نسیم گیلان

آخرين مطالب

چه خبر از گوزن های زرد و مرال های پناهگاه لوندویل آستارا ؟! اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - در تصمیمی مغتنم که در سال 1385 اتخاذ شد، تعداد 11 رأس گوزن زرد ایرانی در دو مرحله به پناهگاه حیات وحش لوندویل آستارا منتقل و سپس رها سازی شد.
  این گوزن‌ها از گونه‌های حمایت شده بودند که با هدف زاد و ولد به این پناهگاه منتقل شدند و پس از حدود 13 سال، اخبار ضد و نقیضی از سرنوشت آنها به گوش می رسد.
وضعیت گوزن های زرد در حالی تغییر یافت که در سال های نخست انتقال، سلامت آنها نسبت به گوزن هایی که در سایر زیست گاه کشورهای دیگر بسر می برند، ایده آل گزارش می شد و مسئولان وقت در فکر انتقال و رها سازی تعدادی مرال و شوکا در این مکان طبیعی بودند.
این فکر پس از حدود دو سال محقق شد و پس از مدتی کوتاه، تعدادی هم مرال «گاو کوهی یا گوزن قرمز» به این پناهگاه منتقل شدند که نسبت به گوزن های زرد ایرانی از شرایط ایده آلی برخوردار بودند.
توسعه نیافتن فضای اکو پارک طبیعت گردی این پناهگاه از عواملی بود که تداوم انتقال سایر گونه را متوقف کرد و در کنار توقف طرح توسعه پارک، در کمال تأسف، بر اساس تصمیم سازمان حفاظت محیط زیست، حدود دو سال می باشد که مولدهای اصلی مرال ها به پارک سیاهداران تالش منتقل شده است.
حال این پناهگاه به محلی مهم برای بازدید و استقبال بی نظیر مسافران و گردشگران و نیز علاقمندان به حیات وحش در ایام مختلف سال مبدل شده در حالی که اکوپارک طبیعت گردی و جانوری لوندویل از اهداف اولیه ایجاد، فاصله گرفته است.

سیاست غلط انتقال گوزن های زرد به گیلان
محمدرضا برجی، مدیر کل سابق محیط زیست استان گیلان، در گفت و گوی خبری خود در سال 1394 از نامناسب بودن وضعیت گوزن های زرد پناهگاه حیات وحش لوندویل گزارش داد و افزود: به دلیل سیاست های غلط گذشته، انتقال گوزن زرد به پناهگاه حیات وحش لوندویل آستارا صورت گرفت که این سیاست به این دلیل غلط بود که گیلان اصلا زیستگاه مناسبی برای این گونه ارزشمند نیست.
وی با تأکید بر اینکه جمعیت گوزن زرد در کشور ما در حال تهدید است، خاطر نشان کرد: به دلیل نامناسب بودن زیستگاه این حیوانات در گیلان حتی یک رأس زادآوری از این گوزن‌ها در آستارا صورت نگرفته است.
برجی از درخواست این اداره کل به حفاظت محیط زیست کشور برای انتقال این گونه‌های ارزشمند به زیستگاه های مناسب‌تر خبر داده بود که به دلایل نامعلوم عملی نشد.
مرگ و میر طبیعی گوزن ها و مرال های پناهگاه لوندویل
محمدرضا روشنی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مرزی بندر آستارا در گفت و گو با ایسنا، آخرین وضعیت گوزن ها و مرال های پناهگاه مذکور موضوع را گزارش داد و اظهار کرد: در ابتدا باید بگوئیم که طول عمر طبیعی گوزن های زرد و مرال ها حدود 10 الی 16 سال در طبیعت و 12 الی 16 سال در اسارت می باشد.
وی با اشاره به اینکه حذف خطرات و عوامل محیطی از دلایل بیشتر بودن عمر طبیعی این جانواران در اسارت می باشد، ادامه داد: گوزن های زرد در سال 1385 در حالی به پناهگاه حیات وحش لوندویل منتقل شدند که حدود پنج سال سن داشتند و با احتساب زمان، مرگ و میری طبیعی داشتند.
وی افزود: گوزن های زرد بومی استان گیلان نبودند و بنا بر نظر کارشناسان، «ناسازگاری با محیط» یکی از مهمترین دلایل توقف زاد و ولد آنها شد و بدون افزایش جمعیت یکی پس از دیگری بر اثر پایان عمر طبیعی مردند.
تولد 20 رأس مرال در پناهگاه لوندویل
روشنی در بخش دیگر سخنان خود به تناسب ایده آل محیط کوهستانی، جنگلی و جلگه ای شهرستان آستارا با محل زیست مرال ها، تصریح کرد: بر خلاف گوزن های زرد، مرال ها که بومی مناطق گیلان هستند، از حال و روز خوشی برخوردار می باشند که از همان نخستین روزهای انتقال به پناهگاه در سال 1387، تاکنون حدود 20 رأس متولد شدند و مرگ و میر آنها طبیعی بود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 12 رأس مرال در پناهگاه زندگی می کنند، توضیح داد: بنا بر تصمیم اتخاذ شده از سوی سازمان محیط زیست، تعدادی از مولد ها به پارک سیاهداران تالش منتقل شدند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست آستارا شرایط نگهداری مرال ها را در پناهگاه بسیار مناسب برشمرد و با تأکید بر اینکه محیط بانان پناهگاه تجارب بسیاری را در این زمینه کسب کرده اند، گفت: ضد عفونی آنها در فصول بهار و تابستان به شکل مستمر انجام می شود و تقریبا باید بگوئیم که مرال ها از خطرات طبیعی مصون هستند.
وی اضافه کرد: در راستای بهبود کیفیت محیط نگهداری این جانواران، در تلاش هستیم تا در تعامل با منابع طبیعی و آبخیزداری در تحویل عرصه، مرال ها را به کوهپایه های پارک جنگلی بی بی یانلو در شمال شهر آستارا منتقل کنیم.
لازم به توضیح است، پناهگاه حیات وحش «لوندویل» با مساحت 1047 هکتار در جنوب شهر مرزی بندر آستارا واقع و از چند بخش جنگلی، جلگه های، تالابی و ساحلی در نوار دریای خزر تشکیل شده است.
این پناهگاه در تاریخ 1352 به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده کشور شناخته شد و در تاریخ 21 مرداد 1354 براساس مصوبه 63 شورای عالی محیط زیست به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست کشور پیوست.
بالغ بر 60 هکتار از کل محوطه پناهگاه، به شکل محصور برای نگهداری مرال و گوزن زرد ایرانی در نظر گرفته شده است.
در سال 1354 تعداد هفت گوزن از آلمان به ایران منتقل گردیده و در دشت ناز ساری رها شد و در اوایل دهه 60 نزدیک به 50 رأس گوزن زرد به زرد لان کرمانشاه، جزیره کیش و جزیره اشک ارومیه منتقل شدند.
گوزن های انتقال یافته به کرمانشاه و کیش رشد مناسبی نداشتند اما گوزن های زرد در ارومیه به علت عدم فعالیت شکارچیان متخلف و سایر طعمه گیرها رشد مطلوبی داشته و به همین دلیل بر اساس تصمیم سازمان حفاظت محیط زیست مقرر شده تعدادی از آنها در مناطق دیگر از جمله یاسوج، کرخه و اکوپارک طبیعت گردی و جانوری لوندویل آستارا رهاسازی شوند.
رامین بشرویه، خبرنگار ایسنا - گیلان
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/88186/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، اول اردیبهشت 1403

