نسیم گیلان
سهم 55 درصدی کشاورزی در صادرات گیلان و جای خالی پایانه صادراتی
سه شنبه 7 ارديبهشت 1400 - 07:29:00
نسیم گیلان - آستارا - تولیدات کشاورزی و باغی گیلان 55 درصد از 300 میلیون دلار صادرات این استان را در سال 99 به خود اختصاص داد و با توجه به وجود ظرفیت‌های مرزی ترانزیت به خارج از کشور، احداث پایانه صادراتی محصولات کشاورزی می‌تواند زمینه جهش تولید و ارزآوری بیشتر این بخش را فراهم آورد.

استان سرسبز گیلان در حاشیه دریای خزر و شمال ایران، سرزمین کشت، زرع و شالیزار است و حدود 317 هزار نفر از جمعیت این استان در بخش کشاورزی مشغول کار و تلاش هستند و با حدود 349 هزار هکتار اراضی قابل کشت، محصولات رنگارنگی نظیر برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، فندق، کیوی و مرکبات تولید می شود و حاصل تلاش بهره برداران و کشاورزان گیلانی علاوه بر تامین مایحتاج بازارهای استان به سایر نقاط کشور و حتی خارج صادر می شود و از این رو بخش کشاورزی در چرخه اقتصاد گیلان سهم بسزایی دارد.

نسیم گیلان


سهم 55 درصدی بخش کشاورزی در صادرات گیلان
صادرات کالا از منابع مهم درآمد هر کشور محسوب می شود و در ایران این امر با لحاظ تحریم های اقتصادی از اهمیت خاصی برخوردار است و در شرایطی که سیاست های کلان نظام، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی را هدفگذاری کرده و سال به سال بر سبد تولیدات و صادرات غیرنفتی افزوده می شود، بخش کشاورزی گیلان نیز سهم خود را در میزان صادرات کالاها از این استان مرزی افزایش داده است.
استاندار گیلان که 600 میلیون دلار صادرات غیرنفتی را در سال 99 در برنامه های اقتصادی استان هدفگذاری کرده بودند در پایان سال از تحقق این امر خبر داد و گفت: نیمی از 600 میلیون دلار صادرات غیرنفتی مربوط به تولیدات بخش کشاورزی بوده است.
به گفته ارسلان زارع، نقش بخش کشاوری گیلان در تأمین معیشت، اشتغال و اقتصاد ملی و استانی پررنگ است و حمایت های دولت برای توسعه و رونق محصولات کشاورزی استان ادامه می یابد.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی گیلان، متوسط سهم صادرات محصولات کشاورزی از کل صادرات این خطه طی پنج سال اخیر از 42 به 55 درصد افزایش یافته و ارزش متوسط این قبیل صادرات در سال گذشته 300 میلیون دلار بوده است. بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی گیلان، متوسط سهم صادرات محصولات کشاورزی از کل صادرات این خطه طی پنج سال اخیر از 42 به 55 درصد افزایش یافته و ارزش متوسط این قبیل صادرات در سال گذشته 300 میلیون دلار بوده است.
مسعود الماسی رئیس این سازمان با اشاره به اشتغال 28 درصدی جمعیت فعال گیلان در بخش کشاورزی، محصولات این استان را حائز رتبه های برتر کشوری اعلام کرده و ارزش برنج گیلان را برابر با ارزش گندم تولید شده در 20 استان کشور دانسته است.
او بخش کشاورزی گیلان را حتی در دوران کرونا، فعال و پویا توصیف کرده و گفته که این بخش نه تنها در دوره شیوع کرونا متوقف نشد، بلکه تولیدات کشاورزی با رعایت پروتکل های بهداشتی دنبال شد و صادرات محصولات از مرزهای استان فراتر رفت.
البته این دستاوردها نتیجه اجرای طرح های کاربردی و کارآمدی دولت است و در تایید این ادعا رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اذعان کرده که برای رونق تولید محصولات کشاورزی در سال های اخیر پروژه های عمرانی گسترده ای نظیر تجهیز و نوسازی شالیزارها، احداث 470 کیلومتر شبکه آبیاری و زهکشی و تجهیز 17 هزار هکتار اراضی باغی به سامانه های نوین آبیاری اجرا شده است.

نسیم گیلان


افزایش هشت درصدی تولیدات و تداوم تجهیز بخش کشاورزی
پیامد نگاه علمی به کشاورزی در دیار میرزا، سبد دسترنج زارعان و کشاورزان را پررنگ تر و سنگین تر کرده به نحوی که استاندار گیلان اعلام کرده که تولید انواع محصولات کشاورزی در سال 99 نسبت به سال ماقبل، هشت درصد رشد داشته است و با تجهیز و نوسازی اراضی، آموزش های ترویجی و روش‌های علمی، توفیقات در بهره ‌وری ادامه خواهد داشت.
زارع با اشاره به مشارکت خوب مردم در حوزه های اقتصادی، نقش افزایش تولید برنج به عنوان یک محصول راهبردی حوزه کشاورزی را در تولید ناخالص ملی و اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بسیار مهم دانست.
وی رشد هشت درصدی تولید محصولات کشاورزی را نتیجه بهره گیری مناسب از ظرفیت‌های موجود به ویژه مکانیزاسیون و افزایش استفاده از ماشین آلات کشاورزی به میزان 70 درصد در مراحل کاشت، داشت و برداشت محصولات اعلام کرد.
استاندار گیلان اعلام کرده که تولید انواع محصولات کشاورزی در سال 99 نسبت به سال ماقبل، هشت درصد رشد داشته است و با تجهیز و نوسازی اراضی، آموزش های ترویجی و روش‌های علمی، توفیقات در بهره ‌وری ادامه خواهد داشت.
بهمن علیزاده معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز از ادامه دار بودن اجرای طرح اصلاح و تجهیز اراضی کشاورزی به منظور بهره‌ وری و پیاده شدن این اقدامات برای 900 هکتار شالیزار خبر داده است.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی گیلان هم با بیان اینکه 9.5 هزار هکتار از باغات و اراضی کشاورزی استان از سال 92 به سیستم های نوین آبیاری تجهیز شده، گفته است که پیش از این 10 هزار هکتار از باغات و اراضی کشاورزی استان به سیستم های نوین آبیاری مجهز بود و این رقم اکنون به بیش از 19.5 هزار هکتار رسیده است.
مجتبی شاه نظری این را هم تصریح کرد که 28 درصد باغات و اراضی کشاورزی گیلان در دولت یازدهم و دوازدهم به سیستم نوین آبیاری تجهیز شده و در سال های اخیر با وجود مشکلات تورم و تحریم؛ تقویت بخش کشاورزی و حفظ امنیت غذایی از اولویت های دولت بوده است.
به گفته وی، در سال 99 حدود 2 هزار و 137 هکتار از اراضی کشاورزی استان به سیستم های نوین آبیاری مجهز شده و ٢ هزار و 416 هکتار از مزارع و باغ ها نیز در حال تجهیز است و با تکمیل طرح های آبیاری نوین، مساحت اراضی کشاورزی تجهیز شده به 24.5 هزار هکتار افزایش می یابد.

نسیم گیلان


ضرورت احداث پایانه صادرات کشاورزی و مطرح بودن بندر آستارا برای این امر
حمایت های بی دریغ دولت از بهره برداران و کشاورزان و افزایش سال به سال سهم بخش کشاورزی در میزان صادرات گیلان، ضرورت راه اندازی پایانه مستقل صادرات تولیدات کشاورزی را در اذهان متبادر می کند و بی شک تحقق این امر سبب تخصصی شدن صادرات کشاورزی و سنگینی سبد محصولات در حجم کل صادرات خواهد بود و زارعان و باغداران را به کار و تلاش بیشتر برای جهش تولید ترغیب خواهد کرد.
در سال 99 رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان جای خالی پایانه صادرات محصولات کشاورزی را خاطرنشان شده و با اعلام تامین زمین مورد نیاز برای این منظور در شهرستان مرزی بندر آستارا از علاقه مندی بخش خصوصی برای راه اندازی پایانه خبر داده بود.
الماسی با اشاره به اینکه سالانه 40 نوع محصول کشاورزی از مرز آستارا صادر می شود، ساماندهی صادرات محصولات کشاورزی و اشتغالزایی را از مزایا و هدف های راه اندازی پایانه محصولات اعلام کرده بود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز راه اندازی پایانه صادرات محصولات کشاورزی در آستارا را مطالبه تجار و بازرگانان اعلام کرده و از تصویب این طرح در کارگروه صادرات کالاهای غیر نفتی استان خبر داده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان راه اندازی پایانه صادرات محصولات کشاورزی در آستارا را مطالبه تجار و بازرگانان اعلام کرده و از تصویب این طرح در کارگروه صادرات کالاهای غیر نفتی استان خبر داده بود.
به گفته فرهاد دلق پوش از طریق این پایانه، محصولات کشاورزی گیلان و مازندران به خارج از کشور صادر خواهد شد و زمین مورد نظر برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این طرح مشخص شده است.
عباس صابر، فرماندار آستارا نیز بارها اذعان کرده که گمرک این شهرستان در ایام شیوع کرونا از معدود گمرکات فعال کشور بود و باید از این ظرفیت مهم بیش از این برای توسعه صادرات استفاده شود.
طبق اعلام اداره کل گمرک آستارا از اول سال 99 تا 15 بهمن ماه، 753 هزار و 119 تن کالای غیرنفتی به ارزش 456 میلیون و 331 هزار و 160 دلار از مرزهای زمینی، دریایی و ریلی این شهرستان به خارج از کشور صادر شده و این میزان صادرات در تاریخ تجارت مرزی آستارا بی‌سابقه بوده است.
رئیس اداره بندر و دریانوردی آستارا نیز از صادرات هزار و 888 تن انواع میوه، تره‌بار و خشکبار در قالب 154 دستگاه کانتینر از طریق شبکه حمل و نقل کانتینرهای یخچالی حوزه دریای خزر به خارج از کشور در سال 99 خبر داده است.
کیانوش امیری گفته است آستارا از اول آبان ماه سال 99 به شبکه حمل و نقل کانتینرهای یخچالی حوزه دریای خزر ملحق شده و محصولات کشاورزی تولید داخل با کامیون ها حمل و در بندر آستارا تخلیه می شود و از طریق کشتی و شبکه حمل و نقل کانتینرهای یخچالی به کشورهای سی آی اس (کشورهای همسود مستقل) نظیر روسیه و قزاقستان منتقل می شود.
با تامل در ظرفیت های تولید و صادرات کشاورزی گیلان و موقعیت ممتاز مرزهای این استان بخصوص مرز آستارا با سه راه خروجی آبی، خاکی و ریلی، احداث پایانه صادرات کشاورزی نه تنها ضروی است بلکه در راستای تحقق شعار سال 1400 ضروری است و پشتیبانی ها و مانع زدایی های لازم از ناحیه مسئولان می تواند این رویا را به حقیقت تبدیل کند و در سهم صادرات محصولات کشاورزی گیلان به بازارهای منطقه، جهش و ارزآوری قابل توجهی را ایجاد کند.
برچسب‌ها
صادرات سیب وزارت جهاد کشاورزی اداره کل گمرک جمهوری اسلامی ایران رونق تولید ترانزیت اتحادیه اقتصادی اورآسیا گیلان صادرات غیر نفتی اقتصاد کرونا دلار سال تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها توسعه صادرات توسعه اقتصادی دریای خزر تولید داخلی مقام معظم رهبری گمرک جمهوری اسلامی ایران افزایش تولید اشتغال زایی اقتصادی تجارت منطقه ویژه اقتصادی بندر آستارا سرمایه گذاری
پروندهٔ خبری
1400؛ سال تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی ها

http://www.gilan-online.ir/fa/News/263572/سهم-55-درصدی-کشاورزی-در-صادرات-گیلان-و-جای-خالی-پایانه-صادراتی
بستن   چاپ