نسیم گیلان
تلاش برای به بی‌راهه‌ بردن انتخابات افغانستان
يکشنبه 21 مهر 1398 - 16:07:18
نسیم گیلان - تلاش برای به بی‌راهه‌ بردن انتخابات افغانستان
١٣٣
٠
صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
روح‌الله فرقانی| نتایج اولیه انتخابات افغانستان در حالی باید 27مهر اعلام شود که به‌دلیل کُندی روند کاری، احتمال تأخیر در نتایج آن وجود دارد. برخی کارشناسان افغانستانی معتقدند انگلیس و آمریکا در تلاشند نتایج انتخابات را به بی‌راهه بکشند. در‌این‌میان، برخی نامزدهای انتخاباتی همچون عبدالله عبدالله و اشرف غنی خود را پیروز این کارزار انتخاباتی می‌دانند. قبلا کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرده بود تلاش می‌کند نتایج ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری را پس از 10 روز اعلام کند؛ اما حبیب الرحمان، رییس دبیرخانه این کمیسیون، روز گذشته عنوان کرد: به‌دلیل نبودن ناظران در سه روز نخستِ پس از برگزاری انتخابات، اندکی زمان را از دست داده‌ایم؛ اما بازهم تمرکزمان بر اعلام نتایج ابتدایی در وقت معین آن است.
حبیب الرحمان با اشاره به اینکه عملا فرایند جمع‌بندی نتایج را آغاز کرده‌ایم، افزود:‌ به این متعهد هستیم و تلاش می‌کنیم 27مهر شمارش آرای انتخابات را تکمیل کنیم. البته مولانا محمد عبدالله، عضو کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، در اظهارنظری متفاوت درباره اعلام نتایج اولیه انتخابات در صفحه فیس‌بوکش نوشت: به‌دلیل کُندی روند کاری در این کمیسیون، شاید اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری در 27مهر ناممکن باشد.
غنی: ممکن است دوباره رییس‌جمهور باشم
تأخیر در فرایند کاری اعلام نتایج انتخابات افغانستان در حالی اتفاق می‌افتد که برخی نامزدهای شرکت‌کننده در این کارزار خود را پیروز اولیه آن می‌دانند. برای مثال، اشرف غنی، رییس‌جمهوری کنونی افغانستان در گفت‌وگو با رسانه آلمانی اشپیگل اعلام کرد: «ممکن است برای پنج سال آینده به‌عنوان رییس‌جمهور کار کنم».
اشرف غنی تلویحا گفته است منتظر کمیسیون مستقل انتخابات و اعلام نتایج خواهد ماند؛ اما اظهارنظرهای او نشان می‌دهد خودش را رییس‌جمهوری پنج سال آینده افغانستان می‌داند.
تیم انتخاباتی عبدالله: انتخابات به دور دوم نخواهد رفت
دراین‌بین، تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله نامزد انتخاباتی ثبات و هم‌گرایی را پیروز این رقابت‌ها می‌داند و معتقد است انتخابات افغانستان به دور دوم کشیده نخواهد شد. هواداران عبدالله عبدالله از جامعه بین‌المللی درخواست کرده‌اند برای سرعت‌گرفتن فرایند شمارش آرای حمایت فنی ارائه دهند. این گروه انتخاباتی بدین باورند که انتخابات ریاست‌جمهوری یک برنده دارد و تجربه‌های انتخابات سال 2014 نباید تکرار شود. پیش‌از‌این، عبدالله اعلام کرد در انتخابات پیروز شده است؛ هرچند بعدها گفت منتظر اعلام نتایج خواهد بود. انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان در حالی اوایل مهر امسال برگزار شد که درمقایسه‌با دوره‌های قبلی، می‌توان آن را نوعی پیروزی برای این کشور جنگ‌زده دانست؛ چراکه این دور از انتخابات در شرایط ناامن و بیم از حمله طالبان برگزار شد.
در روزهای آتی، نتایج ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان اعلام می‌شود؛ اما همچنان عبدالله عبدالله، رییس اجراییه افغانستان و محمد اشرف غنی، رییس‌جمهوری فعلی افغانستان، خود را پیروز این کارزار انتخاباتی می‌دانند. دراین‌میان، آنچه تحلیلگران معتقدند این است که این دور از انتخابات پیروز نهایی نخواهد داشت و انتخابات وارد دومین دور برگزاری خواهد شد. این احتمال هم وجود دارد یکی از نامزدهای احتمالی افغانستان در دور دوم عبدالله عبدالله باشد و اشرف غنی به دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان راه پیدا نکند.
