نسیم گیلان
بلاک بازی با سفیر چین
چهارشنبه 20 فروردين 1399 - 20:04:51
نسیم گیلان - بلاک بازی با سفیر چین
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6233253
٠
٠
آفتاب یزد / متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
رضا بردستانی/ ... «حرف درست در زمان نادرست» این بهترین و گویاترین تیتری است که یکی از روزنامه های صبح ایران، در واکنش به جنجال توئیتریِ ایجاد شده بین برخی مقامات ایرانی و بعضی مقامات چینی و انبوهی از کاربران ایرانی انتخاب کرده است تیتری که باز می گردد به اظهارات سخنگوی وزارت بهداشت ایران. سخنگو و رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری روز یک‌شنبه، 17 فرودین ماه خود، آمار و گزارش‌های ارائه شده در مورد شیوع و مقابله با ویروس جدید کرونا در چین را «شوخی تلخی» توصیف کرد که به گفته او «بسیاری در همه جهان» را به این اشتباه انداخته که بیماری کووید 19 «مثل آنفلوآنزا است و مرگ و میر کمتری دارد». کیانوش جهانپور در این نشست که به صورت کنفرانس ویدئویی برگزار شد به طور تلویحی گزارش‌های ارائه شده در مورد چگونگی مهار اپیدمی کرونا در شهر ووهان را سوال‌برانگیز خواند و گفت: «اگر در چین گفته می‌شود دو ماهه یک اپیدمی مهار شده، باید بیشتر درباره آن فکر کرد.» چانگ هوا، سفیر پکن در تهران در واکنش به سخنان کیانوش جهانپور در یک پیام توئیتری با بیان این که وزارت بهداشت چین هر روز یک کنفرانس خبری برگزار می‌کند به او توصیه کرد اخبار و گزارش‌ها را به دقت بخواند و بعد نتیجه بگیرد. جهانپور اما این واکنش سفیر چین را بی پاسخ نگذاشته و می نویسد:« بسیار عالی! وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران هم روزانه دو کنفرانس خبری، نشست تخصصی ساعت 11:30 و نشست سخنگو ساعت 14:30 هر روز با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار میکند که تقریبا کم نظیر هست و برای سفرای محترم و اصحاب رسانه در همه کشورها بویژه کشورهای دوست قابل استفاده خواهد بود.»
>شاید کشمکش تمام می شد اگر...
کشمکش توئیتری جهانپور و چانگ هوا در حال فروکش کردن بود که عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه در صفحه توئیتر خود پیامی به انگلیسی منتشر کرد که بیشتر به تلاشی برای دلجویی از مسئولان چین و خاتمه دادن به این ماجرا به نظر می‌رسید. او در این پیام چین را پیشتاز مهار ویروس کرونا و یاری دهنده به کشورها «در سرتاسر جهان» معرفی کرد. سخنگوی وزارت خارجه در پیام خود تاکید کرد که ایران همواره قدردان کمک‌های چین در این شرایط دشوار است. سفیر چین هم با استقبال از این پیام و ری‌توئیت کردن آن نوشت: «شایعات نمی‌توانند دوستی ما را از بین ببرند!»چنین به نظر می رسد که حضور سخنگوی وزارت امورخارجه که واکنشی جانبدارانه ـ حداقل از نظر بسیاری از کاربران ایرانی ـ و علیه سخنگوی وزارت بهداشت از خود نشان داد باعث شد تا کشمکش مابین چانگ هوا و جهانپور به یک آوردگاه بزرگ توئیتری تبدیل شود و موافقان و مخالفان در له یا علیه دو سوی ماجرا ـ جهانپور/چانگ هوا ـ از کرونا تا برجام و دیگر اختلافات نو و کهنه را به پست هایی برای حمله به طرف مقابل تبدیل کنند!
>آماری که یک/شانزدهم واقعیت ها است!
نه مشابه آن چه کیانوش جهانپور گفته است که از زاویه ای دیگر نیز، برخی رسانه های جهان، دولت چین را به «پنهانکاری» و «عدم صداقت» متهم کرده بودند از جمله گزارشی که «آنا فیفیلد»، خبرنگار واشنگتن پست منتشر می کند و در خلال آن می نویسد یا به عبارتی ساده تر مدعی می شود؛« آمارهای عکس‌های یادبودی که در شبکه‌های اجتماعی گذاشته شده؛ آگهی‌های بزرگ‌داشت مردگان و ردیابی‌های آنلاین نشان می‌دهد که از روز 23مارس روزانه 3500 گلدان از خاکستر مرده‌های سوخته‌شده به خانواده‌های چینی در شهر ووهان داده شده. یعنی می‌توان با کمی دقت فهمید آماری که دولت چین از مرگ‌و میر کرونا به جهان اعلام کرده درست نیست و رقم اصلی در ووهان 16برابر بیش‌تر و برابر با 42هزارنفر است.» در همین زمینه رادیو آسیای آزاد هم با شمارش آمار سوزاندن پیکرها در مرده‌سوزخانه‌ها اعلام کرده شمار کشته‌شدگان واقعی چین 46800 نفر است. البته واشنگتن‌پست در ادامه گزارش خود از شهر ووهان چین یادآور می شود: «مردم ووهان نیز آمارهای دولتی مرگ‌ومیر کرونا را باور نمی‌کنند.»
>ادامه ی کشمکش...
