نسیم گیلان
معاون سلامت سازمان زندان‌های کشور:
فاقد ردیف اعتباری خاص برای اصلاح و تربیت در سازمان زندان‌ها هستیم
پنجشنبه 11 مهر 1398 - 13:50:31
نسیم گیلان - معاون سلامت سازمان زندان‌های کشور، اصلاح و تربیت در زندان‌ها را پیشگیری از وقوع جرم دانست و گفت: اصلاح و تربیت مهمترین ماموریت سازمان زندان‌هاست، اما متاسفانه فاقد ردیف اعتباری خاص در مباحث و امکانات اصلاحی و تربیتی هستیم.

به گزارش ایسنا،‌ ابوالفضل حجتی‌پور در آیین تکریم و معارفه مدیرکل زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی استان گیلان که در رشت برگزار شد، پویایی یک جامعه را مستلزم داشتن قوانین و مقررات جامع دانست و اظهار کرد: برخورداری یک جامعه از قوانین و مقررات کامل و جامع نشان‌دهنده فرهنگ متعالی و پیشرفت آن جامعه در زمینه زندگی اجتماعی است.
وی با بیان اینکه قوانین و مقررات خوب به تنهایی نمی‌تواند در جامعه اثربخش باشد، تصریح کرد: هر نوع قانون مترقی و جامعی در صورتی می‌تواند مثمرثمر باشد که دارای ضمانت اجرایی قوی باشد، لذا جوامع به تناسب فرهنگ، آداب و رسوم خود قوانینی وضع و ضمانت‌های اجرایی متعددی بر آن قوانین تعیین می‌کنند.
معاون سلامت، اصلاح و تربیت سازمان زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، ضمانت کیفری را مهمترین ضمانت اجرایی قانون دانست و گفت: ضمانت کیفری رابطه مستقیم با نظم و امنیت یک جامعه دارد.
حجتی‌پور با اشاره به سابقه تاریخی هزاران ساله ضمانت کیفری در جوامع مختلف، افزود: از ابتدای زندگی اجتماعی بشر ضمانت کیفری همواره به عنوان یک اصل اساسی در جوامع مطرح بوده و هنجارشکن و متعدی به قانون مجازات می‌شود، اما در این نوع ضمانت کیفری که غالبا خشن است، صرفا به مجازات مجرم می‌پردازند و توجه خاصی به تامین حقوق جامعه نمی‌شود.
وی با بیان اینکه امروزه جوامع متناسب با توسعه و ترقی اصل فایده و غایت را در ضمانت کیفری در نظر می‌گیرند، ادامه داد: علاوه بر مجازات مجرم، جبران ضرر و زیان اجتماعی نیز در تحول قوانین کیفری مورد توجه است.
معاون سلامت سازمان زندان‌ها فلسفه مجازات در دین مبین اسلام را نشات گرفته از قوانین خداوند به عنوان خالق بشر دانست و اضافه کرد: اسلام توجه همه‌جانبه‌ای به بحث مجازات در جامعه بشری می‌کند و تناسب جرم، مجازات، شرایط ارتکاب جرم، تعدی به حقوق الهی و توبه را مد نظر قرار می‌دهد. در واقع وضع قوانین کیفری در نظام اسلامی به صورت جامع و کامل صورت گرفته است.
وی عدالت را یک اصل در اسلام دانست و تصریح کرد: عدالت‌محوری یکی از ویژگی‌های ممتاز وضع قانون در اسلام است، یعنی عدالت حکم می‌کند که اگر کسی از تعدی به حدود الهی و مقررات نظام اجتماعی فایده‌ای کسب کرده باشد، باید مورد تعقیب و مجازات قرار گیرد.
حجتی‌پور با بیان اینکه در وضع قوانین کیفری و جزایی اسلام اصل فایده و غایت‌گرایی وجود دارد، متذکر شد: هرگز بحث انتقام در وضع قوانین کیفری اسلام مطرح نبوده و مجازات مجرم بایستی با انگیزه فایده و اثربخشی در جامعه اجرا شود، زیرا هدف اصلاح و تربیت است.
این مقام قضایی آیه «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» را مصداق بازگشت فرد به هویت الهی خویش دانست و خاطرنشان کرد: هدف از اجرای مجازات باید بازگشت فرد به هویت خویش باشد. اگر فردی با ارتکاب جرم از نهاد واقعی خودش فاصله بگیرد، می‌تواند با اصلاح و تربیت به خویشتن بازگردد.
وی زندان را یکی از مجازات‌های کیفری نظام اسلامی دانست که مورد پذیرش همه جوامع است و افزود: در جرایم خشن که امنیت جامعه را تهدید می‌کند چاره‌ای جز کنترل مجرم به وسیله زندان نداریم، اما زندانی مفید خواهد بود که اثربخش باشد و منتهی به اصلاح و تربیت محبوس شود و جرم را کاهش دهد.
معاون سلامت سازمان زندان‌ها با اشاره به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، تغذیه، مهارت‌آموزی، دینی و عقیدتی و بازاجتماعی به زندانیان، گفت: یکی از وظایف ذاتی قوه قضاییه پیشگیری از وقوع جرم است، اما دستگاه قضا به تنهایی نمی‌تواند از وقوع جرم پیشگیری کند و نیازمند هماهنگی بین تمام اجزای حکومت و آحاد مردم هستیم.
وی اصلاح و تربیت در زندان‌ها را پیشگیری از وقوع جرم دانست و متذکر شد: اصلاح و تربیت مهمترین ماموریت سازمان زندان‌هاست، اما متاسفانه فاقد ردیف اعتباری خاص در مباحث و امکانات اصلاحی و تربیتی هستیم. لازمه اصلاح و تربیت به منظور اثربخشی زندان ورود مردم و مسئولان به این امر مهم است تا بتوانیم به اهداف نظام اسلامی برسیم.
به گزارش ایسنا، در این مراسم از زحمات سید حمید حسینی تقدیر به عمل آمد و رضا محمدی اصل به عنوان مدیرکل جدید زندان‌ها و اقدامات تامینی و تربیتی استان گیلان معارفه شد.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/123395/فاقد-ردیف-اعتباری-خاص-برای-اصلاح-و-تربیت-در-سازمان-زندان‌ها-هستیم
بستن   چاپ