تلاش انگلیس و آمریکا برای ایجاد تنش در انتخابات افغانستان
برخی دیگر از کارشناسان در افغانستان بر این باورند خارجی‌ها نیز مداخله در کار کمیسیون انتخابات را آغاز کرده و گفته‌اند عجله‌ای در کار نیست و کمیسیون‌های انتخابات برای معرفی نامزد پیروز زمان لازم را دارند.
آقای احمد سعیدی، استاد دانشگاه و دیپلمات سابق افغانستان، معتقد است ده‌ها جاسوس خارجی، ازجمله انگلیسی و دیگر کشور‌ها، به‌نام مشاور در کمیسیون‌های انتخاباتی حضور فعال دارند. به‌گفته وی، با وجود این امر بزرگان این کشورها آرام ننشسته‌اند و می‌خواهند نتایج انتخابات را به بی‌راهه بکشند. سعیدی در صفحه اجتماعی خود نوشته است: «دیدار اخیر سفیر انگلیس و ناتو با اعضای کمیسیون انتخابات چه معنایی دارد؟» وی سوال کرده است: «چه کسی به سفیران انگلیس و ناتو صلاحیت داده است که می‌گویند در شمارش آرا عجله کنید؟»
سعیدی حضور سفرای کشور‌های بیگانه را در نشست‌های مختلف با اعضای کمیسیون انتخابات مداخله آشکار در امور کاری کمیسیون مستقل انتخابات دانسته است. البته کمیسیون انتخابات به این اظهارات واکنش نشان داده و گفته است از طرف نامزدها زیرفشار قرار گرفته تا نتایج انتخابات زودتر از وقت تعیین‌شده اعلام شود؛ به‌همین‌دلیل، از سفرای ناتو و انگلیس خواستار همکاری
شده است.
چهارمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان 6مهر با حضور 18 نامزد برگزار شد (البته برخی گروه‌ها در زمان رأی‌گیری از ادامه رقابت‌ها انصراف دادند). در زمان برگزاری انتخابات، برخی مناطق این کشور در تصرف طالبان قرار داشت و رسانه‌های محلی از مشارکت‌نکردن مردمی در این مناطق سخن گفته بودند؛ چراکه طالبان موافق برگزاری انتخابات در مناطق تحت‌تصرف‌شان نبودند. همچنین، قطعی برق به‌دست طالبان در بیش از 10 ولایت افغانستان این امر را تقویت کرد که مشارکت در این مناطق هم ناچیز شمرده شد. دراین‌میان، تعداد افرادی که می‌توانستند در زمان رأی‌گیری انتخابات شرکت کنند، 9میلیون نفر اعلام شد؛ اما به‌دلایل ناامنی و بسته‌بودن برخی شعب اخذ رأی، تنها دومیلیون نفر توانستند برای این کارزار انتخاباتی آرای خود را به صندوق‌های رأی بیندازند.
براساس گزارش‌های محلی، در میان نامزدهای شرکت‌کننده محمد اشرف غنی، از تیم انتخاباتی «دولت‌ساز» و رییس‌جمهوری فعلی افغانستان و عبدالله عبدالله، از تیم انتخاباتی «ثبات و همگرایی»، خود را پیشتاز کارزار انتخاباتی افغانستان می‌دانند. البته پیش‌از‌این هم تیم انتخاباتی گل‌بدین حکمتیار، بنیان‌گذار و رهبر حزب اسلامی افغانستان، از دیگر افرادی بود که خودش را ازجمله افراد پیروز
می‌داند. تاکنون سه انتخابات ریاست‌جمهوری در افغانستان برگزار شده ‌است که در دور اول در سال 1383، بیش از هشت‌میلیون نفر از مردم این کشور پای صندوق‌های رأی رفتند. در دور دوم در سال 1388، این تعداد با کاهش چشمگیری یافت و نزدیک به چهارمیلیون نفر و در دور سوم در سال 1393، تقریبا 58درصد مردم در انتخابات حضور پیدا کردند. زمان اعلام نتایج اولیه انتخابات 27مهر اعلام شده است؛ اما نتایج قطعی آن 16آبان اعلام می‌شود.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/125284/تلاش-برای-به-بی‌راهه‌-بردن-انتخابات-افغانستان
بستن   چاپ