نسیم گیلان
بورس پاییزی و ریزش قیمت‌ها
يکشنبه 28 مهر 1398 - 15:46:07
نسیم گیلان - بورس پاییزی و ریزش قیمت‌ها
٢٢
٠
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
همایون دارابی| بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته برای دومین هفته پیاپی شاهد افت قیمت‌ها و اصلاح بازار بود. بر این اساس بازار سهام هفته گذشته را با کاهش 1/ 1درصدی شاخص کل بورس به پایان برد.
در بازار هفته گذشته روند توقف رشد قیمت‌ها ادامه یافت و بازار شاهد افت یک پارچه در بیشتر نمادها بود. هر چند این افت با رشد برخی از نمادهای بزرگ بازار به‌خصوص در روزهای پایان هفته اندکی تعدیل شد، اما به‌نظر می‌رسد بازار پس از یک رشد 80 درصدی تن به افتی نسبتا سنگین داده است که در قالب یک استراحت شروع شده و رفته رفته با نگرانی معامله‌گران اعتباری و شناسایی سود برخی از معامله‌گران به سمت یک تغییر روند گرایش پیدا کرده است. این استراحت و اصلاح روند البته چندان نگران‌کننده به‌نظر نمی‌رسد؛ نبود بازار‌های جذاب موازی، گزارش‌های مطلوب شرکت‌های بزرگ و قدیمی بازار و همچنین عدم‌افزایش نرخ سود بانکی سبب شده است اکثر معامله‌گران برای بازگشت بازار به روندی مثبت امیدوار باشند، به‌ویژه که با کاهش قیمت‌ها، انگیزه برای خرید به بازار باز خواهد گشت. در این شرایط اما همچنان که نمادهای بزرگ در تعادل نسبی و حتی در بازاری نظیر چهارشنبه با رشد قیمت همراه شدند، نمادهای کوچک با اصلاحی قابل‌ملاحظه در انتظار شرایط بهتر معاملاتی هستند که انتظار می‌رود با اصلاح قیمتی این مساله رخ دهد. در شرایط کنونی البته مهم‌ترین مانع در مسیر تعادل بازار پس از شوک روانی ناشی از توقف روند رشد، مساله معامله‌گران تازه‌کاری است که میزان زیادی سهام در ماه‌های اخیر از سهامداران حقوقی خریداری کرده‌اند. در این شرایط عدم‌مشارکت سهامداران حقوقی در تعادل بخشی به بازار می‌تواند روند بازگشت را کند سازد. در همین راستا همراهی معامله‌گران حقوقی می‌تواند نقش موثری در بهبود سریع‌تر بازار ایفا کند. از دیدگاه کارشناسان، بازار سهام پس از دوره رشد سریع در مرحله ورود به دوره تثبیت و نوسان در یک دامنه مشخص قرار دارد. دامنه‌ای که در انتظار تحولات مهم آتی از جمله بحث لایحه بودجه سال آینده، نرخ دلار، تورم و رویدادهای سیاسی قرار خواهد داشت.
در این شرایط بازار روز چهارشنبه کاملا شاهد انشقاق به دو گروه شرکت‌های بزرگ و بنیادی با تعادل و حتی رشد قیمتی و شرکت‌های کوچک با افت قیمت بود. هر چند بازار نمی‌تواند برای مدت طولانی در این حالت دو تکه باقی بماند و رشد یک بخش به تنهایی نمی‌تواند بازار را در اختیار گیرد، اما روز چهارشنبه شاخص کل بورس با رشد نمادهای گروه پالایشگاهی، فولاد، همراه اول و گل‌گهر توانست به رشد 21/ 0 درصدی دست پیدا کند. اما همزمان با افت نمادهای کوچک، شاخص هموزن با کاهشی معادل 45/ 2 درصدی مواجه شد که این افت بخشی از ریزش 3/ 7 درصدی شاخص هموزن در هفته گذشته بود. در این شرایط بازار بیش از پیش در انتظار نقدینگی برای جمع‌آوری صف‌های فروش نمادها قرار دارد و از این نظر احتمال کاهش ارزش معاملات یکی از نگرانی‌هایی است که در صورت رخ‌ داد می‌تواند برای بازار دوره‌ای طولانی‌تری از افت را فراهم کند.
در همین حال رصد بازارهای جهانی نشان می‌دهد که در این بازار بهای هر بشکه نفت مجددا به کانال 59 تا 60 دلار بازگشته است. بهای هر تن فلز مس به 5 هزار و 749 دلار و بهای دو فلز روی و سرب نیز به ترتیب به 2 هزار و 431 دلار و 2 هزار و 186 دلار رسیده است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/126491/بورس-پاییزی-و-ریزش-قیمت‌ها
بستن   چاپ