نسیم گیلان
غمنامه درخت
يکشنبه 3 تير 1397 - 15:19:14
گیلان آنلاین - آستارا - صبح زود یک روز جمعه صدای غرش اره و هیاهوی چند نفر مرا از خانه به خیابان کشاند، ماموران شهرداری چنار تنومند و زنده ای را در پیاده رو کشته و خون سبزش را جاری کرده بودند.
کشتن یک موجود جاندار در صبح زود یک روز تعطیل به اعدام محکومان در سحرگاهان شباهت زیادی داشت . بالای پیکر بی جان چنار رسیدم، قطر قابل توجه بدنه آن از سن زیادش حکایت داشت و کارگران برای انتقال سریع پیکرش، دست و پای آن را مثله می کردند اما حتی یکی از برگ هایش پژمرده نشده بود و اعدام آن بعد از سال ها تولید اکسیژن و سایه گستری در خیابان و پیاده رو غیرقابل توجیه می نمود.
مردی از همسایگان جلو آمد و گفت: در و دیوار خانه و مغازه ام به علت گستردگی ریشه این درخت آسیب دیده و دچار شکستگی و ترکیدگی شده است.
فرهاد اکبری با نشان دادن چند ترک و گسست در دیواره و سقف مغازه و منزل خود افزود: از مدت ها قبل قطع این درخت مزاحم را از شهرداری تقاضا کرده بودم و بعد از دوندگی های زیاد و تایید مقامهای مسئول، مجوز قطع آن را گرفتم و امیدوارم شمای خبرنگار برای من مشکل ایجاد نکنید.
مسئول کارگران و نماینده شهرداری نیز با تایید اظهارات این شهروند، برگه ها و نامه های شهرداری و امضای مقامهای مسئول و اعضای کمیسیون قطع اشجار شهرداری را نشان داد و از اقدام قانونی خود و همکارانش دفاع کرد.
محمد پیرانی به خبرنگار ایرنا گفت: بر اساس یکی از بندهای کمیسیون قطع اشجار، متقاضی قطع این درخت در ازای تحقق خواسته اش، به کاشت 2 اصله نهال در محل هایی که شهرداری تعیین خواهد کرد، موظف شده است و این کار با حضور ما انجام خواهد گرفت.
رهگذری با ابراز ناراحتی از قطع درخت گفت: در خیلی از شهرها به جای قطعه قطعه کردن درختان مزاحم، اطراف آن را حفر و درخت را با ریشه از خاک بیرون آورده و در محل مناسبی می کارند تا حتی یک اصله از درختان فضای سبز کم نشود.
نماینده شهرداری در پاسخ وی بیان کرد: متاسفانه به علت نبود امکانات لازم و بزرگ بودن این درخت، امکان انتقال آن به مکان دیگر میسر نبود و به ناچار، آن را از بین بردیم.
اکنون درختی که بیش از 10 سال با تحمل گرد و غبار خیابان و وسایل نقلیه، مایه آرامش خاطر رهگذران بود و علاوه بر تولید هوای پاک، از قرار گرفتن مردم در سایه سارش خوشنود می شدند ، جان خود را از دست داده و هراس اره و تبر در اندام سایر درخت ها لرزه انداخته است.
شهردار آستارا در خصوص چنار قطع شده در حاشیه خیابان اصلی این شهر گفت: با قطع هر گونه درخت مخالفم و حتی بعد از تصویب کمیسیون قطع اشجار، در مقابل آنها مقاومت می کنم اما از آنجائیکه تلاش اعضای کمیسیون برای منصرف نمودن شهروند متقاضی قطع درخت به نتیجه نرسید ، به رای کمیسیون تمکین کرده ام.
جواد معیتی افزود: متقاضی قطع درخت باید علاوه بر پرداخت جریمه تعریف شده، چند نهال نیز در محل قطع درخت بکارد و این اقدام وی به تایید کارشناسان شهرداری برسد.
وی ادامه داد: در برخی نقاط شهر به جای از بین بردن درختان، به جابجایی و انتقال آنها اقدام کرده ایم و متاسفانه امکان جابجایی این چنار تنومند وجود نداشت و تاکنون در شهرداری آستارا نسبت به پلاک کوبی و صدور شناسنامه برای درختان فضای سبز شهر اقدام نشده است.
معیتی اظهار کرد: قطع غیرمجاز درخت توسط شهروندان و اعمال جریمه به آن از سوی شهرداری سابقه زیادی ندارد و در صورت مشاهده، با جدیت و برابر قانون با متخلف برخورد می شود اما این چنار را باید در زمستان قطع می کردند و دلیل از بین بردن آن را در فصل سبزی و سرزندگی پیگیری خواهم کرد.
مطابق ماده یک قانون حفظ و گسترش فضای سبز شهرها قطع هر نوع درخت یا نابود کردن آن به هر طریق در معابر، میدان ها، بزرگراه ها، پارک ها، بوستان‌ها، باغ ها و حریم و محدوده شهرها بدون اجازه شهرداری و رعایت ضوابط ممنوع است.
طبق ماده 2 همین قانون، شهرداری ها در حریم و داخل شهرها مکلفند ظرف مدت یکسال، شناسنامه ای مشتمل بر تعداد، نوع، محیط و سن تقریبی درختان را تدوین کنند.
هر کس درخت فضای سبز را به عمد و برخلاف قانون مذکور قطع و یا موجبات از بین رفتن آنها را فراهم کند، علاوه بر جبران خسارات وارده، به جزای نقدی و در صورت قطع بیش از 30 اصله نهال، به 6 ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.
12 هزار سال پیش تعداد درختان زمین، 2 برابر امروز بود اما انسان ها با فعالیت های خودخواهانه حدود 15 میلیارد درخت را از بین برده اند.
یک درخت بالغ ، سالانه حدود 48 پوند معادل 22 کیلوگرم دی اکسید کربن را جذب و به اندازه مصرف 2 انسان، اکسیژن تولید می کند و در شرایطی که خشکسالی های ممتد، کانون های گرد و غبار و آلاینده های مختلف و کم آبی حیات انسان را تهدید می کند، حفظ حتی یک اصله نهال را نیز باید مغتنم شماریم و با برانگیختن حساسیت ها و مسئولیت های اجتماعی، فضای سبز و محیط زیست را همچون سرمایه ای ارزشمند و در معرض خطر، پاسداری کنیم.
شهرستان مرزی بندر آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان قرار دارد.
گزارش از عیسی پاشاپور
7124

http://www.gilan-online.ir/fa/News/37345/غمنامه-درخت
بستن   چاپ