نسیم گیلان

آخرين مطالب

بالاخره چه کسی میرزا کوچک‌خان را کشت و سرش را به تهران برد؟ اجتماعي

بالاخره چه کسی میرزا کوچک‌خان را کشت و سرش را به تهران برد؟
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - در منابع معتبر و محققانه تاریخی درباره نحوه شهادت میرزا کوچک‌خان و ماجرای بریدن سر و فرستادن آن به تالش، رشت و تهران، روایت‌های مختلف و گاه متضاد وجود دارد. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، دستِ‌کم تا 15 سال پیش نقل قول و روایت غالب درباره سرانجام «میرزا کوچک‌خان» این بود که وقتی فقط هشت نفر از جنگلی‌ها ازجمله گائوک آلمانی (هوشنگ) در کنارش مانده بودند، میرزا در مسیر رفتن به خلخال و در راه کوهستانی «گیلوان» میان برف و کولاک گرفتار شد، از پا درآمد، دولتی‌ها جسد یا پیکر نیمه جانش را یافتند، فردی به نام «رضا اسکستانی» سر میرزا را از تن جدا کرده و.
.. در نهایت سرِ سردارجنگل به رشت و سپس تهران منتقل شد.
کمی هندی
در روزشمار سایت‌های تاریخی برای 2 اردیبهشت سال 1342چنین مناسبتی را می‌بینید: «علی‌اصغر رضایی، 85 ساله که در ماه آذر1300 پس از کشتن میرزاکوچک‌خان جنگلی سرِ وی را به طمع کسب پاداش از تن جدا کرده بود، امروز به جرم نگهداری 5 کیلو تریاک در منزل خود بازداشت شد!» این روزشمارها به خبر و گزارش جذاب و خواندنی روزنامه «اطلاعات» در تاریخ سوم اردیبهشت سال1342 استناد کرده‌اند. در این مطلب پیرمرد 85 ساله برای اینکه اثبات کند قاچاقچی تریاک نیست خاطراتش را تعریف کرده و مدعی است مدت‌ها توپچی بوده و برای نبرد با جنگلی‌ها به گیلان اعزام شده، درنهایت هم او و گروهش میرزا کوچک‌خان را در حال فرار گیر انداخته و خودش هم میرزا را که ریش بلند و موی بور داشت و سرش طاس بود، سر بریده و به رشت و تهران برده است و باقی ماجرا... . البته در تصاویری که از سر میرزا باقی مانده، نه موهایش آنچنان بور و نه اینکه طاس است. پیرمرد شاید برای اینکه حواس خبرنگار را از 5 کیلو تریاک کشف‌شده در خانه‌اش پرت کند، آخر داستان به سبک فیلم‌های هندی از عاشق شدن، ازدواج و مرگ زودهنگام همسرش هم گفته است! 
از خانقاه به تهران
علاقه‌مندان به تاریخ و نهضت جنگل در سال1342 را نمی‌دانیم ولی آن‌هایی که پس از انقلاب ماجراهای نهضت جنگل را دنبال می‌کردند، کسی جز«رضا اسکستانی» یا «اشکستانی» را به عنوان کسی که سر میرزا را از تن جدا کرده نمی‌شناختند. براساس خیلی از روایت‌هایی که هنوز هم به آن‌ها استناد می‌شود، شخصی به نام «‌کَرَم‌» که از خلخال عازم گیلان بود در راه و میان برف و یخ «میرزا کوچک‌خان» و همراهش را که آخرین لحظات زندگیشان را می‌گذراندند، پیدا کرد. با سرعت خودش را به نزدیک‌ترین روستا یعنی «خانقاه» رساند و همراه چند نفر برگشت تا اجساد میرزا و گائک یا همان هوشنگ را به روستا برسانند. گویا «سالار شجاع» برادر «امیر مقتدر تالش» از جریان باخبر می‌شود، با سوارانش به خانقاه می‌رود و به «رضا اسکستانی» دستور می‌دهد در برابر چشمان اشکبار روستاییان سر از بدن نیمه‌جان میرزا جدا کند. بعد هم جسد بدون سر را در گورستان خانقاه به خاک سپرد. رضا اسکستانی سر میرزا را پس از بریدن بُرد و به خان تالش تحویل داد. «سالار شجاع» هم برای خوش‌خدمتی و گرفتن هدایا، سر سردار جنگل را از تالش به رشت منتقل می‌کند تا چند روزی هم در ژاندارمری «شالکوه» رشت در معرض تماشای عموم گذاشته شود. درنهایت هم «خالو قربان» یار سابق و دشمن فعلی‌اش برای گرفتن پاداش بیشتر، آن را به تهران برده و تقدیم رضاخان کرد. 
نفس راحت کشیدن
در منابع معتبر و محققانه تاریخی هم درباره نحوه شهادت میرزا کوچک‌خان و ماجرای بریدن سر و فرستادن آن به تالش، رشت و تهران، روایت‌های مختلف و گاه متضاد وجود دارد. برخی از این روایت‌ها حضور فردی به نام «اسکستانی» را تأیید می‌کنند، بعضی نامی از او نمی‌برند، اما هیچ‌کدام از «علی‌اصغر رضایی» یا فردی با مشخصات او حرفی نزده‌اند. برخی روایت‌ها را به نقل از کتاب «نهضت جنگل از ظهور تا افول» تألیف کورش اسدالله‌پور بخوانید: «سر میرزا کوچک‌خان را آوردند به شهر... بعد تلگرافی راپرت به تهران عرض کردم که سر میرزا کوچک‌خان در دفتر حاضر است. دستور آمد بفرستید به تهران... ملاحظه می‌شود که ارسال سر بریده هم به تهران دستوری بوده، یعنی برای رؤیت و نفس راحت کشیدن!»، «... خبر فوت آن شهید به گیلان می‌رسد و چند نفر قزاق با کسان سردار مقتدر به طرف خلخال حرکت می‌کنند و وقتی به خانقاه می‌رسند که اهالی جمع شده و با احترامات فوق‌العاده می‌خواستند جنازه را در قبرستان جنب خانقاه دفن کنند. (یعنی معلوم می‌شود که فوت اتفاق افتاده بود) فوراً از دفن مانع می‌شوند. شبانه فتح‌الله‌خان، قوم سردار مقتدر تالش در خلخال بی‌خبر از همراهان خود و اهالی، سر آن شهید راه وطن را از بدن جدا ساختند»، «از قرار تقریر کسانی که در آنجا بودند، گویا به هنگام بریدن سر (میرزا) نفس هم داشته و خون به قسمی جاری شده که قبرستان پر از خون می‌‌گردد!»
20 سال بعد
سر بریده میرزا بالاخره به تهران می‌رسد و به رضاخان تقدیم می‌شود. او دستور می‌دهد سر را در گورستان حسن‌آباد دفن کنند. کمی بعد «‌کاس‌آقا حسام» (کاس آقاخیاط) دوست صمیمی و یار قدیمی میرزا، مخفیانه سر میرزا را از گورکن گرفته و به رشت می‌برد و در محله سلیمان‌داراب دفن می‌کند. برخی منابع نوشته‌اند پس از شهریور1320 علاقه‌مندان به میرزا مخفیانه، پیکر میرزا را هم از محل دفن اولیه به سلیمان‌داراب منتقل می‌کنند. منابع دیگری هم گفته‌اند: «در شهریور1320 آزادی‌خواهان گیلان تصمیم گرفتند جسد میرزا را با تشریفات شایسته‌ای از خانقاه به رشت حمل کنند. مصادف با جلوگیری مقامات دولتی شدند. ناگزیر ساده و بدون کشمکش جسد به رشت منتقل و در جوار سر مدفون شد». میرزا کوچک‌خان در پایان نامه‌ای که تقریباً یک ماه پیش از شهادت برای «میرزا آقا عربانی» فرستاد، نوشته بود: «امروز دشمنانمان ما را دزد و غارتگر خطاب می‌کنند و حال آنکه هیچ قدمی به‌جز در راه آسایش و حفظ مال و ناموس مردم برنداشته‌ایم. ما این اتهامات را می‌شنویم و حکمیت را به خداوند قادر و حاکم علی‌الاطلاق واگذار می‌کنیم».
منبع: قدس
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/749435/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور مقامات خارجی در مراسم بزرگداشت رئیسی

استقبال بی نظیر از خدام‌ رضوی در رشت+عکس

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 2 خرداد 1403

فعالیت سامانه بارشی و هوای خنک تا فردا در گیلان ادامه دارد

محبوبیت کم نظیر «شهید جمهور» نزد مردم

تصادف سه بازیکن شهرداری آستارا در مسیر تهران (عکس)

امروز در فضا؛ فضاپیمای کلاستر منشأ نوع خاصی از شفق‌های قطبی را کشف کرد

ابیات زیبا فردوسی در شاهنامه

نمایی زیبا از غروب ماه در پس اقیانوس آرام از دید کیهانوردان ایستگاه فضایی بین المللی

سیاهپوشی مساجد گیلان در سوگ شهدای راه خدمت

تصادفی که به خیر گذشت!

هستیم بر عهدی که با شهید جمهور بستیم

زبان فارسی برای چند سده، دومین زبان رسمی هند

گیلان عزادار رئیس جمهور شهید

ابری بودن آسمان دل گیلانیان از فقدان رئیس جمهور خادم

عکس‌| تصادف شدید هافبک سابق استقلال در راه تهران

ترمیم اندام از دست‌رفته با الهام از طبیعت

سفر آیت الله رئیسی به مازندران برای جامعه ایثارگری منشا خیر و برکت بود

تسلط این دختربچه را در شعرخوانی ببینید

نماهنگ «سید ابراهیم» در لاهیجان رونمایی شد

رونمایی از نماهنگ «سید ابراهیم» در لاهیجان

صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای 17 استان

جهان دار مکافات است

دو ویدیو با فاصله ی 55 سال از تست کپسول فضانوردی توسط ناسا

چرا خون بدن انسان قرمز است؟

چه‌جوری کودکان اجتماعی داشته باشیم؟

4 مصدوم بر اثر واژگونی خودروی پراید در صومعه‌سرا

شاعرانه/ که می‌بوی مشک آید از جویبار

برنامه ریزی‌ها برای مراسم بزرگداشت رئیس جمهور شهید در گیلان

دومین سفر رئیسی به گیلان؛ تیتری که حسرت شد

یک رصد از سحابی Saturn

8 راهکار برای این‌که شغل‌تان را بیشتر دوست داشته باشید

باران در ارتفاعات گیلان شدت می گیرد/ احتمال طغیان رودخانه ها

نحوه گله کردن سعدی

لزوم تشدید نظارت بر بازار در گیلان

هرچی سنگه به پای لنگه!

کاهش نگرانی‌های زیست‌محیطی مرتبط با سایش تایر خودروهای برقی با کمک گرافن

اجرای 3500 برنامه به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر در گیلان

هرچی سنگ به پای لنگه!

منطقه ستاره ساز NGC 604 در کهکشان مثلث

تشدید فعالیت سامانه بارشی در گیلان/ هشدار نارنجی صادر شد

مراسم عزاداری شهادت آیت‌الله رئیسی و همراهان در لنگرود

خواندن داستانی زیبا توسط سروش صحت

پیام تسلیت مدیر عامل صندوق قرض الحسنه شاهد به مناسبت شهادت رئیس محترم جمهور و همراهان ایشان

تمام فعالیت‌های فرهنگی و هنریِ گیلان تا 6 خرداد تعطیل شد

ترکه‌هایی بر تن ظلم

خدمات آیت‌الله رئیسی بر کسی پوشیده نیست

کوچکی‌نژاد: پسماند سراوان و زباله گیلان دغدغه رئیس‌جمهور بود

رفع افت فشار آب شرب در بخش مرکزی و قدیمی شهر رشت

برترین‌های علم‌کاوی معرفی شدند