نسیم گیلان

آخرين مطالب

حرفه‌آموزی کودکان بی‌سرپرست با موزیک و نساجی/ یتیم خانه های بلدیه رشت در کدام محلات بودند فرهنگي

حرفه‌آموزی کودکان بی‌سرپرست با موزیک و نساجی/ یتیم خانه های بلدیه رشت در کدام محلات بودند
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - کمتر از صد سال از تاسیس دارالایتام و اداره موزیک بلدیه رشت می گذرد و اطلاعات بسیار ناچیزی از تلاش این بلدیه برای کمک به فقرا و بی سرپرستان و حتی ایجاد گروه موزیک موجود است.
خبرگزاری شبستان_رشت ، مهری شیرمحمدی ؛ بلدیه‌های رشت و انزلی در ابتدا دارالایتامی برای کودکان بی‌سرپرست تاسیس می‌کنند و با آموزش آنها، بلدیه‌های این دو شهر صاحب دسته موزیک می‌شوند.
دسته موزیک انزلی در سال 1308 و گروه موزیک بلدیه رشت در سال 1314 خورشیدی رسما کار خود را آغاز می‌کند. با اینکه کمتر از صد سال از تاسیس این دارالایتام‌ها گذشته، باوجود بررسی بسیار، هنوز مکان دقیق دارالایتام رشت برای نگارنده روشن نشده است.
ب ا بررسی روایت‌های شفاهی و اخبار و اطلاعیه منتشر شده در روزنامه‌های آن زمان، می‌توان نتیجه گرفت؛ بلدیه رشت ابتدا دارالایتام‌های متعددی با حرفه آموزی‌های مختلف تاسیس می‌کند و گروه موزیک و احیانا اداره موزیک چندسال بعد از آن ایجاد می‌شود. بنابر اخبار منتشر شده در روزنامه اطلاعات به سال 1314 خورشیدی، دسته موزیک بلدیه رشت در سال 1314 با 40 نفر نوزانده رسما کار خود را آغاز می‌کند و شهرداری رشت طی قراردادی با 20درصد تخفیف از شرکت«کرالتون فرانسه»، ابزار موسیقی لازم برای دسته موزیک شهرداری رشت را خریداری و از طریق بندر پهلوی(انزلی) وارد رشت می‌کند. «برای ورود نمودن اشیای موزیک جهت چهل نفر، در اثر مذاکره با کارخانه کرالتون در پاریس از طرف اداره بلدیه رشت، مدیر کارخانه مزبور موافقت حاصل کرده که چون اشیای مزبور مربوط به اداره بلدیه می باشد، صدی بیست تخفیف بدهند.» (اطلاعات، ش 2711، چهارشنبه 27/11/1314)
روزنامه اطلاعات طی دو خبر، ترخیص کالای مزبور در گمرک انزلی را گزارش داده و در این مورد می‌نویسد: «تعلیم موزیک به اطفال دارالایتام – از رشت اطلاع می‌دهند، اداره شهرداری گیلان درصدد خرید یک دستگاه موزیک برآمده و چندی است که اطفال دارالایتام رشت مشغول فراگرفتن تعلیمات موزیک می‌باشند.» (اطلاعات ، ش 2769 سه شنبه 7/2/1315) دو ماه بعد، همین روزنامه می‌نویسد: «چند روزی است که چهل قطعه از آلات موزیکی که اداره شهرداری در اروپا خریداری کرده بود، وارد گمرک بندر پهلوی و اطفال دارالایتام هم مدتی است که همه روزه عصرها در باغ سبزه میدان مشغول فراگیری تعلیمات موزیکی می‌باشد.» (اطلاعات، ش 2851 چهارشنبه 3/4/1315) (به‌نقل از کتاب تاریخچه بلدیه)

نسیم گیلان

ف رهیختگان سالخورده رشت، کم و بیش گروه موزیک شهرداری رشت را به یاد دارند. اما در زمینه مکان دقیق آن بین راویان اختلاف است. از جمله «علی اکبر مرادیان گروسی» یکی از معلمان بازنشسته و پژوهشگر در گفتگو با نگارنده (8آبان99) اشاره کرد که محل اداره موزیک مابین «زیرکوچه» و نفت انبار بود. از «زیر کوچه که داخل می شویم یک دوراهی هست که سمت چپ آن به سمت خط ماشین می رود و سمت راست به سمت نفت انبار و اداره موزیک می رود.»
«زیرکوچه» کوچه معروفی از ابتدای خیابان شریعتی به محله باقرآباد است. نگارنده برای کسب اطلاع از مکان دقیق اداره موزیک، جمعه هفتم آذرماه استاد گروسی را در محله زادگاهش یعنی باقرآباد برد تا مکان یابی دقیق چند لکه تاریخی از جمله اداره موزیک را نشان دهد. وی، پس از نشان دادن محل نفت انبار، راسته خط ماشین و بازار ساروق بندان، از فرعی دیگری ما را به کوچه‌ای برد که انتهای آن به زیر کوچه می‌رسید. در میانه کوچه، زمین و محوطه متروکی بود که یک درب آهنی بزرگ دارد.
گروسی توضیح داد: « این زمین وسیعی که می‌بینید، سابقا یک درب قدیمی داشت و مکان اداره موزیک شهرداری اینجا بود. درواقع دارالایتام بود که شهرداری رشت بچه‌های یتیم را سرپرستی می‌کرد و به آن‌ها موزیک یاد می‌داد. البته بچه‌هایی که سن کمتری داشتند، شهرداری به پرورشگاه مژدهی فرستاده بود. من با برخی از بچه‌های اداره موزیک همکلاس بودم. به خوبی یاد دارم که پیاده از خانه خودمان در پل بوسار، می‌آمدم باقرآباد و در همین مکان با همکلاسی‌هایم می‌رفتیم زیر کوچه. مدرسه ما در زیر کوچه بود. سابقا داخل این محوطه یک خانه بزرگ با معماری سبک روسی هم بود که گویا خراب کردند.»
با این حال «محمود نیکویه» نویسنده کتاب «رشت شهرباران»، به نقل از احمد علی دوست اشاره دارد که اداره موزیک شهرداری رشت در محله «استادسرا» بود: « در محله ما خانه بزرگی بود که می‌گفتند محل تولد میرزا کوچک خان است و خانه دیگری که محمود نامجو در آن متولد شد... و مدرسه موزیک دارالایتام مژدهی که با بودجه شهرداری اداره می‌شد، در قسمت شرقی مجاور کارخانه یخ سازی دارکُب یونانی قرار داشت.» (ص:142).
«احمد علی دوست» همچون مرادیان گروسی افزون بر 90سال سن دارد. نگارنده طی گفتگویی مجدد مکان دقیق اداره موزیک را از علی دوست جویا شد. وی تاکید داشت که اداره موزیک در محله استادسرا بوده است. «خانه ما در محله استادسرا بود. آن زمان اکثر ساکنان استادسرا کشاورز و کاسبکار بودند و مدرسه موزیک دارالایتام مژدهی که با بودجه شهرداری اداره می‌شد در قسمت شرقی مجاور کارخانه یخ سازی دارکب یونانی قرار داشت. در غرب محله باغ بزرگ گل و میوه الله وردی وطن آبادی بود و یادم هست اداره موزیک به باغ وطن آبادی نزدیک بود نه به ابتدای استادسرا.» وی شاهد مثالی هم می‌آورد: « جشن ازدواج بنده سال 1323 بود و یکی از اعضای گروه موزیک دوست من بود و درست یادم هست که آمدند و در جشن عروسی من موسیقی نواختند.»

