آموزان گیلانی همیار و سفیر نجات غریق می‌شوند

50 میلیارد تومان دیگر به حل مشکلات پسماند گیلان اختصاص یافت

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

همت عشایر گیلان در جهش تولید با تولید انواع محصولات

تو که با عاشقان درد آشنایی

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

کشف 2تن شکر قاچاق در رودسر

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

آسمان گیلان تا هفته آینده صاف و آفتابی است

آشیانه ساختن پرستو‌های دریایی در تالاب بین المللی انزلی

پیشرفت 90 درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر

تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی

اجرای کارگاه آموزشی پیشگیری از غرق شدگی در گیلان

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