نسیم گیلان

آخرين مطالب

یک کتاب خوب/ روایتی آب‌دوغ خیاری از احوال پادشاهان قاجار! مقالات

یک کتاب خوب/ روایتی آب‌دوغ خیاری از احوال پادشاهان قاجار!
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - وینش / کتاب آب‌دوغ خیار نمونه‌ای از شوخ‌طبعی‌ها و روایت‌های طنزآمیز از سلاطین قاجار است. نویسنده از همان ‌ابتدا ایده‌‌ی جالبی را برای کتابش انتخاب کرده: او با مطالعه‌ی کتب و منابع دست اول دوران قاجار، روایت‌هایی با درون‌مایه‌ی طنز از عملکرد و رفتار هفت پادشاه دوران قاجار را بیرون کشیده و با ادبیات خودش آنها را بازنویسی کرده است. نویسنده برای نام کتابش هم آب‌دوغ خیار را انتخاب کرده، نامی عوام‌پسند که کنایه به آب‌دوغ خیاری بودن (مبتذل و پیش‌پا افتاده بودن) روایت‌های کتاب دارد!
آب‌دوغ خیار (روایت‌هایی مضحک از سلاطین قاجار)
نویسنده کتاب: رضا بهرام‌پور
ناشر: قطره
نوبت چاپ: 4 سال چاپ: 1398
تعداد صفحات: 164
آب دوغ خیار (روایت هایی مضحک از سلاطین قاجار)
«هنوز این مردم را نشناخته‌ای! کافی است اندکی فرصت و فراغت حاصل کنند، آن موقع است که از حُکّام و بزرگان خویش تمکین نمی‌کنند و به فکر شورش و بلوا و فتنه می‌افتند! از من به تو نصیحت… حواست کجاست پسر؟! تا می‌توانی این‌ها را به خود وامگذار و چنان ازشان کار بکش که هیچ فرصت و مجالی برای استراحت و تفریح و امثالهم نداشته باشند، وگرنه در صورتی که خلاف این رفتار کنی با دست خود حکومت خویش را به باد داده‌ای!» (ص.37)
شاید باورش سخت باشد اما هر چه سلاطین و حاکمان سرزمینی نالایق‌تر و نابخردتر، هر چه مردم جامعه‌ای مفلوک‌تر و بدبخت‌تر، هر چه مشکلات و مصائب جامعه‌ای بیشتر و افزون‌تر باشند طنز و شوخ‌طبعی در آن برهه و جامعه رشد و پیشرفت بیشتری خواهد داشت. طنز مکانیزم دفاعی مردم مفلوک در برابر سختی‌ها و مشکلات است، طنز تحمل سختی‌ها و مصیبت‌ها را راحت‌تر می‌کند و با کمک طنز می‌شود حتی در هوای آلوده و فاسد، نفس کشید! این را می‌شود از انبوه آثار شوخ‌طبعانه‌ و لطیفه‌های تولید شده در دوران قاجار دریافت.
کتاب آب‌دوغ خیار نمونه‌ای از همین شوخ‌طبعی‌ها و روایت‌های طنزآمیز از سلاطین قاجار است. نویسنده از همان ‌ابتدا ایده‌‌ی جالبی را برای کتابش انتخاب کرده: او با مطالعه‌ی کتب و منابع دست اول دوران قاجار، روایت‌هایی با درون‌مایه‌ی طنز از عملکرد و رفتار هفت پادشاه دوران قاجار را بیرون کشیده و با ادبیات خودش آنها را بازنویسی کرده. ادبیاتی که شاید در خیلی جاها به مذاق من به عنوان یک علاقه‌مند جدی متون تاریخی و ادبیات شوخ‌طبعانه خوش نیاید اما از آنجا که نویسنده در پشت جلد کتاب صادقانه اعتراف کرده این کتاب را برای عامه‌ی مردم و با هدف علاقه‌مند کردن آنها به کتب تاریخی نوشته، خوش نیامدن من آن‌چنان هم اهمیتی ندارد. نویسنده حتی برای نام کتابش هم آب‌دوغ خیار را انتخاب کرده، نامی عوام‌پسند که کنایه به آب‌دوغ خیاری بودن (مبتذل و پیش‌پا افتاده بودن) روایت‌های کتاب دارد!
