نسیم گیلان
رئیس پژوهشکده گیلان شناسی:
سنت های گیلان مبنای صنعت قرار نگرفته است
سه شنبه 21 آبان 1398 - 15:02:22
نسیم گیلان - ایسنا/گیلان رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان، موزه میراث روستایی را فرصتی بی نظیر برای معرفی تاریخ تمدنی گیلان دانست و متذکر شد: متاسفانه سنت را مبنای صنعت قرار ندادیم.

به گزارش ایسنا، سید هاشم موسوی در نشست «نقش گیلانیان در توسعه علم و فناوری» که به مناسبت هفته ترویج علم در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار شد، عامل جغرافیا را از جمله مولفه های تاثیرگذار بر تمدنسازی دانست و اظهار کرد: جغرافیاگرایی به خودی خود تعیین کننده نیست و نیاز به شرایط مساعد فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی دارد.
وی با اشاره به غنای جغرافیایی و اقتصادی منطقه، افزود: در گیلان ثروت طبیعی وجود دارد و تغییرات در چنین شرایطی ایجاد می شود.
رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان شیلات و ابریشم را جزو اولین تولیدات صنعتی و صادراتی گیلانیان دانست و تصریح کرد: اولین مدرسه در گیلان تاسیس شد و 20 کشور در گیلان سفارتخانه داشتند. رئیس آموزش و پرورش رشت در سال 1340 اعلام کرد که قادر هستیم برای مدارس سراسر ایران معلم بفرستیم.
موسوی با بیان اینکه گیلان جزو مراکز تمدنی ایران بوده است، خاطرنشان کرد: برجستگان علمی گیلان همچون شیخ زاهد، حزین لاهیجی، کوشیار گیلانی، محمود بهزاد، حجت الاسلام شفتی، پرفسور سمیعی، استاد معین، سایه و... از جمله مفاخر علمی و ادبی و دینی گیلان زمین هستند.
وی سنت های گیلان را موثرتر از عامل جغرافیا در تمدن سازی دانست و اضافه کرد: گیلان به واسطه مرز زمینی و کشتیرانی دروازه اروپا بود و نخستین موسسات تمدنی همچون تئاتر و کتابخانه و داروخانه و... در گیلان شکل گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان موزه میراث روستایی را فرصتی بی نظیر برای معرفی تاریخ تمدنی گیلان دانست و متذکر شد: معماری خانه های روستایی گیلان منحصر به فرد و مهندسی است، زیرا بدون استفاده از میخ مستحکم ترین خانه ها بنا شده، اما متاسفانه سنت را مبنای صنعت قرار ندادیم.
وی استفاده از حصیر را یکی از راهکارهای سازگاری مردم با رطوبت دانست و یادآور شد: علم و فناوری در گیلان از جایی الگو نگرفته و نتیجه زندگی تجربی و همزیستی مردم این منطقه با طبیعت و جانوران است.
عباس پناهی، عضو هیئت علمی پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان نیز در ادامه، با اشاره به نقش مهم جغرافیا و معیشت در تاریخ سازی مردم گیلان، اضافه کرد: گیلانیان در مقایسه با مردم سایر مناطق در حوزه های مختلف فرهنگی و علمی و ادبی مبدع و مخترع بوده اند.
وی با اشاره به تاثیرگذاری گیلانیان بر فرهنگ و علم ایران، گفت: برخلاف دیدگاه عمومی، گیلان سرزمین مناسبی برای کشاورزی نبود، زیرا در مناطق خشک آبادی ها در اطراف یک رودخانه شکل گرفته، اما گیلان به واسطه تنوع جغرافیایی و جنگلی و تالابی سرزمین سختی بوده و زندگی کردن در گیلان نیاز به هنر بسیار داشت. یک گیلانی برای ادامه حیات باید با طبیعت کنار می آمد و لذا ضریب هوشی در نحوه استفاده از جنگل و کوه و دریا بالا می رفت. یکی از رشته های کاری گیلانیان برای ادامه حیات نیز شکار کردن بود.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه مردم گیلان در حوزه دین نیز پیشتاز بودند، گفت: می توان گفت گیلان مهد تشیع است و گیلانیان پایه های سیاسی و اعتقادی سلسله صفویه را بنا کردند، اما تاکنون موفق به ارائه یک کار منسجم برای بازگو کردن دستاوردهای فرهنگی و علمی گیلانیان نبوده ایم.
رضا علیزاده، عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان نیز، پرفسور بهزاد، کوشیار گیلانی، استاد معین و... را جزو مفاخر گیلان و ایران دانست و اضافه کرد: متاسفانه موفقیت های فردی در گیلان تبدیل به یک امر اجتماعی و سنت جمعی نشده است تا بتواند حلال مسائل و مشکلات گیلان باشد.
وی با بیان اینکه استقرار حکومت های مستبد و ناپایدار در منطقه همواره علم را در جایگاه پایین نگه داشته است، خاطرنشان کرد: بحران های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی موجب شده نخبگان گیلان هیچگونه مشارکتی در امر حل مسائل و مشکلات بومی و محلی نداشته باشند.
این جامعه شناس ناهماهنگی منزلتی نخبگان را از جمله عواملی دانست که موجب شده علم گیلانیان در حوزه های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی دیده نشود و گفت: نخبگان چراغ های راه هستند و باید تلاش کنیم این موفقیت ها تبدیل به سنت شود تا بازتولید در نسل های آینده داشه باشیم.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/130218/سنت های-گیلان-مبنای-صنعت-قرار-نگرفته-است
بستن   چاپ