نسیم گیلان

آخرين مطالب

تاخیر آفتاب در شهر گل‌های شمعدانی (+عکس) اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - بادِ شدید لابه لای درختان بی‌برگ و بار زوزه می‌کشد، سوز و سرما در میان دره می‌پیچد، به زحمت جنبنده‌ای را می‌توان در کوچه‌های باریک و دالان‌های تاریک دید.
از پله‌ها که بالا می‌روم، روی بام خانه، پنجره خانه دیگری پیداست. پشت شیشه، شمعدانی‌های خشکیده در گلدان‌های چوبی، غم‌انگیز به نظر می‌رسند. انعکاس برف بر قله شاه معلم، روی شیشه می‌افتد و من بالای کوهی را می‌نگرم که کوهنوردان با تجهیزات، قصد صعود به آن را دارند.

نسیم گیلان

به گزارش ایسنا، اما کوچه‌های شهر تاریخی ماسوله در این فصل از سال خلوت، بازار بی رونق، آسیاب آبی بسته، موزه تعطیل و درب چوبی کتابخانه هم قفل است. صبح به محله ریحانه‌بر رفتم، در بقعه هشت ضلعی ماسوله هم بسته بود؛ کمی مانده به اذان ظهر، بقعه عون ابن علی باز می‌شود. حتی پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی هم بسته است.
تنها نانوایی وسط بازار با آن تنور سفالی‌اش، چند ساعتی را نان گرم می‌پزد تا اندک ساکنان زمستان‌نشین ماسوله و کوهنوردان فصلی، بی‌نان نمانند.

نسیم گیلان

باورش سخت است که شهر پلکانی ماسوله که در 6 ماهه نخست از سال مملو از گردشگران ایرانی و خارجی است، حالا در سکوتی وهم انگیز فرو رفته و با وجود آنکه یک روز تعطیل است، معدود مسافرانش، کوهنوردانی هستند که قصد رفتن به قلعه‌های اطراف شهر ماسوله را دارند.
سکوت شهر را - که قدمتش به روایتی به قرن هفتم هجری و به روایتی به قرن سوم هجری می‌رسد - کلاغ‌های نشسته بر درختان قدیمی گردو در محلات می‌شکنند و با بالا آمدن خورشید، رفتگران زحمتکش، زباله‌ها را گاه با دست و در جایی که مقدور است با فرغون به سمت پارکینگ می‌برند. سختی‌های شهرنشینی در شهری که اجازه توسعه ندارد از این جهت است تا شاید بتواند در میراث جهانی ثبت شود.

نسیم گیلان

اگرچه کوچه‌ها و دالان‌های باریک ماسوله بسیار خلوت است، ولی این وقت از سال حُسن دیگری هم دارد و می‌توان بافت تاریخی، مساجد تاریخی، 273 خانه میراثی همچون خانه‌های تاریخی زحمتکش، شاپور اخوان، نصرت پزنده، کاویان پور، محسن خارابی، ابوالقاسم روستا، حمدالله حدیدی و... را به خوبی دید. خانه‌هایی با پنجره‌های چوبی و شمسه‌های تراش خورده و صدای آبی که از چشمه‌های محله می‌گذرد و بهتر از زمان شلوغی به گوش می‌رسد؛ سرمای جانکاه نیمه اسفندماه، حضور گردشگران نوروزی را هم به تعویق انداخته است.

نسیم گیلان

بر اساس مستندات میراث فرهنگی، شهر تاریخی ماسوله در سال 1354 هجری خورشیدی با شماره 1090 در فهرست آثار ملی به عنوان میراث فرهنگی و طبیعی به ثبت رسیده است، اما مجموعه حرایم حفاظتی منظر فرهنگی ماسوله طی دو مرحله در سال‌های 76 و 93 تعیین و به مراجع قانونی ذیربط ابلاغ شده است.

نسیم گیلان

به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، قدمت استقرار و سکونت در ماسوله به زمانی بازمی‌گردد که معدن سنگ آهن در «کهنه ماسوله» فعال بود و کارگران زیادی همراه با خانواده‌هایشان در کهنه ماسوله زندگی می‌کردند.
باستان‌شناسان می‌گویند قدمت سکونت در ماسوله به عصر آهن می‌رسد. این منطقه غنی از معادن آهن و کوره‌های ذوب آهن بود، ولی قدمت خود شهر ماسوله را تا قرن هفتم تخمین زده‌اند. برخی هم می‌گویند زمانیکه عون ابن علی در قرن سوم هجری در این دره به خاک سپرده شد، آرام آرام گرداگرد این بقعه، ساخت و سازهایی در شیب تند کوه صورت گرفت و حالا شاهد یکی از شهرهای تاریخی و پلکانی ایران هستیم.

نسیم گیلان

با این حال بر تابلوی معرفی ماسوله در ورودی سوم و نزدیک به آبشار شهر نوشته شده است: «اسناد و بررسی‌های تاریخی حکایت از آن دارد که پس از واقعه حمله مغول، مردمانی از مناطق مختلف ایران، به همراه اهالی کهنه ماسوله به ماسوله فعلی مهاجرت و شهری بی نظیر برخوردار از الگوی کامل و منحصر بفرد از یک شهر ایرانی را در بستر شیب‌دار کوهستانی خلق کرده‌اند.

نسیم گیلان

مطالعات باستان‌شناسی اخیر نشان می‌دهد که منظر فرهنگی ماسوله پیش از شکل‌گیری فعلی، دست کم به صورت پراکنده تا دوره عصر آهن از موقعیت استقراری و سکونتی برخوردار بوده است و نیز سفالینه‌های بدست آمده در داخل محدوده بافت با قدمت اشکانی - ساسانی حکایت از آن است که احتمالا محدوده بافت نیز تا این دوره‌های تاریخی به صورت پراکنده از موقعیت استقراری برخوردار بوده است.»

نسیم گیلان

طبق گزارش یاسنت لوئی رابینو، نایب کنسول انگلیس در رشت در اوایل قرن بیستم، دهکده ماسوله پنج محله داشت. این پنج محله به این شرح تقسیم می‌شد؛ «کَشِ سَر محله، کَشِ سَر پایین، مسجد بر، اسد محله و خانه بر.»
هر محله برای خود یک مسجد به نام‌های مسجد جامع، مسجد صاحب الزمان، مسجد کش سر علیا، مسجد کش سر سفلی، مسجد ریحان بر، مسجد خانه بر و مسجد اسد محله در اوایل قرن بیستم، شهر ماسوله، دو حمام و سه کاروانسرا داشت. همین تعداد نشان می‌دهد که این شهر روزگاری جمعیت فعال و پویایی داشته و به واسطه نزدیکی به راه قدیم ماسوله به سمت زنجان و تبریز، تجارت فعالی هم داشته است.

نسیم گیلان

گزارش‌های نایب کنسول انگلیس در رشت نشان می‌دهد در اوایل قرن بیستم، بازار شهر ماسوله، 400 دکان داشت که شامل نانوایی، عطاری، قصابی، داروخانه، کفاشی و بزازی بوده است.
آنچه این شهر تاریخی را ممتاز می‌کند، وجود مساجد تاریخی است که در سال‌های اخیر برخی از آنها توسط اداره میراث فرهنگی گیلان مرمت شده است. مسجد تاریخی «صاحب الزمان» ماسوله در محله «خانه بر»، یکی از آنهاست که با معماری بومی، با خشت و گل ساخته شده و بام مسجد نیز مانند خانه‌های ماسوله، گلی است.
مسجد تاریخی قنبرآباد از قدیمی‌ترین بناهای موجود در شهر تاریخی ماسوله است که در سال 1391 و به شماره 30944 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و قدمت این مسجد به دوره ایلخانی می‌رسد.
مسجد جامع، دیگر مسجد مهم شهر ماسوله است و مراسم علم بندی شهر ماسوله در روز هفتم ماه محرم در این مسجد برگزار می‌شود.

نسیم گیلان

بقعه عون ابن محمد حنفیه ماسوله درست در کنار مسجد جامع قرار دارد. بنای قدیمی این بقعه در سال‌های گذشته تخریب و نوسازی می‌شود و متاسفانه بنای فعلی آن همخوانی زیادی با بافت تاریخی شهر ندارد. تصاویر بجا مانده از این بقعه نشان می‌دهد بنای قدیمی، آجری و با گنبدی هشت ضلعی و به شکل مخروط بوده است.
در اطراف بقعه فعلی، آثار قبور قدیمی مشاهده می‌شود و ساختمانی با تابلوی مجموعه فرهنگی عون ابن علی و موزه عون و کتابخانه نزدیک بقعه قرار دارد. در طبقه دوم ساختمان قدیمی مجموعه فرهنگی، بقایایی از یک ارسی پرکار را می‌توان دید که متاسفانه در اثر عدم رسیدگی بسیاری از شیشه‌های رنگی آن شکسته شده و در اثر تابش آفتاب و گذر سال‌ها، رنگ رخسار از چوب‌ها پریده است.
موزه تاریخ طبیعی، دیگر موزه این شهر بود که در آن حیوانات تاکسیدرمی شده را نگهداری می‌کردند و متاسفانه به گفته اهالی با فوت صاحب موزه، برای همیشه بسته شده است.
آفتاب بالا آمده است، ولی سوز و سرمای برف بجامانده در کوه‌های اطراف، در تمام شهر ماسوله می‌پیچد و تازه می‌فهمی چرا اهالی خود ماسوله تنها نیمی از سال در این شهر ساکن هستند.

نسیم گیلان

کانال عصر ایران در تلگرام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/744146/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دومین رویداد «بانوی دیار دیلم» در رشت برگزار شد

برقراری مسیر جدید پروازی بغداد - رشت- بغداد در فرودگاه گیلان

تغییرات 10 سلبریتی زن مشهور در دوران بارداری

رکوردشکنی فضانوردان چینی در پیاده‌روی فضایی

شاعرانه/آب حیات من است خاک سر کوی دوست

ببینید چطوری داره تلاش می‌کنه که دوستاش را بخنداند!

رهایی ‌یک محکوم به قصاص از اعدام پس از 9 سال

در انتظار تو میمیرم

تصویر روز ناسا: پلکانی به‌سوی راه‌شیری

مدل لباس خنک تابستانی کوتاه

راه اندازی روستابازار در 7 شهرستان گیلان

یزد تا بصره؛ با دختران دوومیدانی

بندر کیاشهر پتانسیل خوبی در حوزه اقتصاد دریامحور دارد

آغاز ثبت نام دبیرستان دولتی صدرا وابسته به تبلیغات اسلامی گیلان

میزبانی دانشگاه آزاد بندرانزلی از 35 شرکت صنعتی

مادر شهیدان داوری از بهشهر مازندران آسمانی شد

اختصاص سهمیه‌ای جهت اشتغال فرزندان شاهد و ایثارگر در اجرای پروژه‌های نفتی

علاوه بر کتاب‌های مرجع گلچین خاطرات شهدا نیز باید در دسترس باشد

روایت تازه خلبانان از دیدن بشقاب‌پرنده‌ها/ توهم یا واقعیت؟

اسباب‌بازی مناسب برای نوزادان در سنین پایین

فراخوان ایده‌های برتر گیلان برای شرکت در رویداد «گفتاورد ملی نخبگان»

نخستین جشنواره مجسمه‌های چوبی لاهیجان پایان یافت

متهم به قصاص نفس بخشیده شد

داستانک/ دکتر حسابی و ظلم

هنر ساخت دکوری با سنگ

ابتکار قاضی گیلانی با رویکرد کاهش جمعیت کیفری

سلامتی مردم خط قرمز پلیس است/ کشف داروهای قاچاق در ماسال

تداوم عملیات پلیس در برخورد با سوداگران مرگ در گیلان

لزوم برپایی بازارچه های صنایع دستی/ سواحل از نظر فرهنگی رها نشود

بیمارستان فضایی چطور کار می‌کند؟

شیوه های کنترل اضطراب فرزندان توسط والدین زمان امتحانات

خشم یک پرسپولیسی سابق، فقط به دروغ می‌گفتند این هفته پرداختی خواهیم داشت

افزایش 43 درصدی کشفیات موادمخدر در گیلان

ارتقای همه‌ جانبه کیاشهر در همه بخش‌ها با جدیت دنبال شود

از بیم رقیب جستجویت نکنم

دختر رکابزن ایرانی در تور ازبکستان روی سکو رفت

مثال جالب ترکی از اردشیر رستمی

پایش اسیدلاکتیک در بدن ورزشکاران با نانوحسگر بی‌نیاز از باتری

آزادسازی بیش از 70 هزار متر از اراضی ملی در لوندویل آستارا

فراخوان برگزاری پویش مردمی "مردان خستگی ناپذیر" در جزیره کیش

لذت تماشای سوپ خوردن نی نی

4 تا بازی پدر فرزندی!

گیاهان می‌توانند منبع انرژی تجدیدپذیر بعدی باشند

ما نگوییم بد و میل به ناحق نکنیم

رهایی محکوم به قصاص در رشت پس از 9 سال

یک سد دیگر سر ریز شد | بازگشایی دریچه سد + تصاویر

با یک تکه پارچه کیف دستی بسازید

وضعیت هوای تهران تا روز شنبه

شکست تیم‌ ملی والیبال زنان برابر هند/ ایران در چلنج‌کاپ ششم شد

شاعرانه/ ازین بهار به مرغان بینوا چه رسد؟