نسیم گیلان

آخرين مطالب

زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف ساخته شد علمي

زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف ساخته شد
  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - ایرنا /متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید «زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور» (زهپاد) با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف شدند.
انواعی از زیردریایی‌های صنعتی سرنشین‌دار وجود دارند که هرچند در دهه‌های اخیر پیشرفت‌های قابل توجهی داشته‌اند اما به‌دلیل حضور انسان دراین وسایل زیر آب، خطرات احتمالی استفاده از آنها را نمی‌توان نادیده گرفت. در این‌میان ربات‌هایی در دریاها مشغول فعالیت‌ هستندکه با نام ROV(Remotely Operated Vehicle) به‌معنی «زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور» با اختصار فارسی «زهپاد» شناخته می‌شوند.
زهپادها با کمک نیروی انسانی که روی سطح زمین قرار دارد، هدایت می‌شوند و در مأموریت‌های برنامه‌ریزی‌شده قادر هستند بخشی از عملیات را به‌صورت هوشمند و بخشی دیگر را به‌صورت هدایت دستی اپراتور در اعماق آب انجام دهند. یک شرکت دانش‌بنیان از سال 1394 در کشور این ربات‌ها را برای مصارف صنعتی داخلی تولید و عرضه می‌کند.
براساس اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، سید میلاد فیاضی مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه درحال‌حاضر ربات‌های زهپاد پُرکاربردترین ربات‌های زیردریایی در دنیا هستند درباره ویژگی‌های ظاهری این دستگاه‌ها گفت: ظاهر عمومی بیشتر زیردریایی‌های هدایت‌پذیر از راه دور، تخم‌مرغی‌شکل است.
وی افزود: ربات‌های تخم‌مرغی‌شکل، معمولا برای فعالیت‌های نظامی یا پیمایش‌های اقیانوسی استفاده می‌شود اما حوزه کاری ما، دستگاه‌های صنعتی و از نوع ساختار آزاد است که باتوجه به نوع پروژه طراحی می‌شود و همیشه تخم‌مرغی‌شکل نیست، بلکه به‌صورت ربات‌های استراکچری‌ هستند و از مزایای‌ آنان امکان تولید در ابعاد مختلف است‌. این‌مسأله باعث کم‌کردن هزینه‌ها می‌شود و امکان انجام عملیات در محیط‌هایی که فضای کمتری دارد را فراهم می‌کند.
این فناور تصریح کرد: این‌نوع ربات‌ها علاوه‌ بر اجرای فرایندهای صنعتی، قابلیت انجام فعالیت‌های نظامی هم دارند که از آن‌جمله می‌توان به قابلیت خنثی‌کردن مین‌های دریایی یا مین‌گذاری‌های دریایی اشاره کرد اما رویکرد ما توسعه ربات‌های صنعتی است و بازرسی از اولویت‌هایی است که برای ربات‌های ما درنظر گرفته می‌شود. بازرسی‌های زیرسطحی در حوزه‌های مختلف اتفاق می‌افتد، برای‌مثال، نصب تجهیزات در کف اقیانوس‌ها و کابل‌گذاری‌ها و لوله‌گذاری‌هایی که زیر دریا برای شرکت‌های فعال در عرصه‌های نفت و حفاری انجام می‌شود.
فیاضی یادآور شد: ربات‌های مدل‌ بازرس به‌کمک حسگرها و دوربین‌هایی که روی آنها نصب شده‌اند، عملیات بازرسی از این کابل‌ها و لوله‌ها را برای بررسی خرابی‌ها و مواردی شبیه به این انجام می‌دهند اما ربات‌های مدل کلاس‌های کاری، علاوه‌ بر بازرسی‌، یک سری عملیات را هم می‌توانند پوشش بدهند. باتوجه به‌ این‌که درجه آزادی از ویژگی‌های بارز این ربات‌هاست و به آنها اجازه می‌دهد در حد غواص زیر آب قدرت عمل داشته باشند.
وی ادامه داد: باتوجه به قابلیت بالای این ربات ها در فرآیندهایی مثل جوشکاری، برشکاری، جابه‌جاکردن اجسام و حتی باز و بسته‌کردن شیرهایی که زیر آب وجود دارند، استفاده می شود. رباتی که ما در کلاس کاری داریم از قابلیت نصب دو بازوی رباتیک برخوردار است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان همچنین در خصوص عمق کاربری این ربات‌ها گفت: ربات بازرس قابلیت نفوذ تا عمق 150 متری را دارد و ربات کلاس کاری ما برای پایین‌رفتن تا عمق 400 متر طراحی شده اما این طراحی اسمی است، زیرا ما این عمق را در خلیج‌فارس نداریم، از آنجا که به‌دنبال رسیدن به بازارهای بین‌المللی هستیم تولید ربات کلاس کاری با طراحی عمق 400 متر مد نظر متخصصان است.
فیاضی یادآور شد: این شرکت ارتباط و همکاری نزدیکی با صنعت نفت و حفاری دارد و از این‌رو از فناوری‌هایی که به دانش فنی آنها دست یافته برای توسعه دستگاه‌های دیگری که می‌توانند در فعالیت‌های این حوزه تسهیل ایجاد کنند، بهره گرفته است.
وی همچنین اظهار داشت: یک سری از محصولات ما برای علامت‌گذاری خطوط زیرسطحی استفاده می‌شود. زیر دریا کیلومترها خطوط انتقال وجود دارد که کابل‌ها و لوله‌های انتقال نفت، آب و...به اضافه کانال‌های زیرسطحی که حفاری می‌شوند را شامل می‌شود. با گذر زمان و با توجه به عارضه‌های طبیعی که در کف دریا رخ می‌دهد، تشخیص این خطوط انتقال بسیار دشوار می‌شود. تصور کنید در نقطه‌ای از این خطوط زمانی تعمیراتی انجام شده و سال‌ها از آن گذشته است‌. برای بازرسی آن محل یا همان شخصی که تعمیرات را انجام داده باید بیاید و آن نقطه را به‌ سختی پیدا کند یا باید از فناوری‌های جدید مدد گرفت.
این فناور تصریح کرد: محصول دیگر این شرکت یکی از این فناوری‌هاست که در واقع نوعی نشانگر الکترونیکی است و «ویرا» نام دارد. ویرا قادر است آن محل به‌خصوص را کدگذاری نقطه‌ای کند تا در آینده بتوان به‌راحتی به آن محل دسترسی داشت. به‌خصوص‌که منبع تغذیه این نشانگر طول عمر بسیار بالایی دارد و می‌تواند حدود 70 سال به‌صورت مدفون در کف دریا قرار گیرد و نشانه‌گذاری را انجام دهد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/751302/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آدم ربایی به خاطر تسویه حساب مالی در تهران

جزئیات قتل عام پنج نفره در کرمان

چینی‌ها دیابت را درمان کردند

ادامه اکتشاف کیهان در گرو صرف میلیارد‌ها دلار

سبک زندگانی مادران معزز شهدا صبر و پایداری است

عملکرد مشاوران وزرا در سال گذشته بسیار خوب بوده است

شمارش معکوس برای افتتاح پروژه ریلی رشت- کاسپین/ طلسم شکسته شد

دانم که تویی دشمن جانم

معرفی یک کتاب جالب درباره پهلوان ایرانی

صادق زیباکلام دوباره مجرم شناحته شد

مطالعه جدید؛ تأثیر والدین روی عملکرد مغز کودکان در شرایط ترسناک

مدیرکل بنیاد مازندران گفت: سبک زندگانی مادران معزز شهدا صبر و پایداری است

نشست شورای مشاوران وزرا و دستگاه‌های اجرایی در امور ایثارگران برگزار شد

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «محمدی دولت آبادی»

مقصد غیرمنتظره ستاره سپاهان: ملوان بندرانزلی

گاز روستای کلشتر رودبار قطع می‌شود

همایش بیماری‌های قابل انتقال از آب و غذا در انزلی

برداشت بیش از 51 هزار تن برگ سبز چای از باغ‌های شمال

دو خط کتاب/پس لعنتی تغییر کن

بی‌بی منجمه؛ زن نامدار ایران در عرصه نجوم

تولید اسفنج بندآورنده خون با پر مرغ

یادداشت های چسبناک تون رو جذاب تر کنید

آخرین وضعیت روستای امامزاده ابراهیم پس از آتش سوزی

6 کتاب نامزد جایزه ادبی «پوشکین» شدند

ترجمه «دوربین عکاسی» به چاپ نهم رسید

واکنش وزارت خارجه به نقش شمخانی در مذاکرات

شاعری که هم ستاره‌شناس بود و هم ریاضی‌دان

رصد تولد قدیمی‌ترین کهکشان جهان برای اولین بار

دوچرخه سواری جانبازان بصیر آذربایجان شرقی تا حرم امام(ره)

فیلم| لحظه شکار نظامی اسرائیلی سنگر گرفته در شرق جبالیا

رسم عاشق‌کُشی و شیوهٔ شهرآشوبی

داستان کتابی که از تبعیض نژادی در آمریکا می‌گوید

عزیز شبانی درگذشت

اولین پیاده‌راه با استفاده از «بتن تفاله قهوه» ساخته شد

«داریوش جعفرزاده» جانباز گرانقدر 70 درصد به یاران شهیدش پیوست

شهادت مزد خدمات مخلصانه و جهادی شهید رئیسی بود

وقتی طعم شیرین خدمت برای گیلانی‌ها تلخ شد

یک‌ رمان رومانیایی برنده جایزه ادبی دوبلین 2024 شد

معرفی کتابی که برای کودکان الگوسازی می‌کند

توضیحی کوتاه درباره سایه‌های سفید

چرا تصویر شفق قطبی در صفحه موبایل زیباتر است؟

ماهواره مشترک اروپا و ژاپن ابرها را رصد می‌کند

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خورشید کلائی»

مقاوم سازی بیش از 112 هزار مسکن روستایی در گیلان

این استان‌ ها از فردا منتظر بارش شدید باران باشند

فکر میکنید ماهانه چه مقدار میکروپلاستیک می‌خوریم؟

حسگر تشخیص آنفلوآنزا بر بالین ساخته شد

رنگ کرم رو با چی بپوشیم؟

مظلومیت تشیع و مردم مظلوم غزه را باید در سفر حج به یاد آورد

شهید رئیسی نشان دادند راه شهادت تنها در میدان جنگ نیست