نسیم گیلان
مناره‌اي براي تمام فصول!
چهارشنبه 17 آذر 1395 - 11:23:57 AM
ايسنا
fiogf49gjkf0d

گيلان انلاين- برجي به اين بلندي در چشمان ما چقدر کوتاه آمده که ساز ناملايمتي با آن را کوک کرده‌ايم. ته سيگار ريخته‌ايم، آجرهايش را شکسته‌ايم و  زخمي‌اش کرده‌ايم. يادگاري‌نويسي بماند که نگفتنش بهتر است.

مناره‌بازار محصور در ميان شاليزارها

معصومه پورهادي دهيار روستاي مناره‌بازار صومعه‌سرا ا بيان اينکه روستاي مناره‌بازار يکي از روستاهاي دهستان طاهرگوراب از توابع بخش مرکزي شهرستان صومعه‌سرا است، اظهار کرد: اين روستا در فاصله پنج کيلومتري دهستان طاهرگوراب و 9کيلومتري از مرکز صومعه‌سرا قرار دارد. اين روستا از شمال به روستاي خشتامدخ، جنوب به روستاي شارم، شرق به روستاي اباتر و از غرب به روستاي چمن در صومعه‌سرا محدود مي‌شود.

وي افزود: روستاي مناره‌بازار به لحاظ موقعيت جغرافيايي ميان اراضي شاليزاري، باغ و رودخانه واقع شده است.

برپايي بازار محلي دور مناره آجري

پورهادي جمعيت روستاي مناره‌بازار را 502 نفر در قالب 121خانوار دانست و خاطرنشان کرد: ساکنين اين روستا از کليه امکانات گاز، برق، تلفن،آب برخوردارند.

وي به اسم اين روستا اشاره کرد و گفت: اسم روستا به گفته بزرگان بدليل وجود مناره آجري است که در قديم اطراف آن بازار محلي برپا مي‌شده است.

تخريب قسمتي از مناره آجري بر اثر زلزله

دهيار روستاي مناره‌بازار صومعه‌سرا با بيان اينکه يکي از آثار تاريخي و گردشگري گيلان در روستاي مناره‌بازار صومعه‌سرا واقع شده است، تصريح کرد: برج آجري مناره‌بازار يکي از زيباترين آثار تاريخي گيلان محسوب مي‌شود.

وي به ويژگي‌هاي ظاهري اين بناي تاريخي اشاره کرد و افزود: مناره آجري مخروطي شکل است. در ابتدا ارتفاع آن 29 متر بوده که با گذر زمان و بر اثر زلزله سال 69 قسمت­هايي از برج تخريب شده است.

تنها محيط پيرامون برج آجري صومعه‌سرا پاکسازي مي‌شود

پورهادي با تاکيد بر اينکه برج آجري مناره‌بازار مي‌تواند فرصت خوبي براي منطقه از نظر گردشگري و اقتصادي باشد، ادامه داد: فضاي حريم مناره آجري را مي‌توان به عنوان پارک با نصب نيمکت، روشنايي و... ساماندهي کرد. همچنين با نصب کيوسک،قرار دادن يک فرد در محل و اخذ ورودي مي‌توان گامي در جهت ايجاد اشتغال، جذب توريست و اقتصاد منطقه برداشت.

وي يادآور شد: تنها کاري که دهياري با همکاري شوراي اسلامي روستا بدليل نداشتن بودجه کافي قبل از آغاز تعطيلات انجام مي‌دهد پاکسازي محيط پيرامون اين اثر تاريخي است.

دهيار روستاي مناره‌بازار در پايان با يادآوري اينکه قسمتي از اين برج آجري بر اثر زلزله سال 69 تخريب و پس از چند سال نسبت به بازسازي آن اقدام شده است، اظهار کرد: بيشترين ميزان بازديد از اين برج در ايام تابستان و عيد نوروز است.

ثبت برج مخروطي‌شکل صومعه‌سرا در فهرست آثار ملي

عليرضا مهرگان مسئول ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري صومعه‌سرا در ادامه با بيان اينکه "برج آجري" معروف به مناره‌بازار يکي از آثار تاريخي ثبت شده صومعه‌سرا در سازمان ميراث فرهنگي است، اظهار کرد: اين مناره آجري در روستاي مناره‌بازار در فاصله 9کيلومتري غرب صومعه‌سرا واقع شده است. اين مناره يکي از مهم‌ترين آثار تاريخي گيلان محسوب مي‌شود.

وي با بيان اينکه برج آجري مناره‌بازار مخروطي شکل است که با حرکت به سمت بالا از قطر آن کاسته مي‌شود، افزود: تاريخ بناي اين مناره آجري دقيقا مشخص نيست؛روايات محلي بناي اين مناره را به چل گوش چمني منسوب مي‌دهند. او در زماني که با اقتدار حکومت مي‌کرد آن را بنا کرده است. اما باستان‌شناسان اين بنا را مربوط به دوره سلجوقي مي‌دانند.