بهرام‌پور گاهی آن‌چنان برای جلب نظر عوام، در خوشمزه‌گری‌هایش افراط می‌کند که تلاشش نتیجه‌ی معکوس می‌دهد و نثرش را تبدیل به نثری بی‌نمک و لوس می‌کند. گاهی نیز در برخی از داستانک‌ها از اساس از معنای طنز دور شده و به راحتی شخصیت‌های تاریخی و پادشاهان را با واژه‌ها و صفت‌هایی سطحی و عوامانه قضاوت می‌کند. در حالی که طنز هرگز از دایره‌ی انصاف دور نمی‌شود و اصلا یکی از عوامل افتراق طنز و هجو همین نکته‌ی باریک‌تر از مو است. بهرام‌پور بارها در این کتاب با دادن صفاتی مثل: «خواجه مسخره»، «خواجه مخوف و کینه‌توز»، «خواجه شیاد و خون‌ریز» آغامحمدخان قاجار را بابت نقص عضو تحقیر می‌کند. در حالی‌که هجو و تحقیر یک شخصیت از طنز به‌دور است و هنر طنزنویس آنجایی است که بدون هیچ تحقیر و توهینی، عملکرد یک پادشاه را مورد نقد قرار دهد. کافی‌است به تعدد عبارات «شاه‌ خواجه»، «پادشاه خواجه» و… در سیزده روایت اول کتاب (که به آغامحمدخان قاجار مربوط می‌شود) دقت کنید تا دریابید نویسنده چه میزانی از خشم و خشونت را نثار پایه‌گذار سلسله‌ی قاجاریه کرده. درحالی‌که طنزنویس هر چقدر هم از یک شخصیت یا کاراکتر ناراحت باشد و از او بدش بیاید حق تحقیر و هجوش را ندارد. بهرام‌پور نه فقط به آغامحمدخان قاجار بلکه به بقیه‌ی کاراکترهای تاریخی کتابش نیز به همین سادگی توهین می‌کند و به آنها صفت می‌چسباند: «شاهرخ احمق (ص. 23)، محمد‌شاه نادان (ص. 60)، قاآنی، شاعر چاپلوس (ص. 69) و…»
و اما آن‌چه مرا براین داشت که با وجود تمام این نقایص روی این کتاب یادداشتی بنویسم این بود که کتاب آب‌دوغ خیار هر چقدر هم آب‌دوغ خیاری(!) باشد در جذب مخاطبان مورد نظرش موفق عمل کرده و می‌تواند باعث آشنایی عموم (که حوصله‌ی خواندن کتاب‌های سنگین تاریخی را ندارند) با سلاطین قاجار شود. پیشنهاد می‌کنم علاوه بر فهرست منابع که در انتهای کتاب آمده، نویسنده در چاپ‌های آتی کتاب به طور مجزا در ذیل هر داستانک منبع آن را نیز نقل کند تا مخاطب علاقه‌مند بتواند راحت‌تر به منبع اصلی دسترسی پیدا کند و این کتاب (همان‌طور که مقصود نویسنده‌اش بوده) محلی شود برای هدایت مخاطب عمومی به‌سمت کتاب‌های تاریخی.
همچنین نویسنده با وارد کردن عبارت‌ها و اصطلاحات سیاسی و اجتماعی امروز در روایت‌های تاریخی گاه طعنه‌هایی به مسایل امروز جامعه می‌زند که اتفاقا در این بخش‌ها توانسته به هدف غایی طنز نزدیک شود: «…و این است جانشین برحق امیرکبیر، اولین مرد اصلاح‌طلب مملکت ایران!» (ص. 67)
«…نقل است هنگامی که میرزا آقاسی دستخط شاه را مشاهده نمود خود در طهران و در جلسه کارگروه ویژه حل مشکل کلان‌شهر طهران حاضر بوده است…» (ص. 63)
«….دستور می‌دهیم هر هفته مبلغی از جیب صرف جیب همایونی- صرف جیب همایونی ردیف بودجه‌ای مشخص از بیت المال داشته است!- برداشت کنی و خبرهایی را از همه‌کس و همه جا تحصیل کنی و خوش خط و خوانا روی کاغذی بنویسی و مخفیانه به ما برسانی!…» (ص. 89)
این طعنه‌ها و کنایه‌های نویسنده به مسائل روز که ماهرانه در لابه‌لای روایات تاریخی تعبیه شده از بخش‌های خواندنی کتاب محسوب می‌شود و همین اشارات زیرکانه است که کتاب را به مرتبه‌ای بالاتر از یک کتاب تاریخی عوامانه ارتقا می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/202219/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه عملیاتی برای تسریع در امر خدمت رسانی بهتر به جامعه ایثارگری طراحی شده است

