نسیم گیلان
تنها 44 کاندیدای حزبی اصلاح‌طلب در سراسر کشور تایید صلاحیت شده‌اند
سه شنبه 8 بهمن 1398 - 13:17:39
نسیم گیلان - تنها 44 کاندیدای حزبی اصلاح‌طلب در سراسر کشور تایید صلاحیت شده‌اند
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6017926
k ١.٧
٧
اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
تنها 7درصد از کاندیداهای احزاب اصلاح‌طلب در سراسر کشور تاییدصلاحیت شده‌اند. آماری که حالا با دقت بیشتر نسبت به بیانیه چندی قبل شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان از اوضاع جناح چپ در فاصله کمتر از یک ‌ماه تا برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی حکایت دارد و در حالی که پیش از این، شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان از ردصلاحیت بیش از 90درصد کاندیداهای احزاب اصلاح‌طلب ازسوی شورای نگهبان خبر داده بود، حالا بنابر گزارشی که یکی از اعضای حقوقی این شورای عالی منتشر کرده، می‌توان گفت که 93درصد از مجموع کاندیداهای احزاب اصلاح‌طلب ردصلاحیت شده‌اند.
عماد بهاور که به‌ نمایندگی از نهضت آزادی در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان عضویت دارد، روز گذشته اقدام به انتشار آماری دقیق و مبتنی بر جزییاتی کرد که ازسوی شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان اعلام شده که براساس آن، از مجموع 30 حزب اصلاح‌طلب عضو این شورای عالی، نیمی حتی یک کاندیدای تایید صلاحیت‌شده نیز ندارند،
آن هم در حالی که از همین 15 حزب حاضر در انتخابات پیش‌رو نیز 6 حزب تنها یک کاندیدای تاییدصلاحیت‌ شده دارند، 3 حزب تنها 2 نفر از کاندیداهای‌شان موفق به دریافت تاییدیه شورای نگهبان برای حضور در انتخابات شده و درمجموع نیز تنها 44 کاندیدای این 30 حزب سیاسی اصلاح‌طلب تاییدصلاحیت شده‌اند.
حال اگر کنار این آمار، به تعداد 42 نماینده عضو فراکسیون امید توجه کنیم که بنابر اعلام شورای نگهبان فاقد صلاحیت نمایندگی مجلس هستند، می‌توان تخمین زد که باتوجه به عدم نام‌نویسی
17 نفر از اعضای این فراکسیون، چیزی حدود 40 نفر از امیدی‌ها شانس این را دارند که سرنوشت سیاسی‌شان در مجلس یازدهم را به رای مردم واگذار کنند و این یعنی اصلاح‌طلبان درمجموع با حدود 90 کاندیدا در انتخابات پیش‌رو حاضر خواهند شد؛ هر چند هنوز تا اعلام نتایج نهایی بررسی صلاحیت کاندیداها ازسوی شورای نگهبان و رسیدگی به اعتراض‌های ردصلاحیت‌شدگان چند روزی باقی است. بماند که تجربه ادوار گذشته نشان از آن دارد که احتمالا حدود 10درصد از معترضان به نتایج بررسی صلاحیت‌ها موفق به دریافت جواز حضور در انتخابات خواهند شد و همچنان اکثریت قابل‌توجهی از آنها نمی‌توانند کاندیدای انتخابات پیش‌رو باشند. بررسی این آمار و ارقام از جهات مختلف حائز اهمیت است و می‌تواند معانی سیاسی پیچیده‌ای را همراه داشته باشد اما شاید یکی از این مواردی که در مجموع باید مورد توجه باشد، این است که حتی اگر صددرصد کاندیداهای اصلاح‌طلب موفق به کسب آرای شهروندان شوند، باز نمی‌توانند حتی اکثریت نسبی کرسی‌های مجلس یازدهم را تصاحب کنند و در بهترین حالت، قادر به تشکیل فراکسیون اقلیت خواهند ماند. حال اگر این گزاره را نیز لحاظ کنیم که دست‌کم یکی از نتایج احتمالی ردصلاحیت گسترده، کاهش مشارکت رای‌دهندگان خواهد بود و به یاد بیاوریم تجربه انتخابات ادوار گذشته را که هرگاه با مشارکت عمومی بالا همراه بوده، دست اصلاح‌طلبان در رقابت با رقیب اصولگرا بالاتر قرار گرفته و هرگاه انتخاباتی با مشارکت حداقلی برگزار شده، احتمال پیروزی جناح راست افزایش داشته، می‌توان به این نتیجه رسید که اصلاح‌طلبان نه‌تنها حتی روی کاغذ نمی‌توانند به پیروزی صددرصدی کاندیداهای‌شان در انتخابات فکر کنند، بلکه هیچ بعید نیست موفقیت نسبی در چند انتخابات اخیر را نیز از دست بدهند.
