نسیم گیلان
کتاب «حصارخروان» توسط انتشارات سپیدرود رشت منتشر شد
سه شنبه 18 مهر 1402 - 2:01:51 PM
ایسنا
نسیم گیلان -  کتاب «حصارخروان» در خاطرات سیف الله شیرمحمدی، همراه با قصه‌های فولکوریک به زبان تاتی به همت انتشارات سپیدرود رشت منتشر شد.
کتاب تاریخ شفاهی «حصارخروان» که به معرفی دو روستا به نام های «حصار» و «خروان» می‌پردازد، از زبان یکی از اهالی به نام «سیف‌الله شیرمحمدی» نقل شده که در عمران و آبادی این دو روستا نقش بسزایی داشته است.
کتاب «حصارخروان» به همت «مهری شیرمحمدی و محمدمهدی شیرمحمدی» گردآوری و تنظیم شده و پنج سال پس از فوت سیف‌الله شیرمحمدی، توسط انتشارات سپیدرود رشت در 500 شمارگان منتشر شده است.
این کتاب در سه بخش تنظیم شده که بخش نخست شامل خاطرات «سیف‌الله شیرمحمدی» از زبان خودش است. این خاطرات در زمان حیاتش (متولد دی 1325/ درگذشت 31 شهریور 1397) برای پسر دومش بازگو و بخش‌هایی از سلسله خاطرات وی در قالب تاریخ شفاهی روستای حصارخروان، در روزنامه همشهری منتشر شده است.
پس از درگذشت سیف‌الله شیرمحمدی، بخشی از خاطرات بازنویسی و مواردی نیز از دفترچه خاطرات او اضافه شده و در سال 1402 و همزمان با پنجمین سالگرد درگذشتش منتشر می شود تا نسلی که با خدمات اجتماعی او آشنا نیستند، لااقل با بخشی از تاریخ حصارخروان آشنا گردند.
سیف الله شیرمحمدی، یکی از بزرگان روستای حصارخروان بود. دوران کودکی و نوجوانی سختی را سپری می کند. ولی روحیه سخت کوشی و آزادمنشی وی باعث می شود نه تنها برای خانواده تلاش نماید، بلکه مصدر نیکی‌های زیادی در روستای خود باشد.
روستای حصارخروان، از دو روستای حصار و خروان تشکیل شده و در 35 کیلومتری شهر قزوین قرار دارد. آب این دو روستا از طریق قنات تامین می‌شد؛ قناتی که نیازمند لایروبی سالانه بود.
سیف الله شیرمحمدی با اینکه مقنی نبود، شخصا داخل چاه می‌رفت و برای لایروبی رشته چاه های قنات روستا، آستین بالا می‌زد. مهمترین فعالیت وی، عضویت در شوراهای شهر و روستا در دهه 1360 بود. در سال هایی که عضویت در شوراها نه نام داشت و نه نان و تنها خدمت صادقانه برای ارتقاء سطح کیفیت زندگی و رفاه مردم منطقه ملاک بود. یکی از مهم‌ترین اقدامات او تقسیم زمین های اربابی به نفع مردمی بود که بدون ملک زراعی بودند.
بخش دوم کتاب، قصه‌های فولکوریک حصارخروان به زبان تاتی است که از زبان «احترام رضائیان» همسر سیف الله شیرمحمدی بازنویسی شده است. زبان تاتی از دسته زبان‌های ایرانی شاخه غربی است و براساس اعلام یونسکو، این زبان در حال انقراض است. حصارخروان، یکی از تات نشین های استان قزوین است که در نقشه پراکنش تات نشین‌های ایران، کمتر بدان توجه شده است.
تصاویر و اسناد مربوط به حصارخروان نیز در بخش سوم کتاب دیده می‌شود.

نسیم گیلان

نسیم گیلان

نسیم گیلان

انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/721087/کتاب-«حصارخروان»-توسط-انتشارات-سپیدرود-رشت-منتشر-شد
بستن   چاپ