نسیم گیلان

آخرين مطالب

تلخ شدن طعم زیتون در ذائقه تولید/تداوم روند کاهش تولید زیتون در گیلان اقتصادي

تلخ شدن طعم زیتون در ذائقه تولید/تداوم روند کاهش تولید زیتون در گیلان
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -

نسیم گیلان


به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، رودبار که تا چند سال پیش قطب تولید زیتون کشور بود، اکنون به دلیل موانع مختلفی از جمله کمبود آب ، عدم صدور مجوز‌های برداشت آب از سفید رود و مگس زیتون، در جایگاه سوم تولید زیتون کشور ایستاده است.
کمبود آب سد بزرگی در مسیر توسعه زیتون رودبار بوده است.
به گفته کارشناسان و آمار‌های موجود، استان‌های دیگر به راحتی از آب سفیدرود برای توسعه و افزایش سطح زیر کشت باغ‌های خود بهره مندند، اما کمبود آب و نبود مجوز دستاوردی جز کاهش کیفیت محصول و در نتیجه کاهش فروش زیتون برای باغداران رودباری به همراه داشته است.
در حال حاضر گیلان از لحاظ سطح زیر کشت زیتون در رتبه پنجم و در تولید زیتون مقام سوم کشور قرار دارد.

نسیم گیلان

آبیاری سنتی با توجه به زمان بر بودن، محدودیت منابع آبی و وقوع خشکسالی‌های اخیر، جوابگوی باغ‌های زیتون نیست و تامین آب باغ‌ها یکی از مشکلات باغداران زیتون است.
سال گذشته طبق آمار‌های جهاد کشاورزی گیلان بیش از 18 هزار تن زیتون از هشت هزار و 560 هکتار باغ زیتون رودبار برداشت شد، که این میزان تولید نشان از افت 30 درصدی تولید نسبت به سال قبل‌تر خود داشت.
با این وجود منوچهر پارسافر، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان گفت: پیش بینی شده برداشت 12 هزار تن زیتون در سطح شهرستان رودبار خبر داد، که نشان می‌دهد افت تولید نسبت به سال گذشته هم بیشتر باشد.

نسیم گیلان

عدم صدور مجوز برداشت آب، بلای جان تولید زیتون او این کاهش را بی ارتباط با کمبود آب برای باغ‌های استان و افزایش سطح زیر کشت در استان‌های همجوار ندانست و افزود: در گیلان کشت غالب، برنج است؛ به این دلیل همچنان مجوز‌های برداشت آب برای باغ‌های زیتون صادر نمی‌شود.
در حال حاضر آب 5 هزار و 600 هکتار از باغ‌های زیتون این شهرستان از طریق آبیاری قطره‌ای و حدود 2 هزار هکتار از باغ ها، سنتی و با استفاده از آب چشمه‌ها و انهار آبیاری می‌شوند.

نسیم گیلان

این درحالیست که آبیاری سنتی باتوجه به زمان بر بودن، محدودیت منابع آبی و وقوع خشکسالی، جوابگوی باغ‌های زیتون نیست و تامین آب باغ‌ها یکی از مشکلات باغداران زیتون در تولید این محصول است.
57 درصد باغ‌های زیتون رودبار صنعتی و مدرن و 43 درصد سنتی و خرده مالکی هستند.
از این میزان حدود 2 هزارو 100 هکتار از اراضی پایین سد سفیدرود را باغ‌های قدیمی تشکیل می‌دهند که حتی در آن‌ها مالک حضور ندارد. این باغ‌ها بیشتر به آفت مگس زیتون مبتلا هستند و در آن‌ها همه ساله با کاهش تولید مواجه هستیم.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان گفت: اگر مشکلات صدور مجوز برداشت آب در رودبار رفع شود سالانه می‌توانیم به جای 200 هکتار برای 400 هکتار از باغ‌های زیتون طرح‌های توسعه‌ای اجرا کنیم.

نسیم گیلان

عدم مشارکت باغداران سنتی در مبارزه با آفت زیتون در این میان آفت مگس زیتون که از سال82 با زیتون‌های قاچاق به باغ‌های رودبار راه پیدا کرد، هر بار با مساعد شدن شرایط آب و هوایی و خشکسالی به جان باغ‌ها می‌افتد و در کیفیت زیتون و روغن استحصال شده از آن تاثیر منفی به جای می‌گذارد.
درحالی که درسال‌های اخیر مبارزه غیرشیمیایی با مگس زیتون در سطح باغ‌های پایین دست رودبار انجام شده، اما وجود باغ و درختان قدیمی و سختی سم پاشی در باغ‌های سنتی صعب العبور، همچنان بستری مناسبی برای رشد مگس زیتون در رودبار است.
در این رابطه مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان گفت: 57 درصد باغ‌های زیتون رودبار صنعتی و مدرن و 43 درصد سنتی و خرده مالکی هستند.

نسیم گیلان

از این میزان حدود 2 هزار و 100 هکتار از اراضی پایین سد سفید رود را باغ‌های قدیمی تشکیل می‌دهند که حتی در آن‌ها مالک حضور ندارد.
این اراضی بیشتر به آفت مگس زیتون مبتلا هستند و در آن‌ها همه ساله با کاهش تولید مواجه هستیم.
این درحالیست که جهاد کشاورزی در بحث حفظ نباتات، اقدامات زیادی از جمله توزیع سم مالاتیوم، کارت زرد و پروتیین هیدرولیزات را بین باغداران سنتی پایین دست سد اجرا کرده، اما تا مادامی که باغداران مشارکت نداشته باشند هر چه تلاش کنیم به جایی نمی‌رسیم.
منوچهر پارسافر با تأکید به اصلاح و نوسازی باغ‌های موجود در اراضی شیبدار و صعب العبور و لزوم جایگزین کردن نهال‌های قدیمی با نهال‌های جدید با استفاده از یارانه نهال را در کاهش جمعیت مگس زیتون تاثیر گذار دانست و افزود: این مشکل در باغ‌های صنعتی و بالادست که در اراضی مسطح قرار دارند دیده نمی‌شود.
22 هزار باغدار در سطح 9 هزار 253 هکتار از اراضی رودبار به سطح زیر کشت باغ‌های زیتون اختصاص دارد از این میزان 8 هزار 662 هکتار باغ‌های، بارور هستند.
شرایط نامناسب اقلیمی، نبود سرمای مناسب در فصل زمستان و پدیده باد گرم درزمان تلقیح میوه زیتون موجب کاهش تولید درهمه استان‌های زیتون خیز کشور شده است.

نسیم گیلان

او با بیان اینکه امسال افزایش تولید در زیتون نداریم با پیش بینی برداشت 12 هزار تنی محصول گفت: 50 درصد تولید به منظور روغن کشی و 50 درصد زیتون کنسروی مورد استفاده صنایع مرتبط قرار می‌گیرد.
در این بخش برای خود کفایی در حوزه روغن زیتون و جلوگیری از واردات بی رویه نیمی از محصول را به روغن کشی اختصاص می‌دهیم.
در شهرستان رودبار 10 کارخانه روغن کشی با ظرفیت 24 هزار تن و 100 واحد بسته بندی سنتی، مدرن و نیمه مدرن با ظرفیت 12 هزارتن آماده دریافت و فراوری تولید امسال هستند.
با توجه به استراتژیک بودن شهرستان رودبار که به گفته کارشناسان بیش از 80 درصد اقتصاد کشاورزی اش وابسته به زیتون است، کاشت زیتون با هدف توسعه و گسترش علمی باغ‌های این محصول، اصلاح باغ‌های قدیمی، مبارزه با مگس زیتون و افزایش کمی و کیفی روغن زیتون در منطقه امری ضروری است.
موسسه تحقیقات کشاورزی جهاد کشاورزی چه عملکردی دراین بخش داشته است؟

نسیم گیلان

روغن زیتون رودبار از باکیفیت‌ترین روغن‌های جهان در این رابطه علیرضا فلاح نصرت آباد، رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان از کسب دانش فنی مقابله به مگس زیتون با استفاده از تفاله محصول به مرور خبر داد.
او افزود: در بحث توسعه زیتون در شهرستان رودبار، مگس زیتون، کم آبی و اصلاح نهال باغ‌ها از مهمترین عوامل هستند.
هر سال در این شهرستان با کمبود آب روبرو هستیم و ما در بحث آموزش و ترویج همواره از باغداران خواستیم که آبیاری را به تاخیر نیاندازند.
با وجود اینکه بسیاری از اراضی رودبار درسطوح شیب دار قرار دارند باغداران می‌بایست تمام باغ‌های خود را به آبیاری تحت فشار و قطره‌ای مجهز کنند.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان با اشاره به سال آوری باغ‌های زیتون گفت: سال آوری تاثیر زیادی در تولید زیتون دارد. با تغذیه متعادل عناصرغذایی، عناصر ریزمغذی و مصرف کود‌های دامی که گواهی ثبت از موسسه تحقیقات دارند می‌توانیم سال آوری مناسبی برای تولید زیتون رقم بزنیم.

نسیم گیلان

فلاح با بیان اینکه کیفیت روغن زیتون با دو روش شیمیایی و حسی‌اندازه گیری می‌شود، افزود: در موسسه تحقیقات زیتون استان موفق به راه‌اندازی ارزیابی حسی زیتون شدیم و کارشناسان ما از طریق بویایی و چشایی کیفیت زیتون را برای روغن کشی ارزیابی و سنجش می‌کنند.
طبق گزارشات بین اللملی روغن زیتون رودبار از باکیفیت‌ترین روغن‌های جهان معرفی شده است.
او تصریح کرد: برای ارتقا کیفیت زیتون تولیدی در باغ‌های شهرستان رودبار، آب فاکتور مهمی است و کمبود آن تاثیر منفی بروی تولید گذاشته است.
اما به دلیل اینکه بیشتر ارقام باغ‌های رودبار محلی هستند نیاز داریم ارقام محلی را با رقم‌های توسعه یافته و اصلاح شده جایگزین کنیم.
از آنجایی که درآمد باغداران رودباری چندان بالا نیست و جایگزینی ارقام جدید با محلی چند سال طول می‌کشد چندان از سوی آن‌ها مورد استقبال قرار نگرفته است.
این درحالیست که با اصلاح و نوسازی باغ‌های زیتون، جمعیت مگس نیز کنترل می‌شود، اما متأسفانه عزمی دراین کار وجود ندارد.
انتهای پیام/م.‌ی

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/299929/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

یکی از راه‌های توسعه گیلان همدلی میان دولت و مجلس است

پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد