نسیم گیلان

آخرين مطالب

صنایع دستی گیلان، سوغاتی فراموش نشدنی در سفرهای نوروز اجتماعي

صنایع دستی گیلان، سوغاتی فراموش نشدنی در سفرهای نوروز
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایسنا/گیلان صنایع دستی گیلان، از تنوع بالایی برخوردار است و برخی از آنها مختص این خطه است. فاخرترین آنها «رشتی دوزی» و «چاشو» یا همان پارچه سنتی چادرشب است.
صنایع دستی گیلان، از تنوع بالایی برخوردار است و برخی از آنها مختص این خطه است. فاخرترین آنها «رشتی دوزی» و «چاشو» یا همان پارچه سنتی چادرشب است.
افزون بر آن، حصیر بافی، مروار بافی، بامبو بافی، شال بافی، چوب تراشی، گوروس جارو یا جاروی رشتی، لیف یا لوفا، سالی وج، چموش دوزی، نمدمالی، گلیم و جاجیم بافی و ظروف سفالی در سراسر گیلان تهیه شده و می توان نقش و رنگ های اصیل گیلان را لابه لای دست بافته ها و صنایع دستی گیلان دید
سوزن دوزی ابریشمی گیلان یا رشتی دوزی
در کتاب «سیری در صنایع دستی ایران»،-که در سال 1355 منتشر شده است- انواع سوزن دوزی در ایران و اقوام مختلف معرفی شده است. در این کتاب قطور که در قطع رحلی و با عکس های رنگی و گلاسه منتشر شده، هنر «رشتی دوزی» ذیل «قلاب دوزی» معرفی شده است.
در این کتاب، تصویر پسر نوجوانی منتشر شده که برروی یک کتل نشسته و جریده را لای زانو و پارچه ماهوت قرار داده و رشتی دوزی می کند. نویسنده زیر نویس عکس، طرز کار در قلابدوزی رشت را اینگونه توضیح داده است:« قلابدوز، پارچه را به روی تخته ای متکی به یک زانو نگاه می دارد و تخته را از زیر پای دیگرش می گذراند. قلابدوزی با قلاب آهنی انجام می گیرد.»
قدمت رشتی دوزی هنوز بر پژوهشگران این رشته هنری معلوم نیست. به دلیل فساد پذیری الیاف پارچه و ابریشم، یافته های باستان شناسی قدمت این هنر ویژه گیلان را به 8000سال پیش از میلاد نسبت می دهند.
در حال حاضر، هنرمندان رشتی دوزی، بانوان هستند، اما در گذشته رشتی دوزی هنری مردانه بود. نخ‌های مورد استفاده در رشتی دوزی، ابریشم بود که بر پارچه ماهوت دوخته می‌شد.
رشتی دوزی فقط مختص رشت نبود و شهرهای لاهیجان و فومن که عمده ترین مراکز تولید ابریشم بودند، در قلاب دوزی سرآمد بودند.
رشتی دوزی بعنوان یکی از صنایع دستی گیلان ثبت ملی شده و در شهر رشت «موزه رشتی دوزی» در عمارت تاریخی کلاه فرنگی دایر شده است.

نسیم گیلان

پارچه چاشو و ثبت جهانی قاسم آباد
دو روستای «قاسم آباد علیا و سفلی» در شرق استان گیلان، مهمترین مرکز تولید کننده «چاشو» یا پارچه چادرشب هستند و روستای قاسم آباد بعنوان مرکز تولید پارچه چادرشب، در میراث جهانی ثبت شده است.
پارچه چادر شب، به صورت نوارهایی با عرض مشخص و با تار و پودهای ابریشمی در دستگاهی بنام «پاچال» بافته می شد. دختران قاسم آباد از نوجوانی پشت پاچال می ‌شینند و نحوه بافت و نقوش سنتی چادرشب را به صورت ذهنی از مادران خود می آموزند. در حال حاضر با گرانی نخ های ابریشمی، بسته به سفارش مشتری، نوع نخ های بکاربرده شده متفاوت است.
خانه خلاقیت و موزه چادرشب بافی، یکی از مراکز دیدنی قاسم آباد سفلی و مهمترین مرکز خرید محصولات تولید شده با پارچه چادرشب است.

نسیم گیلان

روستای ملی چوب تراشان
جنگل نشینان گیلان از گذشته‌های بسیار دور با استفاده از چوب درختان جنگلی، انواع صنایع دستی با چوب تهیه می‌کردند. رفته رفته این صنایع دستی به دلیل از بین رفتن گونه‌های جنگلی و عدم اجازه برداشت افول می کند.
«روستای شالما»، در شهرستان ماسال، یکی از مراکز مهم تولید صنایع دستی چوبی است و این روستا با عنوان روستای ملی چوب تراشان ثبت ملی شده است. علاقمندان به خرید صنایع چوبی با کیفیت، می‌توانند به روستای شالما بروند و یا در گذر پیرسرای رشت، صنایع دستی گیلان را تهیه کنند.

نسیم گیلان

«گوروس جارو» و «کولشی جارو»
جاروی سنتی در گیلان از گیاهی موسوم به «گُوروس» تهیه می‌شد. هنوز هم در گیلان بویژه شهرستان لنگرود کاشت و تولید این جاروی سنتی رواج دارد و در دیگر استان‌ها به نام «جاروی رشتی» بفروش می رسد.
بیشتر کشاورزان گیلانی در حاشیه باغ یا زمین برنج خود، دانه قرمز رنگ گیاه گوروس را اول بهار می کارند. و پاییز و در انتهای فصل برداشت برنج، این گیاه درو می شود و پس از دانه گیری، ساقه های سالم و پهن گوروس را جدا کرده، دسته می کردند و با سیم های مفتولی به شکل جارو می بافتند.

نسیم گیلان

یک نوع جاروی سنتی هم در گیلان با ساقه های برنج ساخته می شود و به آن «کولوشی جارو» می گویند. این جارو به لحاظ مقاومت ضعیف تر است و معمولا برای تمیز کردن حیاط و یا کارهای دم دستی استفاده می شود.

نسیم گیلان

بامبوبافی اهالی لیالستان
«بامبو بافی»، یکی از صنایع دستی رایج در شرق گیلان است و همزمان با تولید چای از کشور چین وارد گیلان شده و در روستاهای لاهیجان رواج می یابد.
در حال حاضر روستای لیالستان، مهمترین مرکز تولید بامبوبافی است. بامبو بافی صنعتی چینی است و حدود 70سال پیش یک لیالستانی به نام « استاد غلامرضا نصیری» بامبو بافی را از دو خانواده چینی - که در لاهیجان ساکن بودند، یاد گرفته و به دیگران نیز آموزش می‌دهد. به گفته اهالی، نصیری خود اهل ذوق و هنر بوده و به سرعت هنر بامبو بافی را در لیالستان توسعه می دهد. با تلاش او و بسیاری از اهالی این روستا، نی‌های خیزران روییده در حاشیه باغ‌ها را برش داده و با خلاقیف صنایع دستی جالبی تولید می‌کنند.

نسیم گیلان

شال بافی عشایر تالش
غرب گیلان و شهرستان تالش مرکز تولید انواع گلیم است. اما عشایر این شهرستان، نوعی پارچه پشمی تهیه می‌کنند که به آن شال بافی می‌گویند. پارچه موسوم به شال، مهمترین پارچه برای تهیه چوخای تالشی یا همان بالاپوش گله‌داران بود. شال کمر، پاتاوه‌های چوپانان و شال گردن نیز از دیگر بافته‌های این منطقه است. سیاه چادرهای تالشی نیز با استفاده از موی بز بافته شده با دستگاه شال بافی تهیه می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/746016/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگاه ویژه دانشگاه آزاد اسلامی به بنیان خانواده و جوانی جمعیت

استقبال کم نظیر رشتوندان از خدام رضوی

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 28 اردیبهشت 1403

تصاویری از یکپارچه سازی چهارمین فضاپیمای Starship

لزوم ساماندهی پساب کارخانجات روغن‌کشی زیتون در منجیل

اجرای فیبر نوری در 55 شهر گیلان/ کشاورزی دانش بنیان فعال شود

شفق قطبی را در کجا میشه دید؟

مهارت هوش مصنوعی افراد زنگ خطر بیکاری شما

برنامه ریزی برای بردن روغن زیتون به بورس

استقبال از کاروان «زیر سایه خورشید» در رشت

آماده باش دستگاه‌های خدمات رسان در پی هشدار هواشناسی

اجرای همزمان چهار بخش از زیرمجموعه‌ی طرح جی نف در گیلان

اجرای همزمان چهار بخش از زیرمجموعه‌ی طرح جی نف

چون زلف توام جانا در عین پریشانی

داستانک/ عظمت در چگونگی دیدن است

بهینه سازی نظریه کرمچاله

یک رصد از کهکشان قنطورس در فاصله‌ی 12 میلیون سالِ نوری از زمین

اقامه نماز جمعه در شهر‌های گیلان

تشکیل کارگروه ساماندهی واردات چای

سپاهان 1 ملوان 0؛ پیش به سوی لیگ الیت آسیا

کتابی که دست آمریکا در زمینه حقوق بشر را آشکار می‌کند

آغاز عملیات اجرایی پروژه فیبر نوری در خمام

شفق قطبی چگونه شگل می گیرد؟

به فکر پریدن بود!

یون‌ها به یاد می‌آورند!

بچه‌ها،سیاهپوش جشن طلاق والدین!

مدیریت برتر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان در حوزه رویداد جوانی جمعیت

سارقان مسلح تحت تعقیب در گیلان دستگیر شدند

تسلیت نماینده ولی فقیه در گیلان در پی درگذشت پدر شهیدان ساغری

سخنان مولانا در مواجه با مرگ

چرا رسیدن به مریخ 7 ماه طول می کشد؟

پیام تسلیت استاندار گیلان در پی درگذشت پدرشهیدان ساغری

انسان های بی ریشه را بشناسید

پیش‌بینی کشفیات آینده؛ دانشمندان توپولوژی کیهانی را کاوش می‌کنند

خیرمقدم مادر شهید مدافع حرم رادمهر به ریاست محترم جمهور در سفر به مازندران

دوره آموزش تولید محتوا در رسانه برگزار شد

رونمایی از کلکسیون ارقام زیتون در گیلان

داستانک/ این ناراحتی چه درس مهمی به من داد؟

تمرینات چالشی قدم زدن در سطح مریخ

توجه به کانون خانواده‌ها مأموریت‌های مهم دانشگاه آزاد است

پیش بینی قرارگیری بیش از 130 واحد تولیدی در چرخه دانش بنیان

حضور موفق گیلان در نمایشگاه بین المللی «اکسپو»

رونمایی از جام‌های طلای گیلان در رشت

توجه به کانون خانواده‌ از مأموریت‌های مهم دانشگاه آزاد است

تقویت بارش ها در گیلان و صدور هشدار سطح نارنجی

سارقان مسلح تحت تعقیب دستگیر شدند

شادی عدم غم نیست!

کارمندان و اعضای هیئت علمی برای ارتقای عملکرد دانشگاه تلاش ‌کنند

روایت مهر از شهرک سوخته امامزاده ابراهیم(ع) شفت

ابوالشهدا ساغری در رشت آسمانی شد