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

گلایه مردم از ساخت تقاطع های غیرهمسطح در رشت

سبز شدن باغ‌های گیلان با سوغات کاشف السلطنه

آتش گرفتن یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

مهار آتش سوزی یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

شب شعری با عنوان «وعده صادق» در شهرستان لاهیجان

راهپیمایی نمازگزاران درمحکومیت جنایات رژیم کودکش اسرائیل

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

پاکسازی محوطه پل تاریخی بلوردکان لنگرود

اراذل و اوباش آستارا دستگیر شدند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

عکس/ اولین دوره مسابقات اسب‌دوانی گیلان برگزار شد

تو مثل منی برف...

گرامیداشت فرزندان گلکون کفن 2 شهرستان گیلان

دستگیری 6 نفر از مخلان نظم و امنیت در آستارا

دیده شدن یک قلاده پلنگ ایرانی در رودبار + فیلم

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

محبت کردنشون خیلی جالبه

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

رونمایی از مجموعه شعر «پیراهن تو کنار پیراهن من» در صومعه‌سرا

پای «وعده صادق» روی نفس اسراییل/ امنیت خط قرمز ایرانی‌ها

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

عملیات وعده صادق همینه پوشالی رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل را در هم شکست

عملیات «وعده صادق» فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها نگذاشت

عملیات «وعده صادق»فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها باقی نگذاشت

خروش مردم لاهیجان در پی عملیات «وعده صادق»

راهپیمایی مردم لشت نشا در حمایت از عملیات «وعده صادق»

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

راهپیمایی ضد صهیونیستی مردم گیلان در حمایت از مردم غزه

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

راهپیمایی مردم گیلانی در حمایت از عملیات «وعده صادق»

انسداد 25 محور شریانی و غیرشریانی در نواحی جنوبی کشور

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مسیر رویایی در اشکورات گیلان

تردد روان و بدون مداخلات جوی در محور‌های شمالی

درخشش آفتاب مطبوع بهاری در جای جای گیلان

آتش سوزی یک واحد مسکونی و یک واحد صنفی در بلوار لاکان رشت

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

ثبت تصاویر پلنگ ایرانی این بار در شهرستان رودبار

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

«رئالیست‌ها» وارد بازار نشر شدند

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد