نسیم گیلان
بذرها با سم های قارچ کش مجاز ضدعفونی شوند
دوشنبه 19 فروردين 1398 - 12:55:52
نسیم گیلان - رشت - مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان در توصیه ای به شالیکاران استان، تأکید کرد که به منظور پیشگیری و کاهش اثرات بیماری­های قارچی بذرزاد، بذرها را با سموم قارچ­کش مجاز ضدعفونی کنند.
ابراهیم اکبرزاده کاسانی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: برای جدا کردن بذرهای کاملاً پر و سنگین از بذرهای پوک و نیمه پر ، باید بذر مورد نظر را در محلول آب و نمک قرار دهند و بدین منظور می بایست به آب نمک اضافه کرده تا غلظت آب افزایش یابد بطوریکه یک تخم مرغ به اندازه یک سکه بالای آب قرار گیرد دراینصورت غلظت آب نمک برای بوجاری مناسب است.
وی ادامه داد: بذرها در داخل محلول آب نمک ریخته شده و هم زده شود، بذرهایی که در بالای آب قرار گرفته و یا در وسط آب غوطه ورند غالباً ناسالم و غیر بذری اند و باید توسط یک آبکش از بذرهای سالم جدا و برای مصارف غیربذری استفاده شوند.
وی افزود: بذرهایی که کاملاً ته نشین می شوند، بذرهای مناسب برای کاشت بوده که باید سریعاً از آب نمک خارج و چند مرتبه با آب معمولی شستشو شوند بطوریکه نمک از بذرها کاملا جدا شود تا هیچگونه اثر سوئی بر روی جوانه زنی بذر بوجود نیاورد.
اکبرزاده اضافه کرد: به منظور پیشگیری و کاهش اثرات بیماری­های قارچی بذرزاد، بذرها با سموم قارچ­کش مجاز ضدعفونی شود بدین منظور بذرها را به مدت 12 تا 24 ساعت برای جذب آب در آب شیرین خیسانده سپس بمدت 24 ساعت در محلول سم توصیه شده برای ضدعفونی قرار می دهند.
وی گفت: چنانچه بذر داخل گونی باشد در طول 24 ساعت باید سه تا چهار نوبت آن را از محلول سمی بیرون آورده و به آرامی تکان و سپس در داخل محلول سم قرار داد در غیر اینصورت باید سه تا چهار نوبت محلول آغشته به سم را که بذر داخل آن قرار دارد، با چوب و یا وسیله دیگری هم زده تا اولاً هوای بیشتری به بذر برسد و از طرف دیگر محلول حالت یکنواختی خود را حفظ کرده و سم تاثیر بهتری روی قارچ ها داشته باشد.
گیلان 238 هزار هکتار زمین شالیزار دارد که از این میزان، 180 هزار هکتار آن از طریق کانال های آبرسانی از آب سد سفیدرود آبیاری می شوند و بقیه نیز از آب بندان ها و رودخانه های داخلی استان استفاده می کنند.
برای انجام کشت برنج در گیلان ابتدا دو مرحله شخم (زمستانه و بهاره) از ابتدای دی ماه در زمین های شالیزاری تا اواخر فروردین ماه انجام می شود.
طبق اعلام رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان ؛ در سال 1397 بالغ بر یک هزار و یکصد تن انواع بذر گواهی شده بومی و پرمحصول برنج با ارزش اقتصادی معادل 102 میلیارد ریال تولید و با اختصاص یارانه برای کاهش قیمت بین زارعان توزیع شد و با توجه به اثرگذاری بذرهای با کیفیت در افزایش تولید، شاهد افزایش تولیدی معادل هشت هزار و 800 تن شلتوک با ارزش 500 میلیارد ریال در سال جاری در استان خواهیم بود.
از مزایای استفاده از بذرهای گواهی شده می توان به یکنواختی محصول در مزارع، مدیریت بهتر نهاده های مصرفی از جمله انواع کودها، افزایش تولید در واحد سطح و همچنین اثر آن در مرحله تبدیل در کارخانجات شالیکوبی و تولید برنج سفید با کیفیت اشاره کرد.
7296/2007/

http://www.gilan-online.ir/fa/News/92916/بذرها-با-سم-های-قارچ-کش-مجاز-ضدعفونی-شوند
بستن   چاپ