نسیم گیلان

آخرين مطالب

شیرین تر از برنج در نان تمیجان و حلوا دنگی اجتماعي

شیرین تر از برنج در نان تمیجان و حلوا دنگی
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان پخت انواع نان و شیرینی های محلی، از سنت های دیرین گیلان در آستانه رمضان و نوروز بود و برخی از این نان ها به عنوان میراث معنوی در کشور ثبت شده است.
«نان و حلوا»، که به گوش کسی می رسد، تداعی کننده کتاب معروف شیخ بهائی است، اما برای مردم گیلان، «نان و حلوا» سمبل استقبال از نوروز است. در سال های نه چندان دور، اسفندماه که خانه تکانی به اتمام می رسید، تازه پخت نان و شیرینی های سنتی در گیلان آغاز می شد.
اگرچه در سال های اخیر پخت انواع نان های محلی به صورت نیمه سنتی و صنعتی تهیه و در فروشگاه ها عرضه می شود، ولی پخت انواع حلوا و شیرینی های سنتی بسیار محدود شده است.
نان و شیرینی های محلی، جزو میراث معنوی هر قومی است و اگر به ترکیب اصلی انواع نان و شیرینی سنتی در گیلان توجه کنید، می توان گفت «برنج» به عنوان مهمترین محصول کشاورزی گیلان، پایه اصلی مواد اولیه آنهاست.

نسیم گیلان

نان های محلی گیلان با نام هایی همچون نان کِشتا، نان خُلفه، بِپُخته لاسئِه نُون، نان تَمیجان، نان لاکو، نان برنجی و نان گندمین و حلواهای سنتی با انواعی همچون تَرک حلوا در لنگرود، دَس حلوا در لاهیجان، دنگی حلوا در شاندرمن، حلوای ضیابری، حلوا عسلی ماسوله و... شناخته می شود.
روزهای مانده به پایان سال که زنان گیلان از خانه تکانی آسوده می شدند، دستشان به پخت انواع نان و شیرنی بود و این کار را عمدتا به صورت گروهی انجام می دادند. هنوز هم در برخی از محلات، پخت نان و شیرینی های سنتی کم و بیش انجام می شود.
امسال که سال نو و بهار طبیعت با بهار قرآن و ماه مبارک رمضان گره خورده است، انتظار می رود تهیه این اقلام خوراکی سنتی نیز همچون گذشته بیشتر شود. شیوه پخت این شیرینی ها به روش سنتی، فرآیندی است که نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شده است.
پخت نان تمیجان و توزیع آن همراه با حلوا یا خرما، سنتی است که تقریبا در همه گیلان در شب رقائب و در آخرین جمعه هر سال صورت می گیرد و مردم گیلان با حضور بر سر قبور درگذشتگان خود، نان تمیجان را به عنوان خیرات اموات توزیع می کنند.

نسیم گیلان

شاید بتوان گفت، نان تمیجان یکی از فراگیرترین نان های سنتی است که خاستگاه آن شرق گیلان است. این نان سنتی به عنوان میراث معنوی ثبت ملی شده و در پرونده ثبتی آن ذکر شده که خاستگاه آن در روستای دیوشل در شهرستان لنگرود و روستای تمیجان در شهرستان رودسر می باشد.
چند سالی است اهالی روستای دیوشل، این نان محلی را به صورت نیمه صنعتی در سطح انبوه تولید و در مراکز خرید و فروشگاه ها عرضه می کنند. اما این روستا همچنان مرکز تولید نان برنجی سرخ رنگی به نام «نان تَمیجان» است.
در سال های اخیر اهالی دیوشل این نان سنتی را به شیوه مدرن تولید می کنند. در بیشتر خانه های مردم دیوشل، یک دستگاه خمیرگیر و پهن کننده و چند کوره چدنی قرار دارد و اهالی چند تن نان در ماه تولید می کنند. نان ها با واسطه و در بسته بندی های پلاستیکی بدون ذکر نام مکان تولید و در فروشگاه های شهرستان های گیلان به فروش می رسد.
نان تمیجان - که تقریبا به صورت سرخ رنگ است - نانی است که تماما از آرد برنج تولید و با حرارت زیاد روی کوره های چدنی بحدی می پزد که کاملا خشک و شبیه بیسکویت می شود. به همین دلیل ماندگاری آن بیشتر از دیگر نان های محلی است.
فاطمه کنانپور، یکی از اهالی دیوشل است که هر روز با عروس و دخترش پای کوره های چدنی می ایستد؛ کوره هایی که برای پخت نان تمیجان در انتهای حیاط برپا شده است. او که قبلا به صورت سنتی و با دست خمیر تمیجان را آماده می کرد، درباره فرآیند تولید نان تمیجان می گوید: نان تمیجان تماما با آرد برنج تهیه می شود و فرآیند اولیه آن مانند «نان لاسو» در دو مرحله، پخته می شود.
«ابتدا آرد برنج را با آب خمیر می گیریم، سپس گلوله های خمیر را در دیگ آبجوش می اندازیم تا کمی بپزد. سپس بیرون آورده و دغ داغ از هم باز کرده و ورز می دهیم. در گذشته با دست ورز می دادیم و خیلی سخت بود ولی اکنون با دستگاه همزن صنعتی - که نانوایی ها به کار می برند - خمیر را ورز می دهیم. سپس خمیر آماده را چانه گرفته و با وردنه به صورت نازک پهن می کنیم و روی کوره های چدنی می پزیم. اکنون پهن کردن خمیر هم با دستگاه صورت می گیرد و با قالب خمیر را به صورت بیضی برش می دهیم».
وی می افزاید: نان تمیجان برخلاف بپخته لاسئه نون یا همان لاسو کمی قرمز است، زیرا بیشتر بر روی کوره می ماند تا کاملا خشک و برشته شود. نان از ابتدا کاملا خشک تولید می گردد ولی بسته به سلیقه مشتری، نان های خشک را با کمی آب نم زده و به صورت نرم هم می فروشیم.
قدیم، در روستای دیوشل، آسیاب و استخر طبیعی بزرگی بود و مردم روستاهای اطراف هم برنج خود را برای آرد کردن به دیوشل می آوردند.
در روستای تمیجان واقع در شهرستان املش، کارگاه های خانگی وجود ندارد و تنها یکی از اهالی با راه اندازی کارگاه نیمه صنعتی، این نان را در سطح گسترده می پزد.

نسیم گیلان

در روستاهای شهرستان لنگرود و به ویژه بخش اطاقور، نان های محلی از جمله نان خرفه توسط زنان خاندار، روزانه پخته می شود و در بازارچه اطاقور - که یک مسیر گردشگری است - به مسافران گرم گرم فروخته می شود.
یکی از بانوانی که دکه ای را در بازارچه اطاقور اجاره کرده، درباره نان خرفه و روش تهیه آن اینگونه توضیح می دهد: اول باید کدو حلوایی را با پوست تکه تکه کرده و بدون آب بگذارید با شعله ملایم بخار پز شود. اگر آب بریزید، از شیرینی کدو کاسته شده و نان هم خوب درنمی آید. سرد که شد، پوره کدو حلوایی را با آرد برنج و آرد گندم مخلوط کرده و حسابی ورز می دهیم. داخل خمیر نباید آب بریزیم، فقط باید با کدو خمیر را نرم کرد. پودر گیاه خرفه یا همان شنبلیله را هم به عنوان طعم دهنده می ریزیم.
صدیقه لیلاکوهی، چانه خمیرش را با وردنه صاف کرده و روی توئه می گذارد، توئه ظرف سفالی محدب و مخصوص نان پزی در گیلان است که روی شعله ملایم می گذارند. یک سطح خمیر که کمی پخته می شود، سریع برمی گرداند. خمیر به سرعت پف می کند، صدیقه با انبر، ضربه ای به خمیر زده و یکمرتبه بخار شدیدی از نان بلند می شود.
حلوای روستای ضیابر، از توابع شهرستان صومعه سرا، معروف ترین شیرینی سنتی گیلان است که با قدمت بیش از 300 سال، سال گذشته در فهرست میراث معنوی ثبت ملی گردید. این شیرینی از ترکیب آرد برنج و آرد گندم، شکر یا شیرین کننده های طبیعی همچون دوشاب اربه(خرمالوی وحشی)، مغز گردو، پودر گل بنفشه یا گل محمدی، شوید، گزنه و پونه تهیه می شود.
در روزهای پایان سال، زنان فامیل در ضیابر دور هم جمع شده و به صورت گروهی حلوای ضیابری می پزند. این حلوا از هفت لایه خمیر نازک درست شده که در وسط این لایه‌ها، محتویات خوراکی مثل مغز گردو، هل و طعم دهنده های متنوع می ریزند.
«دَنگی حلوا» شیرینی نوروز مردم تالش به ویژه در شهرستان ماسال و شاندرمن است و از ترکیب آرد برنج، دوشاب اربه، عسل و کره حیوانی و ادویات جات معطر تهیه می شود.
دنگ وسیله چوبی به درازای سه تا چهار متر و به پهنای 30 تا 40 سانتیمتر و با لبه نازک و ته پهن و به بلندی 20 تا 25 سانتیمتر است. از این وسیله برای پهن کردن خمیر حلوا استفاده می شود.
محتویات و نحوه پخت دنگی حلوا مشابه حلوای ضیابری است، اما دنگی حلوا به جای لایه لایه به صورت سه گوش یا چهار گوش برش می خورد و به هر برش یک خَج می گویند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/744628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 29 اردیبهشت 1403

یک زوم به سحابی Horse head توسط تلسکوپ فضایی جیمزوب

پیشنهاد فرمانده نیروی دریایی ارتش برای مطالعه کتاب ناو گروه 86

چراغ هشدار شفق قطبی روشن شد؛ آماده باشید!

قاچاق آرد با پوشش کود شیمیایی در گیلان

7 جستجوگر گنج به دام پلیس افتادند / دستگیری 56 نفر در گیلان

سارقان مسلح در گیلان دستگیر شدند

نمایشگاه کتاب چقدر فروخت؟

دو ویدیو با فاصله ی 55 سال از تست کپسول فضانوردی توسط ناسا

یک رصد از سحابی Saturn در فاصله 1400 سال نوری از زمین

بیداری اسلامی در ممالک غربی

تولید 4 نوع چای در ایران/ کافئین گیری در دستور کار است

دیدار استاندار گیلان با مادر یک شهید

تاکید رحیم سرهنگی بر بسیج تمام امکانات بخش خصوصی و دولتی برای رونق گردشگری کیش

گزارش مهر از روز هشتم نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

28 اردیبهشت زادروز حکیم، فیلسوف نامدار و ریاضیدان برجسته، عمر خیام نیشابوری

جراحی دقیق ربات جدید سونی روی یک دانه ذرت

باغات رها شده چای گیلان احیا می‌شود

رقابت دوی کوهستان کشور در شفت

رتبه برتر جمعیت هلال احمر گیلان در نجات جان افراد در سواحل

دیدار استاندار گیلان با مادر شهید «بهمن احمدی» در املش

روایت کودکانه از نمایشگاه کتاب؛ "من کتابمو می‌خوام"

تبدیل چربی مرغ به دستگاه ذخیره انرژی

تصاویری از بارش شدید باران در راسته کنار فومن

محور کندوان به سمت کرج یک‌طرفه شد

گفتگوی شنیدنی با یک طراح جلد کتاب

حل مشکلات ریاضی با کمک نسخه جدید ChatGPT

دیدار معاون رییس جمهور با خانواده شهید مدافع حرم «نریمانی» در کرج

امام جمعه رشت:‌ برنج وارداتی به بازار عرضه نشود

نهادهای فرهنگی فرزندآوری را در جامعه ترویج کنند

صاعقه، جان یک مسافر را در تالش گرفت

تأثیر فضای مجازی بر زبان و ادبیات فارسی

سنگ کاغذ قیچی با نسخه جدید ChatGPT

چند فوت و فن ساده برای کارهای منزل

نمایندگان منتخب، ساختار بودجه را اصلاح کنند

جوانی جمعیت مستلزم ترویج ازدواج‌های آسان وتغییر نگرش در فرزند آوری

نقش شاخص‌های فرهنگی در مسأله فرزند آوری و افزایش جمعیت

اینجوری ننویس!

بومی‌سازی جوهرهای نانو آنتی‌باکتریال خودکار در کشور

ادامه ناپایداری هوای گیلان دست کم تا یکشنبه

صاعقه جان یک نفر در حویق تالش را گرفت

لزوم گفتمان سازی در راستای مساله جمعیت

لزوم توجه به افزایش بهره‌وری و ارزش افزوده در گیلان

«به بلندای آن ردا» رمان سید علی شجاعی به چاپ ششم رسید

تجهیز «ChatGPT» به حافظه دائمی

ایران چهارمین تولیدکننده کیوی جهان

جهش 4 برابری پرداخت بهای کیوی به باغداران

داستانک/ می‌خواهم شاگرد مکانیک شوم

«خوابیدن» سموم مغز را دفع نمی‌کند!

وسیله کاربردی برای قرار دادن تخم مرغ در یخچال