نسیم گیلان

اینکه اداره بلدیه آرشیو خوبی از اسناد و مکاتبات خود ندارد، ضعف بزرگی است. کمتر از صد سال از تاسیس دارالایتام و اداره موزیک بلدیه رشت می‌گذرد و اطلاعات بسیار ناچیزی از تلاش بلدیه رشت برای کمک به فقرا و بی‌سرپرستان و حتی ایجاد گروه موزیک موجود است. آیا مکانی که در استادسرا بوده، متعلق به شادوران کاظم خان مژدهی بود که پسران بی‌سرپرست را نگهداری می‌کرد؟! و یا به دلیل تعدد کودکان بی‌سرپرست و احیانا تفاوت سنی، بلدیه رشت 2 و شاید چند مکان برای نگهداری بی‌بضاعت‌ها دایر کرده بود؟!
در اسناد مکتوب، نام باغ بلدیه رشت در «پیرسرا» هم به‌عنوان محل نگهداری فقرا ذکر شده است. مطالعات اخبار درج شده در روزنامه پرورش، نشان می‌دهد بلدیه رشت از سال 131، تصمیم می‌گیرد دارالایتامی برای کودکان بی‌سرپرست دایر کند؛ «اداره بلدیه در نظر گرفته یک دستگاه مختصری جهت تربیت اطفال خردسال از سن پنج به بالا ایجاد و اطفال خردسال را از کوچه جمع‌آوری و به تربیت آنها مبادرت نمایند و آن‌ها را به فیلم و موزیک و علوم ابتدایی و صنعتی از قبیل نساجی و غیره وادار نماید.» (پرورش، س8، ش955، دوشنبه 8/9/1310»
همین جریده دو روز بعد و در شماره بعدی خود اطلاعیه‌ای منتشر می‌کند مبنی بر اینکه بلدیه رشت قرار است در محله پیرسرا در باغ بلدیه در قسمتی چند اتاق برای مساکین و عجزه و در قسمت دیگر چند اتاق برای مجانین بنا نماید.» آذرماه سال بعد، بلدیه رشت نمایشی در سن بلدیه ترتیب می‌دهد تا وجوه نقد این نمایش را صرف خوراک و پوشاک زمستانی فقرایی نماید که قبلا برای آنها مسکنی فراهم کرده بود. (پرورش، ش1114و 1119 و1114)
بلدیه رشت در واقع گرم خانه‌ای برای فقرا ایجاد و با آغاز فصل سرد، مساکین را حمایت می‌کرد. پنج سال بعد خبری در روزنامه اطلاعات منتشر می‌شود که بلدیه قصد دارد «محل فعلی پرورشگاه را تبدیل به محل و مقری نماید که از هر جهت وسایل آسایش و پرورش آنها فرآهم باشد.» (اطلاعات، ش4041، 15/11/1315) . یعنی یک سال پس از فعالیت رسمی اداره موزیک بلدیه. امید است انتشار این گزارش موجب شود خوانندگان به روشن شدن زوایای تاریک محل اداره موزیک و دارالیتام بلدیه رشت کمک کنند.
پایان پیام/595

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/249176/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

مسئولان امنیت شغلی کارگران را تامین کنند

کاهش 3 درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با 150 کار فرمای متخلف

انعکاس به موقع رسانه‌ها در پاسخ سخت ایران به اسراییل

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

«حجت الاسلام اسماعیلی» به عنوان راهیار تبلیغ گیلان منصوب شد

رفع تصرف 1000 متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن

نگهداری 42هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

ادامه گرمای هوا اواسط هفته در گیلان

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

یادواره سردار شهید سیدمعروف ایرانی در صومعه سرا

پایداری گرمای هوا در گیلان

دستگیری قاتل کمتر از 5 ساعت در تالش

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

داستانک/ راه نجات

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد