نسیم گیلان
بسته 2 تریلیون ‌دلاری ترامپ
چهارشنبه 6 فروردين 1399 - 16:51:35
نسیم گیلان - بسته 2 تریلیون ‌دلاری ترامپ
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6189777
٠
٠
شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جهان کرونایی، جهانی دیگرگون در عرصه اقتصاد و سیاست و حتی روابط اجتماعی است. این را حتی از معادلات خارج از عادت بازارهای مهم جهانی نفت و طلا و ارز هم می‌توان دریافت. بورس‌ها یک‌به‌یک فرومی‌ریزند و اتحادها قالب عوض می‌کنند. با آغاز خروج تقاضای نفت چین از بازار و در پی آن سقوط نفت و شکست مذاکرات اوپک‌پلاس، زنجیره جنگ قیمتی نفتی از سوی عربستان آغاز شد و بازیگران دیگر نفت مانند روسیه و نفت‌های شیل آمریکا را به چالش کشید. پس از آن بود که دولتمردان آمریکایی، وعده بسته کمک اقتصادی دو تریلیون دلاری را برای تعدیل اثرات ویروس کرونا مطرح کردند. گفته می‌شود این بسته اقتصادی شامل ارائه هزار دلار به هریک از افراد جامعه و کمک مالی به صنعت هواپیمایی و کسب‌و‌کارهای با اندازه کوچک و متوسط باشد که به‌شدت تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، این وعده شوکی جدید به قیمت نفت وارد کرد و تا روز گذشته ساعت 14:15 به وقت تهران، قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتی‌آی، 6.55 درصد یا 1.53 دلار جهش کرد و به 24.89 دلار رسید. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت هم تا همین ساعت با 5.44 درصد یا 1.47 دلار جهش به 28.50 دلار رسید. فدرال‌رزرو آمریکا نیز اعلام کرد برنامه خرید اوراق این بانک تا آرام‌شدن کامل بازارها ادامه خواهد داشت و همچنین اوراق قرضه خصوصی املاک هم به این برنامه اضافه خواهد شد. به‌دنبال این بیانیه فدرال‌رزرو، قیمت سهام آسیا و اروپا در معاملات روز گذشته جهش کرد و باعث شد در بازارهای نفت هم روحیه مثبتی به وجود بیاید. این تنها اقداماتی نیست که به نظر می‌رسد برای نجات اقتصاد و همچنین در کنار آن، شیل‌اویل‌ها به کار گرفته می‌شود. وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد به دونالد ترامپ توصیه خواهد کرد از کنگره برای خرید حداکثر 20 میلیارد دلار نفت به‌منظور پرکردن ذخایر نفت استراتژیک به مدت یک دهه، درخواست کند. وزارت انرژی آمریکا هم برای خرید حداکثر 30 میلیون بشکه نفت شیرین و ترش از تولیدکنندگان آمریکایی به‌منظور پرکردن مخازن نفت استراتژیک درخواست کرد. این اقدام در راستای برنامه دولت ترامپ برای تعدیل تأثیر قیمت‌های پایین روی تولیدکنندگان آمریکایی انجام می‌شود. تحویل این نفت احتمالا از آوریل آغاز خواهد شد و تا ژوئن ادامه پیدا می‌کند و وزارت انرژی در نهایت 77 میلیون بشکه نفت آمریکا را به چهار مخزن نگهداری ذخایر استراتژیک در منطقه گلف‌کاست منتقل خواهد کرد. با این همه بانک بارکلیز سه‌شنبه پیش‌بینی خود از قیمت‌های نفت در سال 2020 را با اشاره به فشار نزولی ناشی از جنگ قیمت نفت میان عربستان سعودی و روسیه و افت شدید تقاضا به‌دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش داد. به گزارش رویترز، این بانک دورنمای هر دو شاخص قیمت نفت برنت و وست‌تگزاس‌اینترمدیت در سال 2020 را 12 دلار کاهش داد و به ترتیب قیمت 31 و 28 دلار در هر بشکه را پیش‌بینی کرد. براساس این گزارش، تحلیلگران این بانک اظهار کردند: قیمت‌های نفت تا‌زمانی‌که اپیدمی کرونا مهار نشود، تحت فشارهای کاهشی خواهد ماند و حتی عربستان سعودی و روسیه هم از تبعات ریزش قیمت‌های نفت مصون نخواهند ماند.
پیشنهاد آمریکا به عربستان برای خروج از اوپک
اتفاقات پی‌درپی در اقتصاد جهان تا اندازه‌ای با سرعت پیش می‌رود که به نوعی تمامی نظام سازمان‌یافته جهانی را به سمت فروپاشی می‌برد. در همین حال، مقامات وزارت انرژی آمریکا به‌دنبال متقاعدکردن دولت ترامپ هستند تا عربستان را مجبور کند اوپک را ترک و با آمریکا برای متعادل‌کردن قیمت نفت همکاری کند. به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، دن برویلت، وزیر انرژی آمریکا، گفت: «‌مطمئن نیستم این ایده به‌عنوان یک راه‌حل رسمی و بخشی از روند سیاست عمومی ارائه شود. هنوز هیچ تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است». آمریکا به‌زودی یک نماینده ویژه از طرف وزارت انرژی به عربستان سعودی می‌فرستد و هدف آن پیشرفت مذاکرات بین دو کشور است. عربستان سعودی مدت‌ها بود تلاش گروه اوپک و متحدانش را برای متعادل‌کردن قیمت نفت از طریق کاهش تولید رهبری می‌کرد.
غول‌های نفتی به استقبال ریاضت مالی رفتند
در این بین، غول‌های نفتی شامل گروه انرژی فرانسوی توتال و شرکت شل در پی افت شدید قیمت‌های نفت و تبعات اقتصادی شیوع ویروس کرونا، به کاهش چشمگیر هزینه‌ها و توقف برنامه بازخرید سهام خود اقدام می‌کنند. به گزارش مهر به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، رویال‌داچ‌شل دوشنبه‌شب اعلام کرد سرمایه‌گذاری‌های خود را تا 20 درصد یا پنج میلیارد دلار کاهش خواهد داد و برنامه بازخرید اوراق خود را لغو خواهد کرد. غول نفتی فرانسه و اکوینور نروژ اقداماتی مشابه انجام دادند. آکسون‌موبایل و شورون هم که تحت فشار زیادی قرار دارند، اعلام کردند بودجه خود را کاهش خواهند داد. گلدمن‌ساکس تخمین زد که شورون برای تأمین هزینه‌ها و برنامه‌های خود به قیمت نفت 50 دلاری نیاز دارد و آکسون به نفت 70 دلاری نیازمند است. غول‌های نفتی نسبت به سقوط قیمت نفت در مقایسه با شرکت‌های کوچک حفار شیل، حساسیت کمتری دارند. آنها پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌هایی دارند که در این مواقع سود زیادی برای آنها به ارمغان خواهد آورد؛ اما این‌بار سقوط تاریخی قیمت نفت با کاهش دید تقاضا همراه شده که ممکن است مصرف نفت را تا 10 میلیون بشکه در روز پایین بیاورد. گلدمن‌ساکس پیش‌بینی کرد با ماندن قیمت‌ها در محدوده 20 دلار، تولید نفت آمریکا 65 درصد سقوط کند. جی‌بی‌سی‌انرژی در یادداشتی نوشت: با چنین فضایی که بازارهای نفت را احاطه کرده است، احتمال آن وجود دارد که قیمت نفت برنت مانند 1986 و 1998 به‌صورت موقت به بشکه‌ای 10 دلار سقوط کند.از سویی برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که صنعت نفت شیل آمریکا با جنگ قیمتی که عربستان به راه انداخته، به‌حدی ضررده شده که حتی ایالت تگزاس درصدد بررسی تعیین سهم تولید برای شرک‌های این حوزه است. رایان سیتون، کمیسر «کمیسیون خط آهن تگزاس»، در مقاله‌ای در بلومبرگ این ایده را مطرح کرد که این رگولاتور یک کاهش 10 درصدی تولید را اعمال کند. در صورت چنین اقدامی، برای نخستین‌بار از دهه 1970 خواهد بود که این رگولاتور به ساماندهی تولید نفت می‌پردازد. اگرچه محدودیت تولید نفت ممکن است به تقویت قیمت‌ها کمک کند، اما علاقه سرمایه‌گذاران به این بخش را کاملا از بین می‌برد. مؤسسه تحلیل مالی و اقتصاد انرژی (IEEFA) در گزارش جدیدی به بررسی عملکرد مالی این صنعت پرداخت و نشان داد 34 شرکت شیل در یک دهه گذشته در مجموع 189 میلیارد دلار بیش از آنچه به دست آورده‌اند، هزینه کرده‌اند که شامل 2.1 میلیارد دلار نقدینگی منفی در سال گذشته بوده است. همچنین براساس گزارش اویل‌پرایس، در ابتدای سال 2020 و حتی پیش از شروع شیوع ویروس کرونا شرکت‌های نفت شیل آمریکا در قیمت 50 دلار وست‌تگزاس‌اینترمدیت تحت فشار مالی قرار گرفته بودند. اکنون که قیمت‌ها از این سطح بسیار پایین‌تر رفته است، چرخ‌های این صنعت از گردش می‌افتد.
نگرانی از منفی‌شدن قیمت نفت
به‌تازگی مدیر کل شرکت «میزوهو سکیوریتیز» با اشاره به تصمیم تولیدکنندگان بزرگ برای افزایش عرضه به بازار و هم‌زمان افت تقاضا به‌دلیل شیوع ویروس کرونا، پیش‌بینی کرد قیمت‌های نفت ممکن است منفی شود. به گزارش ایسنا، پل سانکی، مدیر کل شرکت «میزوهو سکیوریتیز»، با اشاره به اقدام عربستان سعودی و روسیه برای عرضه بیشتر نفت به بازار و افت تقاضا که در پی شیوع ویروس کرونا و محدود‌شدن فعالیت‌های اقتصادی تشدید شده است، اظهار کرد: قیمت‌های نفت ممکن است منفی شوند؛ اما در واقعیت، سطح ذخایر نفت پیش از این وقایع هم رو به افزایش بود. شبکه سی‌ان‌ان به نقل از سانکی نوشت: تقاضای جهانی برای نفت حدود صد میلیون بشکه در روز است؛ اما پیامدهای اقتصادی ناشی از اپیدمی کرونا ممکن است 20 درصد از تقاضا را کاهش دهد. چنین اتفاقی 20 میلیون بشکه در روز به مازاد عرضه در بازار اضافه خواهد کرد که به‌سرعت از ظرفیت مخازن نفت فراتر خواهد رفت و تولیدکنندگان را ناچار می‌کند به مشتریانشان برای دریافت نفت، پول پرداخت کنند و به این ترتیب قیمت‌های نفت منفی می‌شود.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/164410/بسته-2-تریلیون-‌دلاری-ترامپ
بستن   چاپ