شاید این موارد است که حالا باعث شده بسیاری از کنشگران و تحلیلگران اصلاح‌طلب، از هم‌اکنون نتایج انتخابات را مشخص دانسته و می‌گویند که در انتخاباتی که ظاهرا «درون‌جناحی» و «درون‌گروهی» است، پیروز نیز حتما یکی از همان جناح و گروهی خواهد بود که در این انتخابات حضور دارد. انتخاباتی که همین دیروز حسن روحانی، رییس‌جمهوری نیز از آن با کلیدواژه «انتخابات تشریفاتی» سخن گفت و نسبت به از بین رفتن مفهوم «جمهوریت» در آینده‌ای شاید نه چندان دور ابراز نگرانی کرد.
هر چند درحالی که اصلاح‌طلبان و کنشگران و تحلیلگران منتسب به جناح چپ با استناد به آمار و ارقام منتشر شده درمورد وضعیت کاندیداهای رد و تاییدصلاحیت شده خود، نسبت به برگزاری انتخابات ابراز نگرانی کرده و می‌کنند، اصولگرایان همچنان خود را در رقابتی تمام‌عیار با رقیب قدیمی تصور کرده و اصرار دارند که اصلاح‌طلبان می‌توانند همچون ادوار گذشته روبه‌روی‌شان به رقابت بایستند. محمدرضا باهنر، رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین که در گفت‌وگویی تفصیلی با ایسنا، به تحلیل آخرین وضعیت دو جناح در آستانه انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نشسته، معتقد است: «این‌طور نیست که ما سرمان را زیر برف کنیم و بگوییم اصلاح‌طلبان طرفداری ندارند، نخیر هم طرفدار دارند و هم کاندیدا برای بستن لیست!» البته بخشی از این اظهارنظر باهنر به اعتبار نتایج انتخابات پیشین صحیح است؛ اینکه اصلاح‌طلبان طرفدارانی قابل‌توجه در سراسر کشور دارند. چنانچه هرگاه امکان رقابتی برابر و عادلانه پای صندوق‌های رای برای آنها فراهم بوده، در اغلب موارد توانسته‌اند به پشتوانه همین طرفداران مردمی پیروز انتخابات باشند. اما بخش دیگر اظهارنظر باهنر محل تامل است. اینکه اصلاح‌طلبان به تعداد مطلوب برای بستن لیست انتخابات کاندیدا دارند. به بیان دیگر تنها در شرایطی می‌توان اظهارات باهنر در رابطه با تعداد کافی کاندیداهای اصلاح‌طلب برای انتخابات پیش‌رو را صحیح و صادق دانست که یا فرض را بر این بگذاریم که به باور رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری چیزی کمتر از 100 کاندیدا برای رقابت بر سر 290 کرسی برای اصلاح‌طلبان کفایت می‌کند یا شک نزدیک‌تر به واقعیت را معتبر بدانیم و بر این پایه بگوییم که او از حال و روز اصلاح‌طلبان و جزییات ردصلاحیت‌ها بی‌خبر است. بماند که او ازقضا همین جمله را با این عبارت آغاز کرده که بنا نیست «سرش را زیر برف» کرده و نادانسته اظهارنظر کند.
ساعاتی پیش از انتشار این اظهارات محمدرضا باهنر اما محمدرضا عارف که پس از اتمام نشست شامگاه یکشنبه شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان در جمع خبرنگاران حاضر شده و به برخی پرسش‌های آنها پاسخ می‌گفت، تاکید کرد که «باتوجه به وضعیتی که برای لیست امید در مجلس کنونی پیش آمد، راهبرد شورای عالی سیاستگذاری این شد که با حفظ هویت در انتخابات شرکت کنیم. این به این معناست که لیست ما باید اصلاح‌طلبانه باشد و این راهبرد کلیدی ماست و هر جا که نامزد اصلاح‌طلب داشتیم لیست می‌دهیم.» او همچنین با اشاره به ردصلاحیت‌ها در مرحله اول احراز صلاحیت‌ها توسط هیات نظارت گفت: «جریان اصلاحات با یک چالش جدی روبه‌رو شد چون تلقی اصلاح‌طلبان این بود که ما عملا نمی‌توانیم در حوزه‌های قابل‌توجهی لیست دهیم. چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب، دبیران کل احزاب عموما تاییدصلاحیت نشده بودند در حالی که آنها را نهادهای ذی ربط برای دبیرکلی تایید کرده بودند. مدیران ارشد اصلاح‌طلب که بعضی تا ماه‌های اخیر هم منصب داشتند، ردصلاحیت شدند و از استانداران سابق فقط یک نفر تایید شده بود.» عارف که نسبت به دستیابی به نتیجه مثبت از اعتراض به ردصلاحیت‌ها ابراز «خوش‌بینی» کرده است؛ خوش‌بینی که البته شاید از جنس همان نگاهی باشد که باهنر به وضعیت اصلاح‌طلبان دارد و شاید هم کاملا مبتنی است بر واقعیت؛ دوگانه‌ای که برای دریافتن آن باید تا 22 بهمن منتظر ماند.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/149905/تنها-44-کاندیدای-حزبی-اصلاح‌طلب-در-سراسر-کشور-تایید-صلاحیت-شده‌اند
بستن   چاپ