در میانه این بگومگوها کیانوش جهانپور پیام دیگری در توئیتر منتشر می کند که به نوعی تکرار سخنان او در نشست خبری در مورد نقش چین در به اشتباه انداختن افکار عمومی جهان درباره مقایسه خطر آنفولانزا و بیماری کووید 19 است به تعبیری واضح تر، توئیت جدید، تکرار اتهام گمراه‌کننده بودن گزارش‌های چین را تایید و تاکید می کند. رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در آن توئیت می نویسد:«همه محافل آکادمیک دنیا بر پایه گزارش محققان چین حداقل آنفلوآنزای تیپ A را از ویروس نوپدید کرونا وخیم‌تر قلمداد کردند که یافته‌های امروز خلاف آن را نشان می‌دهد.» کیانوش جهان‌پور پس از این پیام، پیام دیگری مبنی بر قدرانی از حمایت‌های چین از ایران برای مقابله با کرونا در صفحه شخصی خود منتشر می کند تا به اصطلاح«نبض ماجرا» بر مدار آرامش قرار گیرد! او می نویسد:« ... و اما، دولت و ملت ایران قدردان دولت ها و ملت هایی است که به ویژه در این همه گیری جهانی کرونا در کنارشان ایستادند و حافظه تاریخی ایرانیان البته این قسمت ماجرا را هم فراموش نخواهد کرد. حمایت های چین از ملت ایران در این روزهای سخت، هکذا فراموش ناشدنی است. بیگانگان ذوق زده نشوند.»
>«مینو محرز» همان هایی را می گوید که «کیانوش جهانپور» گفته بود
«مینو محرز» عضو کمیته ملی مبارزه با بیماری کووید 19 کشور که خود به این ویروس دچار شده اما آن را شکست داده و بهبودی کامل یافته، در واکنش به اظهارات سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در خصوص آمارها و گزارشات چین در رابطه با کرونا که به نوعی شوخی تلخ با جهان است، حرف هایی می زند که همگان می فهمند اگرچه به زعم عده ای، مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران نباید علیه «چین» موضعگیری کنند اما آن چه کیانوش جهانپور گفته، چندان دور از واقعیت نیست!
محرز می گوید:«صحبت‌های زیادی در این باره می‌شود و در هر صورت از چین انتظار نمی‌رود که آمار و اطلاعات دقیقی ارائه بدهد. در حال حاضر هم نتایج بسیاری از مقالاتشان را پس می‌گیرند. آمار و مطالعات آن‌ها خیلی درست نبوده است.» وی ادامه می دهد:« رفتار ویروس پس از آنکه در همه جای دنیا شایع شد، نشان داد، مانند آنچه چین گزارش می‌داده، نیست. دو احتمال وجود دارد؛ یا ویروس جهش پیدا کرده و قوی‌تر شده است، یا آن‌ها در ارائه اطلاعات کم‌کاری کرده‌اند. از لحاظ علمی آنچه بنده می‌دانم این است که آمار و گزارشات آن‌ها، خیلی درست نبوده است. البته نمی‌توانیم بگوییم که خسارات ما بدلیل اظهارات چین بوده است، بالاخره نوع بیماری در کل دنیا پیچیده است، اما بیماری ثابت کرده‌ است که میزان کشندگی و قدرت سرایتش به طور وحشتناکی بالاتر از گفته‌های چین است.
«چپ» و «راست» ماجرا علیه «شرق» و «غرب»!
دعوا اما در توئیتر و دیگر شبکه های اجتماعی نه علمی است نه پزشکی! بلکه ممزوجی است از سیاست، جامعه شناسی، اقتصاد و دعواهای مرسوم سیاسی ـ انتخاباتی که به بهانه ی موضعگیری سخنگوی وزارت بهداشت نثار دو طرف ماجرا یعنی چپ و راستی می شود که یکی از دو سوی شرق و غرب را گرفته اند!
کاربری می نویسد:« سخنگوی وزارت خارجه ایران به جای دفاع از جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت چنان دفاعی از چین کرد که خود چینی‌ها چنین از خود دفاع نکرده بودند.» و کاربری دیگر در تقابلی غیر مستقیم:« این حجم مراقبت از منافع امریکا تو خود امریکا هم ندیدیم .» این دو توئیت که از بین هزاران تویئت انتخاب شده حکایت از دعوای دوسوی ماجرایی دارد که ماهیتی صرفا علمی ـ پزشکی داشت اما با یک حرکت نا به جا به کشمکش گروه های متضاد سیاسی در داخل تبدیل شد. کشانیدن دعوا به مسائلی همچون؛ برجام، تحریم، اف.ای.تی.اف، اتحادیه اروپا، اینستکس، انتخابات 96 و 1400 و نظائر آن این حقیقت را برملا می کند که تعارضات سیاست داخله به آسانی از عرصه ی بین المللی به عرصه ی درونی کشور هدایت شدنی است تا جایی که در بین توئیت هایی بعضاً به غایت هتاکانه و زشت نکته ای که بتوان آن را به عنوان یک تحلیل سیاسی تلقی کرد دیده نمی شود. انواع و اقسام متلک ها و توهین ها، یادآوری هایی شاذ و به رخ کشیدن هایی به جا و نا به جا این عرصه را به یک محفل بسته ی صرفاً سیاسی تبدیل می کند و عملا سفیر چین و سخنگوی وزارت بهداشت دیگر جایی در این مشاجرات ندارند اما آن چه از میان همه ی این گفت و شنودها خودنمایی می کند این که، آن گروه که سیاست های غرب را نقد می کند و متمایل به شرق است به همان اندازه در ایدئولوژی می لنگد که طرف مقابل اما آن چه از زاویه ای دیگر نگران کننده است؛ آستانه ی تحمل پایین سفیر چین است چنانچه هر نقدی در توئیتر به وی و کشور او شده بلافاصله از سوی سفیر فوق، کاربر منتقد بلاک شده است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/169173/بلاک-بازی-با-سفیر-چین
بستن   چاپ