رسيدن به بام برج آجري با 50 پله

مهرگان با بيان اينکه اين برج تماماً از آجر است، خاطرنشان کرد: اين مناره بين اهالي محل به نام "منار" معروف مي‌باشد. ارتفاع اين برج در حال حاضر بيش از 17 متر، قطر پايه آن حدود 2.9 متر و محيط آن حدود 18.30 متر است.

وي با بيان اينکه تنها درِ ورودي اين بنا در جنوب غربي آن واقع شده است، گفت: تنها راه رفتن به بالاي مناره پله‌هاي مارپيچي است. اين برج، پلکاني و مارپيچ با 49 پله است که به بام مسطح منتهي مي‌شود.

مسئول ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري صومعه‌سرا با اشاره بر اينکه اندازه آجرهاي اين برج 21*21 سانتي‌متر و ضخامت آن 4.5 سانتي متر است، تصريح کرد: در ارتفاع حدود 5متري اين برج يک نوار به پهناي حدود 25 سانتي‌متر به بدنه بيروني آن ديده مي‌شود که معلوم نيست آيا محل ايجاد کتيبه بوده يا صرفاً عنصري تزئيني براي از بين بردن يکنواختي نماي بيروني برج است.

بخش‌هايي از برج آجري صومعه‌سرا مرمت شده است

مهرگان با بيان اينکه اين بنا داراي طاقي جناقي است، خاطرنشان کرد: در ديواره برج در مجموع سه شيار عمودي است که احتمالاً کارکرد نورگير داشته است. اين شيارها در بيرون باريک و بلند ولي در داخل برج وسيع‌تر مي‌شوند.

وي با بيان اينکه طي سال‌هاي 81-82 بخش‌هاي قابل ملاحظه‌اي از قسمت پايين برج و نيز بخش‌هايي از قسمت فوقاني آن مرمت شده است، اضافه کرد: برنامه تعيين حريم مناره توسط گروه باستان‌شناسي اداره کل سازمان ميراث فرهنگي گيلان در سال 90 انجام شده است.

صومعه‌سرا داراي 6بناي ثبت‌ شده در فهرست آثار ملي و ميراثي است

مسئول ميراث فرهنگي،صنايع‌دستي و گردشگري صومعه‌سرا بر اهميت حفظ ميراث فرهنگي تاکيد کرد و گفت: ميراث فرهنگي داراي نقشي گسترده در شناخت هويت و تمدن ملي ما است.

وي با بيان اينکه آثار و اماکن تاريخي بيانگر هويت و اصالت ما است،ابراز کرد:شهرستان صومعه‌سرا داراي ظرفيت‌ها و پتانسيل‌هاي بسياري در جذب گردشگر مي‌باشد. صومعه‌سرا داراي شش اثر و بناي تاريخي ثبت شده در سازمان ميراث فرهنگي کشور است.

مهرگان متذکر شد:پل گازروبار، برج آجري مناره‌بازار، حمام تاريخي کسماء، محوطه تاريخي هفت دغنان، ساحتمان قديمي آيت الله ضيابري و پل گوراب تولم‌شهر از آثار ثبت شده صومعه‌سرا در فهرست آثار ملي هستند.

پيگير ثبت خانه منتسب به ميرزا در گوراب‌زرميخ هستيم

اين مسئول با يادآوري اينکه هرگونه ساخت و ساز در روستاي مناره‌بازار بايد با مجوز ميراث فرهنگي صورت گيرد، گفت:اين برج آجري در رديف آثار باستاني به شماره 2681 در تاريخ 78.12.25 ثبت شده است.

مسئول ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري صومعه‌سرا با بيان اينکه امسال اعتبارات شهرستاني براي مرمت و بازسازي اين بنا در نظر گرفته شده است، تصريح کرد: تمام تلاشمان ثبت آثار تاريخي ديگري در اين شهرستان چون خانه منتسب به ميرزاکوچک خان جنگلي در گوراب زرميخ صومعه‌سرا است.

وي با اشاره بر اينکه آثار تاريخي بخشي از فرهنگ و تاريخ منطقه را در خود جاي مي‌دهند، يادآور شد: با بازسازي آثار تاريخي مي‌توان علاوه بر حفظ اين آثار آن را به نسل‌هاي آينده نيز انتقال داد.

مسئول ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري صومعه‌سرا در پايان اهميت حفظ و حراست از آثار تاريخي را مهم دانست و عنوان کرد: آثار تاريخي جزيي از اسناد هويتي هستند. مرمت و حفظ آثار تاريخي رونق و توسعه گردشگري را بدنبال دارد. آثار تاريخي بيانگر پيشينه تاريخي هر منطقه است.

بيشترين بخش بودجه ميراث فرهنگي صومعه‌سرا مربوط به مرمت است

در ادامه دکتر حسين اسماعيل‌پور فرماندار صومعه‌سرا با بيان اينکه امسال بودجه ميراث فرهنگي صومعه‌سرا 60درصد افزايش يافته است، اظهار کرد: امسال از بودجه شهرستان 230ميليون براي بخش ميراث فرهنگي تصويب شده است که بيشتر مربوط به حوزه مرمت، بازسازي و حفظ آثار تاريخي است.

وي با يادآوري اينکه سال گذشته ميزان 150 ميليون تومان بودجه مصوب ميراث شهرستان بود، افزود: با توجه به پتانسيل‌ها و ظرفيت‌هاي موجود اگر ميراث فرهنگي شهرستان خواهان فعاليت در زمينه بناهاي تاريخي باشد مي‌توانيم علاوه بر بودجه از هر مجموعه‌اي چون شهرداري‌ها و...براي بازسازي، مرمت و نگه‌داري آثار تاريخي کمک بخواهيم.

اسماعيل‌پور با بيان اينکه سال گذشته ماده 180تحقق نيافت، خاطرنشان کرد: طرح‌هاي بسياري مدنظر است که بدون پول و بودجه نيز قابل اجرا است.

وي گفت: ميراث فرهنگي و آثار تاريخي چند نکته را در ذهن‌ها روشن مي‌سازد. مهم‌ترين بحث در خصوص آثار تاريخي به گذشته ما بر مي‌گردد که به نوعي نمايان‌گر گذشته است.

فرماندار صومعه‌سرا با بيان اينکه دومين ويژگي آثار تاريخي جنبه درآمدي و اقتصادي آن است، تصريح کرد: در بسياري از کشورها آثار تاريخي يکي از منابع اصلي کسب درآمد محسوب مي‌شود.

وي مسئله سوم اهميت آثار تاريخي را بحث انتقال فرهنگ دانست و عنوان کرد: انتقال فرهنگ و هويت به نسل‌هاي بعدي با آثار تاريخي بسيار آسان‌تر و امکان‌پذيرتر خواهد بود.

برپايي جشنواره‌ها در جوار آثار تاريخي راهي براي معرفي و جذب توريست است

اسماعيل‌پور با بيان اينکه چند اثر تاريخي شهرستان نظير گازروبار، حمام کسماء، مناره‌بازار بدليل بي ­توجهي به حاشيه رفته‌اند، متذکر شد: شهرستان صومعه‌سرا در بحث جاذبه‌هاي طبيعي داراي بيشترين و بهترين شرايط ممکن در خصوص گردشگري در حوزه تالاب از پرنده‌نگري تا تالاب‌گردي است.

وي با بيان اينکه  آثار تاريخي از لحاظ اجتماعي، اقتصادي و هويت حائز اهميت است، ابراز کرد: بهترين راه معرفي آثار تاريخي هويت‌بخشي به آثار و ابنيه است. هر اثر تاريخي داراي يک شناسنامه‌ است شناسنامه آثار تاريخي بايد بين مردم، گردشگران و مجامع عمومي معرفي شود.

اسماعيل‌پور با بيان اينکه مطلوب است آيين‌ها و جشنواره‌ها براي بيشتر شناخته‌شدن و معرفي آثار منطقه در کنار آثار تاريخي برگزار شود، ادامه داد: تهيه کتابچه و استفاده از فضاي مجازي از ديگر راه‌هاي معرفي آثار تاريخي است. فضاي مجازي در دنيا يکي از بهترين و به روزترين شيوه‌ها براي معرفي بناهاي تاريخي به شمار مي‌رود.

تمام تلاشمان احياي آثار تاريخي صومعه‌سرا است

وي به برنامه دولت در خصوص آثار تاريخي و ميراث فرهنگي اشاره کرد و ادامه داد: دولت مصمم است آثار تاريخي را جهت انتقال به نسل‌هاي بعدي مرمت، بازسازي و حفاظت کند اما ظرفيت دولت در ارتباط با اين زمينه محدود است.

فرماندار صومعه‌سرا در پايان با بيان اينکه در بحث واگذاري آثار تاريخي به بخش خصوصي از نظر حقوقي مشکل وجود دارد، اظهار کرد: تمام تلاش بنده احياي آثار تاريخي شهرستان بوده است. براي موفقيت به اين مهم همکاري، مشارکت و همراهي همگان نياز است.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/4152/مناره‌اي-براي-تمام-فصول!
بستن   چاپ