نسیم گیلان

آخرين مطالب

چالش های تغییر کاربری اراضی در گیلان؛

معماری اصیل و فرهنگی که رو به فراموشی است فرهنگي

معماری اصیل و فرهنگی که رو به فراموشی است
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان «طمع و رسیدن به پول زیاد» کمترین نقش را در مهاجرت روستاییان و فروش زمین هایشان به غیربومیان دارد. اکثرا با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم می کنند و گاه دیدن غیربومیان مرفه در روستا کودکانشان را با فرهنگی غیر از فرهنگ بومی گیلانی آشنا می کند و بعضا اصرار فرزندان موجب مهاجرت می شود.

درست یک سال پیش بود که معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان با استناد به آمارها اظهار داشت که سالانه 100 هکتار از اراضی زراعی و باغی گیلان به صورت قانونی و غیرقانونی دچار تغییر کاربری می‌شود.
این آمار در کنار آمار بالای مهاجرت روستاییان نشان می دهد، تبدیل زمین های زراعی و باغات به ویلا و خانه هایی که هیچ سنخیتی با فرهنگ بومی گیلانی ندارند، گیلان را به محاصره غیربومیان در آورده است!
گردشگر یا صاحب خانه؟! مسئله این است
گیلان از دیرباز به سبب آب و هوا، حاصلخیزی و برخورداری از جاذبه های طبیعی فراوان، گردشگرپذیر بوده است، اما این روزها و پس از بحران کرونا، گردشگری که اکنون به واسطه داشتن ملک در این استان، صاحب بخشی از خاک این جلگه سبز است، امنیت و سلامت استان را با چالش های فراوانی روبرو ساخته است.

نسیم گیلان


در بحبوحه شیوع کرونا در گیلان و در حالی که این استان به همراه دو استان دیگر، قرمزترین وضعیت ماه های اخیر را پشت سر می گذاشت و علی رغم اینکه از کمبود ماسک و مواد ضدعفونی کننده رنج می برد، ترافیک سنگین محورهای ورودی به استان، گواه چالشی بود که نرم نرمک طی سالیان گذشته رقم خورده بود!
خرده فروشی زمین های روستایی و اقامت غیربومیانی که حال صاحبخانه شده اند؛ آن هم در روستاهای بکر و دست نخورده ای که شاید خود گیلانی ها هنوز فرصت نکرده اند قدری در کنار رود و پای کوه پایه های آن بیارامند!
مشکلات مالی روستاییان و فروش زمین به قیمتی ناچیز!
یکی از بنگاه داران منطقه توریستی تنیان به خبرنگار ما می گوید: اکثرا مطلب می نویسند که تهرانی آمده زمینی را خریده و اینجا را صاحب شده است. یا مثلا کویرنشینان اصفهان و یزد در تنیان چه می کنند؟، اما کسی نمی آید نمی پرسد این کشاورز بدبختی که چوب حراج به زمینش زد و آمد اصرار کرد که «فقط بفروش تا من از اینجا بروم» دردش چه بوده است.

نسیم گیلان


رجبی می افزاید: کشاورز می آید به من می گوید پسرهایم باید داماد شوند، خرج عروسی ندارم بدهم، دخترم باید شوهر کند و چگونه جهیزیه بخرم؟! خب وقتی می بینم هم محلی ام مشکل مالی دارد و امیدوار است من به قیمت خوب زمینش را بفروشم که بتواند با اندک سرمایه اش زندگی اش را سامان دهد من چه کنم؟ برایش از مزایای روستا و معایب مهاجرت غیربومیان بگویم؟
این بنگاه دار که گویی غم سال ها پر پر شدن زمین هم محلی هایش روی دلش تلمبار شده بود، ادامه می دهد: این زمین ها ارث پدرانمان است، معلوم است تا جایی که بتوانیم می ایستیم و رویش کار می کنیم، اما همه اش تقصیر روستایی ها که نیست، وقتی فصل برداشت برنج می شود، برنج وارد می کنند، فصل برداشت چای می شود بازار پر می شود از چای خارجی، معلوم است که رمقی برای کشاورز نمی ماند و عرق خستگی بر تنش می خشکد.
رجبی با اشاره به اینکه بومیان روستا هم از ویلاسازی و اقامت غیربومیان راضی نیستند، اظهار می دارد: همه مردم سرزمینمان برای ما عزیزند و محترم، اما هر جایی فرهنگ خودش را دارد. جدا از تنوع فرهنگی، شما یک نگاهی به ظاهر روستا بیاندازید. دامنه کوه را بالا می روید به جای اینکه یک خانه روستایی با معماری اصیل گیلانی ببینید یکدفعه یک ساختمانی می بینید انگار در قلب پاریس هستید. خب اینها باعث می شود رفته رفته معماری گیلان فراموش شود. ما هم با سواد ناچیزمان این چیزها را درک می کنیم، اما خب چاره چیست.
چوب حراج به زمین های پدری به علت مشکلات معیشتی
گل برار آلیانی، از اهالی روستای آلیان فومن است. وی که سال ها پیش چندین هکتار از شالیزار و باغ خود را فروخته و اکنون در مسکن مهر رشت ساکن است، به خبرنگار ما می گوید: 10 سال پیش، والده بنده بیماری سختی گرفت. من یک موتور داشتم و هفته ای چند روز در باران و برف باید ایشان را برای درمان به رشت می بردم و برمی گرداندم. دسترسی سخت به بیمارستان یک طرف، هزینه ها هم سر به فلک می گذاشت.
این روستایی مهاجر به شهر می افزاید: ناچار شدم چوب حراج بزنم به زمین های پدری. یک تهرانی آمد و همه اش را زیرقیمت خرید. پول لازم بودم و مگر از برنج و میوه چقدر قرار بود دستم را بگیرد که بدهی هایم را صاف کنم؟ از پول آن همه زمین و باغ هم چیزی برایم نمانده. وام گرفتم و اینجا را خریدم. بچه هایم هم همه شان رفتند تهران پی کار.

نسیم گیلان


آلیانی با اشاره به اینکه جاده کنار زمینش اکنون آسفالت شده و شرایط زندگی هم در آن روستا بهبود یافته است، می گوید: الان هر وقت سر خاک امواتم می روم روستا، می بینم که در زمینم چه ساختمان هایی ساخته اند. زمین من پنج تکه شده و به دیگران هم فروخته شده. به قیمت خیلی خیلی بالاتر از آنچه من فروختم. البته که من فروختم دیگر نمی توانم ادعایی داشته باشم. من فقط زمینم را نفروختم، حس و حال امروزم به گونه ای است که انگار پیوندم با زادگاهم قطع شده و فرزندانم هم هیچ تعلقی به آن روستا ندارند!
در آمیختن بنا با طبیعت در معماری اصیل گیلانی
رضا سیدی، کارشناس ارشد معماری با اشاره به معماری اصیل گیلانی که بر مبنای هماهنگی با طبیعت طراحی شده است، می گوید: معماری ارگانیک در بناهای بومی گیلان به وضوح به چشم می خورد و به عبارتی بنا با طبیعت در آمیخته است.
وی با تاکید بر اینکه معماری بومی گیلان هیچ ارتباطی با زندگی نیمه مدرن کنونی ندارد، اظهار می دارد: در معماری اصیل گیلانی، اقوام ما به زبان خود طبیعت با آن سخن می گفتند. مصالح همانی بود که در طبیعت یافت می شد، گالی پوش خانه ها، سقف های شیبدار، سازه های چوبی، فضای گربه رو، تلار، آفتابگیرها و... همه و همه بیانگر عمق درک هنر معماری پیشنیان این خطه اند که طی چند صد سال به همین شیوه زندگی کرده اند و بالاترین سطح از تجانس با محیط بیرونی را رقم زده اند.
این کارشناس معماری با بیان اینکه معماری حال حاضر روستاهای گیلان خیلی بد است، اظهار می دارد: من اصلا نمی خواهم درباره معماری بناهای شهری صحبت کنم، چون وجود ساختمان های بلند با نماهای اقتباسی که مناسب فرهنگ و اقلیم ما نیست آنقدر زیاد است که بعید به نظر می رسد بتوان کاری کرد، اما فضای روستایی که باید نشانگر عمق هویت یک قوم باشد هم متاسفانه دستخوش تغییرات زیادی شده است.