نشست ستاد استانی کنگره ملی شهدای غریب در گلستان برگزارشد

چرا شادترین شاعر ایران سال‌ها نادیده گرفته شد؟

دیدار معاون مددکاری و مشارکت های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران با نماینده ولی فقیه و استاندار البرز

قوانین مصوب با اعتبارات بنیاد شهید همخوانی ندارد

استان البرز شهدای بزرگی را تقدیم نظام کرده است

دستگاه های جوجه کشی شرکت مکانیزاسیون در مسیر صادرات

رسیدگی به درخواست 41 متقاضی توسط سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان شرقی

مرگ خاله بر اثر تیراندازی خواهرزاده پنج ساله

کشف جسد یک دانشجو در ارتفاعات سرچشمه

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

جنایت در لواسان تهران به سبک سریال مشهور آمریکایی

آخرین تصمیم دولت درباره افزایش تعطیلی آخر هفته

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 5 اردیبهشت 1403

احداث تقاطع‌های غیر همسطح رشت با سرعت در حال اجرا است

کامیون‌های حامل بار اضافه در مسیر خلخال - پونل توقیف شدند

جمع‌آوری و دستگیری 28 معتاد و خرده‌فروش موادمخدر در صومعه‌سرا

عملیات حفاری تونل گردنه الماس سرعت می‌گیرد

توقیف کامیون‌های مسیر خلخال - پونل

گیلانه، صبح بخیر گیلان وشهرما، 3 برنامه پرمخاطب رادیو گیلان

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

چه کسی می داند...

جلوه‌های منحصر به‌فرد از سرزمین بهشتی گیلان (فیلم)

افتتاح 4 تقاطع غیر همسطح رشت تا پایان سال

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

توزیع 60 بسته‌ معیشتی در رشت

برگزاری «مشق حماسه» در رشت

حضور سه مدیر گیلانی در مرکز پاسخگویی به سوالات مردمی

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

لزوم گره گشایی ترافیک شهری در رشت

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

4 روش درخشان برای تیز کردن چاقوهای کُند

رقابت در سنگر تیم ملی شدت گرفت (عکس)

پروژه‌های طرح میثاق رشت پیشرفت قابل قبولی دارد

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

الکترونیکی شدن نیمی از خدمات شهری در رشت

اعزام جامعه کارگری گیلان به دیدار با مقام معظم رهبری

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

کشف 60 میلیارد ریال نوشیدنی‌های قاچاق از یک انبار در رشت

داستان‌هایی از کریستین اندرسون با لهجه فارسی

مهار آتش در خودروی سواری

دستگیری معتادان و سوداگران مرگ در لنگرود

آسمانی شدن مادر شهید در رحیم آباد

کشف انبار نوشیدنی‌های قاچاق در رشت

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

ورود ناگهانی خودروی در حال سوختن به محوطه یک رستوران در رشت

مهار آتش‌ یک خودرو در خیابان معلم رشت

عرضه رمان ایرانی «باغ کَج» در بازار نشر

کتاب «قوانین و مقررات صادرات و واردات» منتشر شد