نسیم گیلان


سیدی در ادامه می گوید: میان جنگل های گیلان وجود ساختمان هایی به سبک چینی، یا با نمای رومی، با سقف بامی و پنت هاوس، با رنگ هایی که هیچ قرابتی به فضا ندارد، با حیاط های بزرگی که با نخل و کاج و گیاهانی که بومی این منطقه نیستند، تزیین شده اند، نه فقط معماری بلکه هنر، هویت و فرهنگ گیلانی را رفته رفته دچار تغییر می کنند.
بستر سازی برای مهاجرت معکوس تنها راه نجات هویت اصیل روستاها
حقیقت این است که «طمع و رسیدن به پول زیاد» کمترین نقش را در مهاجرت روستاییان و فروش زمین هایشان به غیربومیان دارد. اکثرا با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم می کنند و گاه دیدن غیربومیان مرفه در روستا کودکانشان را با فرهنگی غیر از فرهنگ بومی گیلانی آشنا می کند و بعضا اصرار فرزندان موجب مهاجرت می شود.
در حالی که اگر کشاورز از دسترنج خود نهایت سود را ببرد و شرایط برای مهاجرت معکوس فراهم شود، شاهد سبز شدن ناگهانی ساختمان هایی که هیچ قرابتی با فرهنگ ما ندارند در روستاهای بکر گیلان نخواهیم بود.
البته که ارائه تسهیلات به روستاییان برای کارآفرینی، وام های مسکن سازی، اجرای طرح های بوم گردی، برخورداری روستاها از نسل جدید اینترنت پرسرعت، ایجاد زیرساخت های آبیاری نوین، توسعه راه ها و... از اقدامات شایسته ای است که امید می رود گسترش و تداوم آن به زودی مهاجرت معکوس را در کشور به خصوص در استان سرسبز گیلان رقم بزند.
گزارش از - بهاره مقدم

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/184004/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

آغاز بازرسی‌ها از دستگاه‌های اجرایی گیلان

رقابت های کورس سوارکاری بهاره گیلان در انزلی

سپاه نهادی مردمی و برخاسته از اراده ملت انقلابی است

دستگیری 18 سارق و مال‌خر احشام در گیلان

به بهانه اول اردیبهشت یادروز سعدی شاعر بلند آوازه ایران و جهان‌

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

اقدام زیبای عروس و داماد بعد از مراسم عروسی شان

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی + عکس

سوداگر مرگ با بیش از 4 کیلو تریاک در رشت دستگیر شد

مسابقات کورس سوارکاری گیلان در انزلی

امحای بیش از یک هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیربهداشتی در شهرستان رشت

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

خارج کردن تومور شکمی از کودکی 10 ساله در رشت

برپایی نخستین نمایشگاه «خطاشی» در شهرستان لنگرود

برگزاری کارگاه‌ های آموزشی عکاسی طبیعت و پسماند در آستارا

ایجاد اشتغال و رفع مشکلات آب شهری و روستایی در اولویت است

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

امحای بیش از هزار کیلوگرم فرآورده خام دامی غیر بهداشتی در شهرستان رشت

تحقق اهداف بهداشتی رضایتمندی مردم را به همراه دارد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

عمل موفق خارج کردن تومور شکمی از بدن یک کودک 10 ساله در رشت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران